Dennis Hildeby är uppkallad till NHL.
Foto: Bildbyrån (Montage)
NHL

Dennis Hildeby om NHL-chansen: "Jag har gjort något bra"

ANNONS

Ilja Samsonovs svajiga spel mellan Torontos stolpar blev till slut för mycket. NHL-klubben placerade målvakten på waivers och skickade sedermera ned honom till AHL – vilket öppnat NHL-dörren för Dennis Hildeby.
– Jag har gjort något bra för att förtjäna detta, säger svensken till Sportsnet.

Förra säsongen delade Dennis Hildeby till stora delar på målvaktssysslan i Färjestad tillsammans med Matt Tomkins. Inför den här säsongen lämnade bägge målvakterna klubben – och snart kan båda ha fått chansen i NHL.

Under måndagen kallades Hildeby upp till NHL efter att Toronto Maple Leafs valt att skicka ned Ilja Samsonov till AHL efter att den ryske målvakten passerat waivers.

– Det är ett stolt ögonblick. Jag är väldigt glad. Jag har gjort något bra för att förtjäna detta, säger Hildeby till Sportsnet.

Starka siffror i AHL

I AHL har Hildeby noterats för en räddningsprocent på 91,9 procent samt två nollor på de 15 matcher han spelat i farmarligan denna säsong.

– Det här är annorlunda (jämfört med AHL). Han har mycket att lära sig och en lång väg att vandra, säger tränaren Sheldon Keefe.

Dennis Hildebys befordran till NHL-laget kommer efter en höst och vinter med skakigt målvaktsspel signerat Ilya Samsonov. Den ryske målvakten upplever en blytung säsong mellan stolparna där han bara räddat 86,2 procent av skotten han ställts inför på de 15 matcher han spelat. 

Tredje- och fjärdevalet i NHL-truppen

Samtidigt har klubben Joseph Woll på skadelistan, vilket gör att Toronto just nu förfogar över tredje- respektive fjärdevalet mellan stolparna uppe i NHL. Närmast för Toronto väntar en match mot Los Angeles Kings under natten till onsdag, svensk tid.

Det återstår att se om Dennis Hildeby blir nästa svenske målvakt att få speltid i NHL.


TV: Henrik Lundqvist hyllas för sin plats i svensk ishockeys Hall of Fame

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL