David Edstrom (#15) sköt två mål i segern.
Junior-VM

Juniorkronorna vinner träningsmatchen mot Schweiz – David Edstrom tvåmålsskytt

Juniorkronorna vinner genrepsmatchen mot Schweiz.
Det blev 4-2 till Sverige efter att Frölundatalangen David Edstrom gjort två mål.
– Det är ingen tvekan om att vi behöver göra en bättre match, en bättre prestation i nästa match mot USA, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid till SVT efter matchen.

Under tisdagskvällen inledde Juniorkronorna på allvar sina förberedelser inför JVM i Göteborg som inleds om en vecka. Sverige spelade nämligen sin första träningsmatch innan turneringen där Schweiz stod för motståndet.

Det blev då seger direkt för Juniorkronorna som besegrade Schweiz med 4-2.

Sverige fick en kanonstart på matchen genom ett tidigt powerplay. Frölundakompisarna Otto Stenberg och David Edstrom kombinerade då för att sätta 1-0 då Stenberg spelade över till Edstrom som sköt ett direktskott som gick in i nät.

Det blev sedan mer öppet spel där Juniorkronorna släppte till en hel del målchanser bakåt. Men i slutet av första perioden fick Sverige chansen i powerplay igen – och återigen blev David Edstrom målskytt. Den här gången höll sig centern framme och petade in en retur för 2-0 vilket också var ställningen efter 20 minuter.

– Vi behöver jobba lite mer på defensiven och också ha lite bättre passningskvalité. Men vi tar chanserna som vi får och sätter två puckar. Det är alltid roligt att göra mål. Bra passning av Otto på första målet och på det andra var det bara att raka in den, säger Edstrom till SVT i pausen.

Noah Östlund målskytt från snäv vinkel

Den andra perioden blev mer händelsefattig då Sverige stängde ner schweizarna på ett bättre sätt. Sju minuter in i perioden kunde också Juniorkronorna utöka till 3-0 då en puck studsade ut till Noah Östlund som hade ett vidöppet mål från en snäv vinkel. Östlund lyfte då upp pucken i nättaket och öppnade sitt målkonto inför JVM.

Juniorkronorna höll tätt i slutet av mittperioden och hade då kontroll över matchen.

– Jag tycker att vi går upp oss här i andra perioden. Det märks att vi börjar spela in oss lite mer med lagpolare, backkollegor och kedjekamrater så det känns bra, säger backen Tom Willander.

Nära att tappa – men Juniorkronorna vann ändå

I inledningen av den tredje perioden lyfte Sverige upp sitt lag ytterligare och skapade flera chanser. Men Schweiz vände på spelet och kunde få in en reducering via en styrning av förre Almtunajunioren Julien Rod vilket spräckte Hugo Hävelids nolla i matchen.

Schweiz närmade sig därmed och flyttade även upp sina positioner under resterande del av matchen. Juniorkronorna fick chansen att spela fyra minuter i powerplay men spelade riktigt svagt i PP och skapade knappt några chanser. Då släppte de också till ett friläge och Schweiz kunde då sätta 3-2, målskytt blev den 17-årige HV71-talangen Jamiro Reber

Det var ett svajigt spel av Juniorkronorna under slutet av matchen men de kunde ändå hålla undan för att vinna matchen med 4-2 efter att Felix Unger Sörum gjort mål i tom kasse. Tvåmålsskytten David Edstrom utseddes sedan till matchens lirare i Sverige.

Magnus Hävelid: “Både högt och lågt”

Efter att 60 minuter var spelade och matchen var över så spelades det ändå en fem minuter lång förlängning i spel tre-mot-tre, något som båda lagen hade kommit överens om för att träna på den spelformen inför mästerskapet. Lagkaptenen Liam Öhgren gjorde då ett mål i träningsövertiden, med ett skott som gick in mellan benen på målvakten.

– Det är både högt och lågt. Dålig passningskvalité och dålig spelbarhet men sedan lyfter vi upp oss och sedan går vi ner oss igen. Vi behöver bli tydligare och överlag spela med högre intensitet. Mer jävlaranamma helt enkelt. Det är ingen tvekan om att vi behöver göra en bättre match, en bättre prestation i nästa match mot USA, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid till SVT efter matchen.

Sverige spelar nästa träningsmatch om två dagar. på torsdag, mot guldkandidaten USA och JVM-premiären spelas om exakt en vecka, på annandag jul.

Sverige – Schweiz 4–2 (2-0,1-0,1-2)

Sverige: David Edstrom 2, Noah Östlund, Felix Unger Sörum.
Schweiz: Julien Rod, Jamiro Reber.

TV: Premiär för Road to JVM