Theo Lindstein.
Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Theo Lindsteins succépremiär - från petad till bäst av alla

ANNONS

För ett par veckor sedan fick Theo Lindstein beskedet att han inte skulle få spela JVM. Sent omsider kallades han in - och igår gjorde han succé i premiärsegern mot Lettland.
– Jag försöker spela så bra jag kan, sen är det coachen som ställer upp laget, säger han.
– Det ökar definitivt konkurrensen, säger Magnus Hävelid efter Lindsteins succé.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Magnus Hävelid tog ut sina sju JVM-backar för tre veckor sedan fanns Theo Lindstein inte med. 

– Han är en av de spelarna som vi var tvungna att göra ett val kring. Nu valde vi att ha honom utanför. Det är en väldigt spelskicklig back, ingen tvekan om det. Sedan tittar man på, var ska han in i det här pusslet? Det var verkligen på målsnöret, ett av de svåraste besluten, sade Hävelid då.

– Det är klart man blir besviken. Man vill alltid spela för landslaget. Det är tråkigt, men jag får fokusera på Brynäs nu och göra vad jag kan här för att visa att jag är en bra hockeyspelare, sade Theo Lindstein till hockeysverige då.

Theo Lindsteins succé - hade bäst siffror av alla

Men efter Jakob Noréns olyckliga hjärnskakning i samband med träningsmatchen mot USA förra veckan kallades Theo Lindstein in till JVM trots allt. Han inledde som sjundeback i premiären mot Lettland, men efter Elias Salomonssons matchstraff redan efter 25 sekunder var Lindstein helt plötsligt inne på sex backar i premiären mot Lettland.

– Det var kul, säger han om JVM-debuten.
– Jag startade som sjunde men Elias fick ju matchstraff tidigt och jag fick slängas in direkt. Det var jättekul att få komma in direkt. Det var ett jäkla tryck i arenan från nedsläpp, jag fick nästan gåshud. Det var också starkt att vi stängde den där femminutaren i boxplay.

Foto: Bildbyrån.

Theo Lindsteins julafton tillbringades på tåget ned till Göteborg.

– Det var värt det, säger han med ett leende.
– När man väl fick beskedet att man skulle hit var det bara att packa väskan och trunken och sätta sig på tåget ner. Nu är det bara kul att vara här. Och jag tycker det gick ganska bra idag, också.

Faktum är att det, i alla fall enligt siffrorna, gick mer än “ganska bra”. Inte nog med att han noterade två assistpoäng, han noterade också högst så kallad “game score” av alla i hela JVM under premiärdagen. Game score är ett sätt att mäta en spelares påverkan på en match.

Enligt EliteProspects mätningar hade Lindstein ett game score på 2.65. Näst bäst var Kanadastjärnan Nate Danielson på 2,43. Filip Bystedt och Felix Unger Sörum var övriga svenskar på topp-tio.

Känner du att du sätter press på de andra backarna nu?
– Vi får väl se hur det ser ut till nästa match. Jag försöker bara fokusera på mitt och spela så bra jag kan. Vi får se hur coachen ställer upp laget, säger Lindstein som också berättar att han kommer ha familjen på plats på torsdagens match mot Tyskland.
– Så jag får se till att spela bra då också.

Hyllas av Hävelid: “Ökar konkurrensen”

Frågan är om en av Lindsteins assistpoäng rent av var ett mål av den unge backen? Brynästalangen tog ett skott som, enligt matchprotokollet, styrdes in på Leksands Felix Unger Sörum. Men hur var det egentligen med det?

– Jag vet faktiskt inte. Jag trodde han (Unger Sörum) var på den, men han var lite osäker. Han sa att han kände något, men att han var osäker på om det var ett slag eller pucken. Men det är sak samma. Det är bara skönt att den gick in.

I skrivande stund vet vi inte om Elias Salomonsson klarar sig undan avstängning från matchen mot Tyskland. Om så blir fallet har Sverige sju backar tillgängliga - och en knivskarp konkurrens.

– Det här ökar definitivt konkurrensen och det är bra och positivt för oss, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid.

Hävelid imponerades av “reservens” starka premiär.

– Theo Lindstein kom med bara en träning i bagaget, så det blev perfekt för honom, om man säger så, med mycket istid på honom.
– Han gjorde det väldigt bra, måste jag säga. Han har spelat mycket i Brynäs och har matchningen inne. Han har varit med oss tidigare -  men ändå. Han kliver in och visar att han kommer hjälpa oss och göra oss till ett bättre lag.

Sverige vann med 6-0 och spelar igen på torsdagkvällen mot Tyskland.


TV: Anton Wahlberg efter JVM-premiären

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games