Bengt Löfgren.
Foto: Arkiv
Nyhet

Bengt Löfgren ur tiden: “Tack för alla minnen”

ANNONS

Bengt Löfgren, “Lövet” kallad, har gått bort 76 år gammal. 
Forwarden var en av Björklövens stora spelare och minns här av sina tidigare lagkompisar. 
– Det var ett nöje att få vara i hans närhet och ingå i hans kamratkrets, säger John Slettvoll. 

En av IF Björklövens stora spelare, Bengt ”Lövet” Löfgren har gått ur tiden. 

Han inledde sin hockeyresa i det som då var IFK Umeå. Räknades tidigt som en av svensk hockeys stora framtidsnamn. Säsongen 1964/65 fick han testa på den internationella hockeyn för första gången då han kom med i juniorlandslaget. Åter innan hade han varit med om att vinna TV-pucken med Västerbotten. 

I slutet av 1960 och början av 1970-talet spelade han runt elva landslakamper i B-landslaget. Ofta talades det om att han borde få chansen till spel i Tre Kronor, men så blev det aldrig.Bengt Löfgren debuterade i IFK Umeås A-lag som 15-åring 1962. Han var med i klubben då den gick från IFK Umeå till dagens IF Björklöven. Hans sista match i klubben gjorde han säsongen 1977/78. Då hade han spelat inte mindre än 16 raka säsonger i klubben. Snabb och målfarlig forward. Under flera säsonger bildade han tillsammans med Ulf Barrefjord och Ulf Larsson en fruktad kedja i IFK Umeå. 

Minns av vännen: “Alltid trivts tillsammans”

John Slettvoll:
– Bengt ”Lövet” Löfgren debuterade i ishockeyns högsta serie (Allsvenskan Norra) redan som 17-åring i den framgångsrika och så underhållande ”kycklingkedjan” i IFK Umeå. Kedjan som även innehöll den jämnårige Ulf ”Lillbarre” Barrefjord och den ett år äldre Ulf ”Pygge” Larsson. Bengts adelsmärke var målskyttet och snabbheten (snabbaste åkaren i laget). Och med knivskarpa passningar från ”Lill-Barres” klubba skar ”Lövet” igenom vilket försvar som helst. Avslutningarna kännetecknades av kyla, inga nerver där inte. 
– Jag lyckades övertala Bengt att förlänga sin spelarkarriär med ett år, nämligen det som blev mitt debutår som tränare 1977-78. Det blev till en positiv upplevelse både för honom och mig själv då vi lyckades återta en plats i Elitserien. Bengt var en klok ishockeystrateg som såg helheten och fungerade som något av en ”spelande assisterande tränare” till mig. Och planen från min sida var att vi nästkommande år skulle bilda ett tränarpar tillsammans. Tyvärr blev det av olika anledningar inte så. Men Bengt fortsatte på egen hand som tränare under ett antal år.
– Bengt som person utmärkte sig genom sitt härligt positiva humör och sin underbara humor. Ingen kunde som Bengt komma med dräpande roliga kommentarer. Det var ett nöje att få vara i hans närhet och ingå i hans kamratkrets. 
– Låt mig få berätta om endast en av Bengts oförglömliga kommentarer. I den första perioden lyckas vi (Björklöven) knappt ta oss ut ur egna zonen! Tränaren kommer in i omklädningsrummet och höjer rösten: Ni måste skjuta mer! Ni har skjutit endast 3 skott på mål, det håller inte! Bengts coola kommentar: Ska vi skjuta från egen zon?! *
– ”Lövet” var en gamäng, en underhållare med sin torra humor men samtidigt en strukturerad och seriös person. Som stuggrannar i 49 år så har vi och våra familjer alltid trivts tillsammans. Tack Bengt för alla fina minnen genom åren. 

Vila i frid. Din vän John Slettvoll (Andersson)

“En sympatisk person”

Efter karriären som spelare var han nyttjad som tränare i Björklöven. Han var bland annat assisterande coach till Rolf Jäger i Elitserien säsongen 1987/88. Löfgren kom även att träna bland annat Vännäs och Vindeln. 

Hasse Edlund hade Bengt Löfgren som tränare i Björklöven:
– Bengt var väldigt lugn och tillbakadragen. Jag känner honom nästan mer från Veteranlaget än då jag hade honom som tränare. Lugn, analytisk och tog inte så stor plats då han var hjälptränare. En sympatisk person. Sa han någonting så lyssnade folk för han pratade inte inför spelarna i onödan. 

Tore Ökvist:
– Jag spelade enbart min första säsong med ”Lövet” som han kallades, året efter slutade han. ”Lövet” var en mycket listig och klurig spelare som gillade att ”tunnla” både backar och målvakter.

Bengt Löfgren blev 76 år.


TV: Premiär för Road to JVM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL