Tommy Albelins Schweiz kan få möta Sverige.
Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Tommy Albelins Schweiz kan få möta Sverige: "Kan hoppas på en dröm-match"

ANNONS

Schweiz vann ödesmatchen mot Norge. De skickade då Norge till kvalspel - och sig själva till kvartsfinal. Där kan Sverige vänta.
– Vi närmar oss på A-lagssidan, men här är steget fortfarande lite, lite för långt, säger Schweiz assisterande förbundskapten TommyAlbelin.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Norge hade ikväll kunnat säkra en kvartsfinalplats - mot Sverige. För det krävdes dock tre poäng mot Schweiz. Efter den första perioden såg det också bra ut, då Norge ledde med 2-1. Den ledningen orkade de emellertid inte hålla. 

I stället blev det en 6-2-förlust - och kvalspel väntar därmed för Norges del.

Schweiz kan däremot fira en kvartsfinalplats, redan inför morgondagens gruppavslutning mot Tjeckien. Det mesta pekar också på att det är Juniorkronorna som väntar för schweizisk del. De måste ta minst två poäng mot Tjeckien imorgon för att de ska ta sig upp på tredjeplatsen i gruppen och slippa en match mot Sverige.

Tommy Albelin: “Vi vet att det blir tufft”

För Schweiz svenske förbundskapten Tommy Albelin kan det bli en speciell kvartsfinal.
– Jag har mött Sverige några gånger. I Vancouver slog vi dem med 2-0 i JVM-kvartsfinalen, och sen mötte vi dem med A-landslaget i VM-finalen i Köpenhamn. Där blev det en tuff förlust. Vi närmar oss lite på den sidan (A-lagsidan) men här är steget fortfarande lite, lite för långt.

Är det så ni känner? Att ni är “nöjda” med att vara här och ha gått till kvartsfinal?
– Nej, inte nöjda med att vara här. Kvartsfinal ska vi bara gå till. Vi kan alltid hoppas att vi kan spela en drömmatch och gå vidare ett steg till. Matchen ska ändå spelas, och med en het målvakt och ett powerplay och boxplay som funkar så… Men det är många smågrejer som ska falla på plats.
– Målet är alltid att gå längre än till kvartsfinal, men vi vet att det är tufft. Speciellt om vi kommer in som fyra i vår grupp och får möta ettan på den andra sidan.

Vad vet du om det svenska laget?
– Vi spelade mot dem i en träningsmatch i Ängelholm, och det är ju ett lag som är laddat med talang. Jag såg dem mot Kanada igår och de spelade jättebra då också. De har också en kanonmålvakt som gjorde många fina räddningar.

Vad blir nyckeln för att ni ska kunna slå Tjeckien och “slippa” Juniorkronorna i kvartsfinal?
– Det blir samma som idag. Vi måste spela smart och ha ett vast powerplay. Fem mot dem kan vi matcha dem bra. Mot Slovakien spelade vi bra och fick till ett ganska bra tryck, men fick inte till målchanserna. Mot Tjeckien måste vi slå till när vi får chanserna.

Hyllar HV-talangen

I Schweiz finns två spelare som till vardags spelar i Sverige. 05:an Matteo Wagner spelar i AIK, och 06:an Jamiro Reber i HV71. Framför allt den sistnämnda lyfts fram som en stor talang.
– Han har varit bra. Han har fortfarande ganska mycket att lära, men han har en bra fart och är frågvis.Han vill lära sig nya saker. Han är tekniskt skicklig också. Det är en framtidsspelare för schweizisk hoc key.Det är väldigt starkt att kunna vara med och kämpa mot spelare som är två år äldre, säger Albelin som gärna ser att fler schweizare tar vägen via Sverige.
– Sverige har en bra hockeyutbildning som man kanske saknar lite i juniorligorna där borta. Det spelas för många matcher där borta. I Sverige är man bättre på det här med “hockeyns ABC". Och de schweiziska juniorligorna är inte lika bra som de svenska.

Simon Meier, Leo Braillard, Jonas Taibel, Rodwin Dionicio och Thierry Schild gjorde Schweiz mål. Dionicio gjorde två av dem. Den tidigare Färjestadsspelaren Martin Johnsen och Moras Patrik Dalen gjorde Norges mål.


TV: Isac Born om Henrik Lundqvist-hyllningen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games