SVERIGE – KANADA 2-0
Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
Junior-VM

Hugo Hävelid nollar Kanada – Sverige tar tredje raka vinsten

ANNONS

Sverige hade sju raka förluster mot Kanada i U20-sammanhang. 
Men i kväll bröts den sviten. Juniorkronorna vinner med 2-0 i JVM och tar sin första JVM-seger mot Kanada sedan nyårsafton 2015. 

Efter 6-0 mot Lettland och 5-0 mot Tyskland väntade ett betydligt tuffare test för Juniorkronorna då Kanada stod för motståndet under fredagskvällen. 

Men Sverige lyckades ta tredje raka segern på årets Junior-VM efter 2-0 mot Kanada. Det är också Juniorkronornas första vinst mot Kanada i U20-sammanhang sedan augusti 2016. Kanada hade sju raka vinster mot Sverige i både landskamper samt JVM-matcher innan kvällens match. Det är Sveriges första seger mot Kanada i JVM sedan nyårsafton 2015. 

Det blev en lite avvaktande start på matchen utan många heta målchanser men det var intensivt och fysiskt under första perioden. 

Sverige fick en bra chans att ta ledningen då Kanadas lagkapten Fraser Minten drog på sig en fyraminutersutvisning för hög klubba på Sveriges stjärnforward Jonathan Lekkerimäki. Juniorkronorna fick spela fyra minuters powerplay men lyckades inte göra mål. 

Lagkaptenen Liam Öhgren hade det bästa laget då han fick helt öppet mål men Kanadas målvakt Mathis Rousseau hann över och räddade med skridskospetsen. 

Det var då fortsatt 0-0 efter första perioden.

Willander och Östlund målskyttar för Sverige

I den andra perioden rivstartade dock Juniorkronorna och kunde ta ledningen redan inom de första två minuterna. Backtalangen Tom Willander fick pucken uppe vid blålinjen och gled sedan in för att skjuta ett skott som gick in i bortre hörnet och Sverige ledde då med 1-0. 

Juniorkronorna stod för en stark andra period med mycket chanser och i mitten av perioden kom också 2-0 efter ett jättebyte av Sverige i offensiv zon. Till slut kunde Noah Östlund hålla sig framme och peta in en retur efter att skott av Jonathan Lekkerimäki och Sverige hade 2-0 mot Kanada. 

Kanada fortsatte vara farliga i kontringar men Sverige och målvakten Hugo Hävelid fortsatte hålla tätt.

Jättematch av Hugo Hävelid

I den tredje perioden började Kanada jaga mer och mer för att få kontakt i matchen. DE fick bland annat ett powerplay halvvägs in i perioden och radade upp chanser men svenska målvakten Hugo Hävelid stod på huvudet och gjorde flera högklassificerade räddningar. 

Några minuter senare delade Zeb Forsfjäll ut en tackling på Owen Beck och domarna videogranskade situationen för att se om det skulle bli ett större straff. Domarna fattade dock beslut om att ta bort utvisningen helt eftersom Beck vänder ryggen till precis när Forsfjäll delar ut tacklingen. 

Kanada satte press ner mot det svenska målet under de sista minuterna i hopp om att spräcka nollan. De tog ut målvakten i slutet av matchen men strulade då också till det genom att dra på sig en utvisning för att ha haft för många spelare. 

Juniorkronorna fick då spela powerplay under matchens två sista minuter och kunde hålla undan för att vinna med 2-0. 

Trots att det återstår en match av gruppspelet så säkrar Sverige gruppsegern redan i och med segern eftersom Kanada nu inte längre kan gå förbi Sverige. 

Kanada – Sverige 0–2 (0-0,0-2,0-0) 

Kanada: – 
Sverige: Tom Willander, Noah Östlund.


TV: Elias Pettersson siar Sveriges väg till JVM-guld

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL