Emma Söderberg och Tindra Holm.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

Målvaktskampen: "En väldigt skön relation mellan oss…"

ANNONS

Damkronorna har ett lyxproblem just nu. Sveriges målvaktsboom har nu gjort att Emma Söderberg och Tindra Holm får slåss om förstaspaden – samtidigt som stjärnduon jagas av yngre förmågor.
– Vill jag ha en plats på nästa läger måste jag se till att utvecklas, annars kommer någon annan ta min plats, säger Tindra Holm. 
– Många fler spelar nu så det känns att det kommer upp fler alternativ…, säger Emma Söderberg.

FALUN (Hockeysverige.se)

Är Emma Söderberg och Tindra Holm Sveriges två bästa målvakter just nu? I alla fall är det de båda som vaktar kassen vid landslagsturneringen i Falun. Men det kommer en uppsjö av målvakter underifrån som gärna villa ha ett ord med i leken om en landslagsplats. Något som kan liknas vid en svensk ”målvaktsboom”. 
– Sverige har alltid lagt mycket vikt på utbildning av tränare och många unga som väljer att stå i mål blir bra skolade direkt från start. Det kan vara var så att man sedan bär med det sig upp i åldrarna, svarar Emma Söderberg på frågan om vad som ligger bakom ”målvaktsboomen” när hockeysverige.se träffar henne och Tindra Holm på Scandic Hotell vid Lugnet i Falun. 

Tindra Holm fortsätter:
– Sedan tror jag det här är lite effekt av målvakterna vi hade tidigare. Exempelvis Kim Martin (Hasson). På den tiden hon spelade var det många av oss lite äldre som också började stå. 
– Sedan har man från förbundshåll tryckt på att man vill ha konkurrens. Under några år var det ganska ”satt” vilka som skulle stå, så jag tycker att det är kul att så många vill komma upp nu.

Emma Söderberg:
– Många fler spelar nu så det känns att det kommer upp fler alternativ…

Tindra Holm:
– Konkurrensen gör att det driver på varje individ, att vill jag ha en plats på nästa läger måste jag se till att utvecklas. Annars kommer någon annan ta min plats. 

“Man visste bara att det var Sverige bästa målvakt”

Vilka förebilder hade ni själva under uppväxten?
– Jag hade Kim, säger Emma Söderberg och fortsätter:
– När jag växte upp var Kim den man hörde om. Det fanns en Tre Kronor-kortlek och där var Kim en av damerna i den. 

Tindra Holm:
– Det var samma för mig även om jag inte hade sett henne spela, man hörde bara namnet…
– … man visste bara att det var Sverige bästa målvakt, fyller Emma Söderberg i.

Kim Martin Hasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vid den här tiden bjöds verkligen damhockeyn in med armbågen, blev Kim Martin Hasson lite av en förebild eftersom hon var en tjej som verkligen hade lyckats inom hockeyn?
Emma Söderberg:
– Ja, det var mycket så.

Tindra Holm:
– Dels hörde jag inte mycket om damhockey. När jag själv spelade med killar var jag inte lika medveten om damhockey. När man väl hörde om någon damspelare var det främst Kim och dom här spelarna som var i fokus. 

Båda har flyttat till USA: “Var aldrig självklart”

Både Emma Söderberg och Tindra Holm spelar sedan en tid tillbaka i USA. Söderberg åkte över redan 2018 och Holm 2021. 
– Jag började tänka på att åka över när UMD (University of Minnesota-Duluth) hörde av sig och berättade om college och deras program. I samma veva hade vi några amerikanskor och kanadensiskor som kommit till oss i MoDo och berättade att college var bra, berättar Emma Söderberg och fortsätter:
– Då öppnades ögonen för mig ”Det här kan vara ett steg jag kan ta för att utvecklas mer och få en utbildning.” Att UMD hade helheten var det som spelade in för mig då jag bestämde mig för college.

Tindra Holm:
– Det var lite samma sak för mig. Jag visste ändå då jag var ganska ung att college fanns eftersom Kim Martin med flera hade varit i väg och spelat. Om killarnas dröm var att komma till NHL så var min att komma till college. 
– Sedan var det diffust ganska länge och inget jag tog tag i innan sista året på gymnasiet. Jag tog din (Emma Söderberg) plats i MoDo då du åkte över. Efter det åkte vår kompis, Paula (Bergström), över. Då var det hon som hörde av sig och tyckte att jag skulle komma dit. 
– Processen var ganska kort och jag pratade inte med så många andra skolor. Det var covid och svårt att besöka skolor. Det var aldrig självklart att jag skulle åka och jag tänkte på att inte dyka upp eftersom det kändes läskigt, men någon dag måste man bestämma sig så…

Emma Söderberg i UMD.

Emma Söderberg:
– Jag tycker att man hör mer om college idag. Jag hade nästan inte hört någonting om college innan Peter Elander kom en gång på Nola (skolan) i ”Ö-vik” och pratade om det, men jag hade inte hört mycket mer om college innan. Nu kan det vara lättare för folk att välja att gå på college då man vet mer. 

Tindra Holm:
– Du (Emma Söderberg) var den första som åkte över på några år. Det kändes som att det varit ett glapp. När unga tjejer nu åker över vet dom att flera har åkt över innan och att det finns en utstakad väg. Då blir det såklart lättare.
– Så var det även för mig då Paula och Alva (Johnsson) åkt över innan. Det hjälpte mig mycket att komma in i allt som en internationell hockeyspelare och så vidare. 

Tuffa starten i college

Tindra, vad har du utvecklat mest som målvakt sedan du kom till college?
– Jag tycker mest att jag har utvecklats genom att spela mycket matcher, att då pusslet har fallit lite mer på plats. Innan jag åkte var jag ganska duktig på att träna och allt det där. Sedan hade jag inte så mycket förtroende under matcherna. Jag var ung så det var helt naturligt och när jag väl fick stå var jag mest nervös.
– Nu har jag fått växa in i min roll och vänja mig vid att laget behöver mig för att vinna. Jag har lärt mig att trivas när jag spelar. 

Emma Söderbergs två första säsonger på University if Minnesota-Duluth var tuffa för henne. När hockeysverige.se i somras träffade henne hemma i Järved öppnade hon upp om den tiden.
– Jag skulle säga att det var väldigt tufft. Jag kanske var naiv och hade lite för mycket självförtroende när jag kom över. Jag och Sarah (Berglind) hade delat på matcherna här i MoDo och jag tänkte att jag skulle få spela hela tiden då jag kom över till college. 
– Så blev inte riktigt fallet utan jag fick en ”reality check”. Jag spelade totalt nio matcher under första två säsongerna. UMD hade redan sin etta (Maddie Rooney) och körde på henne. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Emma Söderberg.

Hur tackade du det mentalt?
– Jag måste säga att det tog ganska mycket på självförtroendet och tog ett tag efter att jag fått börja spela innan det kom tillbaka. Jag blev hård och negativ mot mig själv i den situationen, började tvivla och känna att det jag gjorde inte var bra nog. Hela tiden kände jag att jag behövde göra saker bättre. 
– Släppte jag in mål på träningen kunde jag tänka ”Det är sådana här grejer som gör att jag inte får spela”. Mycket var det att jag bröt ner mig själv i den processen. 
– Samtidigt hade jag bra konversationer med mina coacher under det tiden också, att trodde på mig och så vidare. 

Du är idag på andra sidan, hur har du jobbat för att komma ifrån negativa tankarna och kommit dit där du är idag?
– Även om jag inte fick spela mycket har det alltid varit en bra träningskultur där. Jag har hela tiden fått chansen att utvecklas även om jag inte spelade så mycket. Det var också anledningen till att jag kände att det var värt att fortsätta. 
– Coacherna sa ”Vi ser dig som etta i framtiden”. Jag trodde på det och vågade vara kvar. Sedan tog det ett tag när vi började spela min tredje säsong…, säger Emma Söderberg som tystnar en kort stund innan hon fortsätter: 
– Jag hade fortfarande tvivel på mig själv, men ju mer jag spelade desto mer började det släppa. Jag kom tillbaka och började känna att jag var tillbaka till den som jag varit innan, kände en trygghet och började tro på mig själv.

Ska spela i PWHL

Emma, med tanke på det du berätta då, vad var det som fick dig att kämpa vidare och att du fått den här fina utvecklingen trots den tuffa första tiden på UMD?
Som jag berättade i somras när vi sågs fick jag inte spela så mycket första två säsongerna. Jag kände ändå att jag utvecklade saker i mitt spel även fast jag bara tränade. Om jag kunde prestera det där utan att spela då ville jag se vad jag kunde få ut när jag skulle få chansen. 
– Coacherna sa att jag skulle få min chans. Då var det bara att försöka tro på det och hoppas att det skulle bli så, att kämpa mot den platsen och förtjäna den. 

Och det har gått bra?
– (Skratt) Det löste sig.

Emma Söderberg kommer spela i nystartade PWHL för Boston den här säsongen. Lagets första match blir den 3:e januari hemma i Tsongas Center mot Minnesota. 
– Vi har inte hunnit köra tillsammans så länge. Det har bara blivit nästan tre veckor. Jag kom över, hade träningsläger, lite fys-tester och har spelat en liten försäsongsturnering, så vi har egentligen inte hunnit träna ihop oss mycket som lag. 
– Jag har ändå känt på träningarna att det är en väldigt hög nivå. Att varje spelare har en så pass hög nivå att man måste vara redo hela tiden. Det går inte att ta något för givet. Vi har inte satt något spelsystem ännu, men jag känner att det är något bra som är på ”g”.  

Boston är en idrottsstad, men så här långt har inte Emma Söderberg märkt av något riktigt stort intresse kring laget. 
– Vi har ännu inte haft någonting där vi har kunnat visa upp oss, något där fans kan visa sitt intresse. Det ska bli spännande att se då det drar i gång med matcher. Vi måste förtjäna våra fans, börja spela och hoppas att folk vill dyka upp för att se våra matcher. 

“Nu känns det som att det är ett snäpp till”

Hur tänker du kring att den här ligan har startats upp?
– Att det är väldigt kul. Det som ska bli extra kul är att få se alla som varit en del av ligan som inte var PHF utan bara tränade och spelade ”showcase-matcher”. Det här är vad dom tjejerna jobbat mot. Nu får dom äntligen spela hockey igen och ha ett lag och en liga, vilket jag tycker är kul. 
– PHF var en redan en bra liga, men nu känns det som att det är ett snäpp till. För att skydda spelare och deras rättigheter sajnade man ett avtal och så vidare. Nu handlar det bara om att det här kommer blir hållbart, men känslan är att dom har jobbat för att det ska hålla i längden. 

Emma Söderberg har dessutom fått en svensk assisterande tränare i Pernilla Winberg. 
Det där var så konstigt. Klubben hade inte lagt ut något ännu om att hon var sajnad. Sedan gick jag ut på en ”skill-träning” och skulle hälsa på nya coachen. Först hälsade jag och sedan såg jag att det var Pernilla (Skratt) och jag hade verkligen ingen aning om att hon skulle vara där. Det var såklart jättekul och nu får jag snacka lite svenska då och då.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Tindra Holm.

Att få spela i PWHL är även Tindra Holms mål på sikt. 
– Ja, det är såklart. Jag har faktiskt i år gjort en uppsats på 20 sidor i skolan om den här ligan. 
– Jag tycker ligan ser väldigt bra ut. Alla måste börja någonstans och det är ganska likt då NHL grundades, att man vill bygga på och utvecklas varje år.
– Det är såklart jättetufft med bara sex lag, men bra att man har som målbild att dom bästa ska spela där. Nu blev det väldigt tajt med tid och många valde att stanna i SDHL och så vidare, men det kommer med tiden bara bli en ännu bättre liga. 

Hur ser du på din säsong i Long Island så här långt?
– Jag är ganska nöjd med kontinuiteten. Förra säsongen hade vi lite bättre matcher mot exempelvis UMD. Vi har tappat några av våra äldre spelare, men vi har ändå gått obesegrade i konferensen. 
– Vi har inte haft så många toppar och dalar den här säsongen, både vad det gäller mig och laget, utan det har blivit mer jämt. 

Hårda konkurrensen i Damkronorna: “Kan prata väldigt öppet”

Nu jobbar ni tillsammans i Damkronorna och bjuder på skratt här mest hela tiden under vårt snack, men hur fungerar ni båda ihop på och vid sidan av isen?
Emma Söderberg:
– Jag tycker det går jättebra.

Tindra Holm:
– Jag tycker också att det går bra.

Foto: Bildbyrån. Tindra Holm och Emma Söderberg i Damkronorna.

Emma Söderberg:
– Det känns som att vi kan prata väldigt öppet med varandra. Det kan vara om någon detalj man inte får till och då kan fråga ”Hur gör du här, hur tänker du?” Att vi har ett väldigt bra utbyte.

Tindra Holm:
– Jag håller med Emma, men också det här att vi hejar på varandra. Vi vet att det är en målis som kommer stå, men det är inte upp till oss att säga vem av oss det ska vara utan det är upp till tränaren att ta ut. 
– När Emma spelar vill jag att hon ska lyckas och att det gå bra för laget. Sedan vet jag att Emma hejar på mig då jag spelar. 

“Tindra har bättre struktur…”

Är det ändå en konkurrenssituation mellan er på träningarna?
Emma Söderberg:
– Nej, så tänker jag inte. Jag tävlar mot utespelarna. Det är en väldigt skön relation mellan oss…

Tindra Holm:
– Prestigelöst.

Emma Söderberg:
– Alla gör sitt bästa där ute och det är inte att vi tävlar mot varandra på det sättet. Jag ser det inte så. 

Tindra Holm:
– Jag tror också att det är viktigt att vi även är bra polare utanför också. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Damkronornas målvaktspar.

Ni känns inte så lika i spelstilen, eller vad tycker ni själva?
Tindra Holm:
– Du (Emma) går lite mer på känsla än vad jag gör och är lite rörligare.

Emma Söderberg:
– Tindra har bättre struktur och positionerar sig bättre, medan jag kan slänga ut mig lite mer då jag har varit i fel läge, skrattar Emma Söderberg. 

Tindra Holm:
– Vi är lite olika, men många saker är lika. I fredags hade vi en övning där vi kom fram till samma slutsats och ville göra på samma sätt. Sedan kommer det inte att se exakt likadant ut eftersom vi vi har olika kvalitéer, styrkor och svagheter.  

Damkronorna spelar sin sista match i turneringen idag med nedsläpp 15.30 i Lugnets Ishall mot Tjeckien.


TV: Friberg: "Känner mig mer ansvarig vid en förlust"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games