Henrik Lundqvist hyllades i Scandinavium.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
Junior-VM

Henrik Lundqvist hyllades i Scandinavium: "Det var här man såg sin första match"

ANNONS

Henrik Lundqvist blev inför Juniorkronornas match mot Kanada invald i svensk hockeys Hall of Fame. Målvaktsikonen fick då också motta Scandinaviums hyllningar.
– Det var här man såg sin första match när man var fem år, säger legendaren.

GÖTEBORG (HOCKESVERIGE.SE)

Han är Sveriges största målvakt genom tiderna och har vunnit både VM- och OS-guld samt haft en ofattbart framgångsrik karriär i New York där han i över ett decennium var “Kungen av Manhattan”.

Inför Sveriges match mot Kanada passade det svenska ishockeyförbundet på att hylla legendaren inför ett fullsatt Scandinavium.

– Mycket ligger i att man var här och såg en match för första gången. Man har varit här med Frölunda och landslaget och det är klart man reflekterar mycket på en sån sak när man kommer hem och blir invald i svensk hockeys Hall of Fame. Det finns många namn på listan som har betytt mycket för mig när jag växte upp.

Lundqvist är en av ambassadörerna för turneringen och har synts lite överallt i Göteborg. När han nu var tillbaka i sin tidigare hemstad fick han också känna på kärleken från publiken.

– Det är så kul att se inramningen här med så mycket kanadensare och svenskar. Jag har spelat två Junior-VM men det var inte på den här nivån och det här intresset.

Uppmaningen till spelarna

Henrik Lundqvist har också fått sin tröja i taket i Madison Square Garden och blivit hyllad framför New York Rangers-publiken.  

Nu fick legendaren alltså även kliva ut på isen och motta det svenska folkets hyllningar.

– Jag vill också snabbt flika in till spelarna och hoppas att de tar åt sig. Ibland är det svårt att göra det med den här publiken och inramningen. Men jag hoppas de förstår hur få förunnat det är att få spela ett sånt här mästerskap. 

Totalt blev det 141 A-landskamper i Tre Kronor-tröjan.


TV: Elias Pettersson siar Sveriges väg till JVM-guld

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL