Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Sverige missade toppseedningen – förlorade mot Finland

ANNONS

Sverige behövde tre poäng för att gå in i slutspelet som det högst seedade laget. Länge såg det ut att gå vägen – men en kontroversiell kvittering av Finland grusade de planerna.

Sverige var tvungna att ta alla tre poäng för att bli högst seedade inför slutspelet. Då började laget med en riktigt dålig förstaperiod.

Passningar missades, klubbor tappades och närkamper förlorades.

Det ledde till att Finland också kom ifrån perioden med en 2-0-ledning efter mål av Kasper Halttunen och Lenni Hämeenaho.

I den perioden förändrades sedan allt. Ett bra byte av Noah Östlund gjorde att Isac Born kunde raka in en retur. En finländsk utvisning strax efter gav Jonathan Lekkerimäki ett skottläge, och vips så hade skarpskytten kvitterat matchen.

Finland såg helt plötsligt livrädda ut och det var inte många passningar som hittade rätt adress. Sverige parkerade i motståndarzonen och var nära ledningsmålet. Men istället drog Liam Öhgren på sig en utvisning i offensiv zon och då passade Kasper Halttunen på än en gång.

Lindstein glödhet

Stortalangen drog på ett mäktigt direktskott som gick in bakom en chanslös Melker Thelin i det svenska målet och den finska ledningen var återställd.

Men det var bara temporärt.

Glödheta Theo Lindstein drog iväg ett handledsskott från blålinjen som hittade sin väg in genom ett tjockt täcke av spelare från båda lagen. När Sverige sedan fick en ny chans i powerplay tog Juniorkronorna ledningen för första gången.

Filip Bystedt skickade in pucken och 4-3 var ett faktum. Det var också det sista målet i en minst sagt händelserik andraperiod.

– Det är en dålig förstaperiod och dåligt passningsspel. Vi var inte där vi borde ha varit. Mycket bättre i andra och sen är det lite ställningskrig i sista, säger Magnus Hävelid efter matchen.

Kontroversiell kvittering

I den tredje perioden var det mer tillknäppt och det dröjde till matchens sista minuter innan det brände till. Finland tog målvakten och Sverige kontrade, men när Noah Östlund skulle slå i spiken i kistan ramlade han omkull efter kontakt med en finsk försvarare.

– Vi spelar på ledning och är nära att hålla undan. Vi är nära och de tar ut målvakten. Vi ska lämna den här matchen snabbt och gå vidare.

Trots stora protester dömdes ingen utvisning utan spelet vände – där Finland kvitterade matchen genom Jani Nyman. Målet innebar att Sverige förlorade toppseedningen då USA nu räknas som gruppspelets bästa lag på målskillnad.  

I den efterföljande straffläggningen stänkte Jonathan Lekkerimäki dit ett mål i den första omgången. Men Finland vände och vann efter mål av Konsta Helenius och Jani Nyman.


TV: Isac Born om Henrik Lundqvist-hyllningen: "Supermäktigt"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games