Enorm ilska efter Arvid Lundbergs avgörande: "Han är galen"

Precis som väntat blev det ett känslofyllt rivalmöte mellan Skellefteå och Luleå.
5–2-resultatet spikades efter minst sagt stor vrede från bortalaget.
– Shinnimin är galen. “Bulan” får hålla kvar honom i båset, säger Niklas Wikegård i TV4.

Redan inför nedsläpp i Skellefteå Kraft Arena märktes det att något speciellt var på gång. Säsongens tredje rivalmöte mellan Skellefteå och Luleå väntade och hemmapubliken var sugna på revansch.

Med Oscar Möller på läktaren bjöd då laget på ett derby med alla ingredienser.

Trots stor dominans under större delar av matchen kämpade sig Luleå tillbaka, men det räckte inte hela vägen. Detta efter att hemmalagets Arvid Lundberg först delat ut en smäll och sedan spikat igen mötet med att sätta 4–2 i den tredje perioden.

– Oj. Rejält matchavgörande situation, sa TV4:s expert Niklas Wikegård i sändningen.

Det hela skapade rejäl ilska - inte minst från Brendan Shinnimin som tog emot smällen och fick se sin hjälm flyga mot isen.

– Det är en rejäl crosschecking i huvudet på Shinnimin får man nog säga, av Arvid Lundberg. Shinnimin är galen. “Bulan” får hålla kvar honom i båset. Jag förstår att Thomas Berglund är arg. Det är en utvisning på Lundberg för det på Shinnimin innan, säger Wikegård.

Spräckte nollan - efter över 120 minuter

Skellefteå inledde matchen klart starkast och fick även utdelning. Till slut - efter två raka möten mot rivalen, fick man hål på Matteus Ward. Dryga 128 minuter hade man spelat utan att hitta nätet när Max Lindholm klev fram och dundrade in 1–0.

– Sådär spräcker man en nolla. Det är ett avslut av väldigt hög kaliber. Det är ett supersnygga må. Det bara smäller, säger TV4:s Niklas Wikegård i sändningen.

Därefter fortsatte det bara rulla vidare för hemmalaget. Linus Lindström utökade till 2–0 dryga minuten senare och såg ut att storma mot en seger. Då studsade det för första gången åt andra hållet. Under periodens 18:e utvisningsminut kom en straff för hemmalaget. Ward stod då emot och istället kunde Linus Omark vända upp 1–2 med några få sekunder kvar av perioden.

– Psykologiskt är det jätteviktigt. Skönt att se den gå in. Ett mål i hockey ger mycket energi. Att få det just innan paus är perfekt, säger Omark i TV4 och fortsätter:
– Det är en svår byggnad att spela i, men vi har kanske mer fans här än vad de har i dag, så det är nästan hemmaplan. Vi får komma ut hårdare i andra och sätta press på dem.

Fortsatte dominera: "Det är klasskillnad"

Så blev det inte i den andra perioden. Istället fortsatte Skellefteå att trumma på och i mitten av perioden kom även 3–1 när Jonathan Johnson lämnades ensam i slottet.

– Luleås erkända kompakta försvarsspel testades i första och fortsätter att testas här också. Det blir inget eget spel för Luleå, det är bara Skellefteå. Det är klasskillnad här, säger Wikegård.

Smällarna fortsattes sedan att delas ut och sent i den andra perioden kom också en som tog väldigt illa. Med 17 sekunder kvar låg 37-årige Niklas Olausson kvar på isen innan han haltade av.

Kanske var det vreden från detta som sedan gav energi för redan 37 sekunder in på sista 20 kom en 2–3-reducering från Luleå och Juhani Tyrväinen. Därefter fortsatte irritationen mellan lagen att byggas på. Några minuter senare var det även på väg att rinna över.

Arvid Lundberg skickade in 4–2-målet för Skellefteå - efter att han delat ut en chosschecking på Luleås Brendan Shinnimin. 5–2 kom sedan i tom bur. Det blev även slutresultatet.

TV: Anton Wahlberg efter JVM-premiären