Junior-VM

Islossning för Lettland - i måstematchen: "Imponerande"

Till slut kom målen och första segern för Lettland.
I måstematchen mot Tyskland klev tidigare Luleå-junioren, Locmelis fram och säkrade 6–2.
– Imponerande av Lettland som inte hade gjort ett enda mål i turneringen inför matchen, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Efter en mardrömsstart på junior-VM med förlust mot Sverige har det fortsatt gått tungt för Lettland i mästerskapet. 0–6 mot juniorkronorna följdes upp av 0–10 mot Kanada och 0–4 mot Finland. Inför gruppspelets sista match hade man alltså inte fått in ett enda mål. Då smällde det rejält.

Med svenskbekantingarna i spetsen körde Lettland över Tyskland med hela 6–2.

Lagets första mål i turneringen kom redan i den tredje minuten av matchen efter att AIK:s 06:a Darels Uljanskis stått för en smart framspelning, och blev startskottet. Bukarts och Bulans utökade till 3–0 innan perioden var slut innan det fortsatte i nästa period.

Tyskland fick in sitt första mål i matchen, men fick också se tidigare Luleå-junioren, Dans Locmelis stå för två framspelningar i perioden, varav den första till Skellefteås Rainers Darzins.

– Det är läge att vara desperat för Tyskland, så är det. Skillnad mellan kvartsfinal, succé, och att spela ångestmatcher för att hålla sig kvar. Desperationen måste till nu annars blir det det här ångestkvalet mot Norge, säger säger SVT:s expert Jonas Andersson i sändningen.

Fortsatte dominera - fick tuff smäll

Med 5–1 gick Lettland därmed in i sista perioden. Även där stod Dans Locmelis för en framspelning till Sandis Vilmanis andra i matchen.

– Det finns ingenting just nu som talar för Tyskland. Det känns nästan uppgivet, säger kommentatorn Chris Härenstam.

Efter ett målvaktsbyte kom ett till mål för Tyskland och hoppet levde. Två till mål skulle göra att man klev om Lettland och säkrade en kvartsfinalplats. Strax därefter stoppade man dock sig själva. Veit Oswald delade ut en smäll på Locmelis och fick lämna isen med ett matchstraff.

6–2 blev därmed slutresultatet.

Tyskland måste därmed ta poäng mot Kanada i sin sista match för att undvika kval.

– Lettland tar sig vidare till kvartsfinal säger jag. Tyskland kan inte slå Kanada, jag kan inte se det. Så bra gjort av Lettland här i kväll, säger Jonas Andersson i SVT.

TV: Isac Born om Henrik Lundqvist-hyllningen: "Supermäktigt"