Foto: Ronnie Rönnkvist / Privat
Intervju

Celine Tedenby blickar mot Sverige - efter tuffa tiden i USA

ANNONS

Celine Tedenby lämnade svensk hockey 2018. Men till nästa säsong talar mycket för att hon är tillbaka i Sverige - efter en tuff tid i USA.
– Det blev som en spärr. jag var mestadels rädd och nervös, säger hon om tiden i Maine.

FALUN (Hockeysverige.se)

Celine Tedenby lämnade MoDo Hockey 2018 för fyra på University of Maine. Sista året på skolan kom hon med till VM. Efter det gick resan vidare till Merrimack College.

Men första tiden på nya skolan blev inte vad hon hade hoppats på. 
– När jag kom tillbaka till min nya klubb ville dom göra MR-röntgen eftersom jag har haft problem med en axel under fyra, fem år. Jag hade gjort en operation 2021 för min axel, men den gick inte så bra. När man nu ville kolla att allt såg bra ut såg man att bicepsleden nästa var avsliten, berättar Celine Tedenby och fortsätter:
– Man fixade det. Dels problemet med axeln dels med biceps eftersom läkarna sa att om jag skulle fortsätta spela kunde det bli riktigt illa. Jag spelade fyra matcher där borta och i mitten av oktober började jag förbereda mig för operation som skulle vara i början av november. 



Tedenby genomgick en tuff operation, men där och då var det inget tvivel om hon skulle fortsätta spela. 
– Nej, men jag tänkte på om jag älskade hockeyn tillräckligt mycket för att sitta ett år på läktaren och sedan ta mig tillbaka. Det var där jag var tveksam eftersom jag hade haft det väldigt tufft på min förra skola där jag inte älskade hockey lika mycket.
– Jag var lite nervös över det, men när jag satt på läktaren alla 30 matcherna kände jag hela tiden hur mycket jag önskade att få vara där ute. När jag sedan drog på mig skridskorna i april blev det ”okej, det här är vad jag gillar”. 
– Det var tufft och jag var borta ett helt år. Samtidigt var det en bra lärdom. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur var det mentalt att som ny i laget sitta där på läktaren och se kompisarna ute på isen?
– Det var riktigt tufft. Speciellt eftersom jag kände att det inte skulle spela någon roll vad jag gjorde för jag kunde ändå inte vara där ute. 
– Annars kan det vara att man inte får byta om till en match. Då finns möjligheten att fråga vad jag skulle göra för att bli bättre. Det här var första hela säsongen jag missat, annars har jag som mest missat fyra, matcher under en säsong.

“Känner att jag varit borta ett år”

Skolan har under hela rehabiliteringstiden ställt upp på ett bra sätt enligt Celine Tedenby.
– Dom har varit väldigt hjälpsamma. Jag tycker att USA har redskapen när du blir skadad och där har du verkligen chansen att kunna bli bättre. Det är en ganska stor skillnad mot SDHL. Där borta har du din egna ”trainer”, en doktor och varje dag kan du gå in ”training room” och få den hjälp du behöver. 
– Nu vet jag inte hur SDHL är idag eftersom jag inte spelat där på ett tag, men det var då inte det lättaste att få hjälpen man behövde hela tiden. 
– Boston är känt för att vara ett av bästa sjukhusen i hela världen så det blev en riktigt bra operation och jag fick allt vad jag behövde, så det var riktigt bra. 



Hur mår kroppen idag?
– Den mår bra. Klart att jag känner att jag varit borta ett år. Speciellt under första matcherna jag spelade. Jag tycker att jag har kämpat mig tillbaka, men det finns fortfarande grejer jag kan jobba på. 
Jag tror ändå att det har gått lättare än vad jag trodde att det skulle göra. 

Celine Tedenby har inlett säsongen på Merrimack College med att göra sju mål och totalt 14 poäng på 18 matcher. 
– Det har gått bra. Mina senaste tre år där borta innan den här var det som att jag satt fast. Jag tror att det var mentalt. Jag trivdes inte så bra i Maine med mina tränare. Det är inget jag ska ljuga om. Det blev som en spärr. jag var mestadels rädd och nervös när jag gick runt där och vågade inte göra någonting. 
– På Merrimack känns det som att dom tror på mig, men samtidigt är hårda. Gör jag inte det jag ska får jag sitta i några byten. 
– Jag känner att dom har den här tilltron till mig, att dom litar på mig och behöver mig. Det tror jag har gjort att det släppt för mig. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

“Jobbade mycket med det mentala - var riktigt tufft”

Det här är också den stora anledningen till att hon idag åter älskar att spela hockey. 
– Absolut. Första säsongen i Maine gick det jättebra för mig. Det var en helt ny upplevelse och hur kul som helst. Under mina sista tre år var inte hockeyn min första prioritet. Jag jobbade mycket med det mentala och det var riktigt tufft. Det här är inte något jag pratat om mycket. En del har jag glömt bort och har förträngt. 
– Då jag bytte lag kände jag ”Nu är det en nystart och jag ska göra det bästa av det. Om jag älskar hockeyn fortsätter jag, annars lägger jag av.” 
– Det här pratade jag med min familj om också, att om jag inte skulle tycka det var kul skulle jag lägga av, men jag tyckte det var kul igen, säger Celine Tedenby med ett leende. 

Har du fått en stor roll i Merrimack?
– Jag hade totalt sett gjort ganska mycket poäng innan Merrimack tog in mig. Jag är idag en av lagets äldre spelare, har förtjänat att fått spela och har en stor plats i laget. 



Så du är tanten i laget?
– (Skratt) Ja, i princip är jag det. Vi har ett ungt lag. 

Till den här säsongen har Maria Lindberg från Djurgården samt Solveig Gisler och Emma Pfeffer från Linköping tagit plats i Merrimack. 
– Det en stor förändring att komma dit. Alla tre har fått spela och jag tycket att dom gjort det väldigt bra, mogna spelare.

Merrimack College ligger i en stad som heter North Andover, kanske inte den mest kända staden för oss svenskar. 
– North Andover ligger ungefär 30 minuter från Boston. Dit där Emma (Söderberg) är nu kan det kanske vara 45 minuter, så det är jag bor ganska centralt i ”Mass” (Massachusetts). 
– Boston är en jättefin stad, men det är lite för stort för mig och jag skulle nog aldrig kunna tänka mig att bo där. 

Tillbaka i landslaget: “Känns jättekul”

Foto: Bildbyrån.

Nu är Celine Tedenby åter i landslaget efter den tuffa säsongen som hon  följt från läkarhåll. Hon gör ingen hemlighet av att hon är tacksam att vara tillbaka. 
– Det känns jättekul. Jag har ändå haft en ganska bra kontakt med Uffe (Lundberg) efter att jag berättat att jag skulle missa hela säsongen. 
– Vi har haft kontakt nästan varje månad. Jag har skickat uppdateringar och allting. Det känns att han tror på mig eftersom han faktiskt hade kunnat välja att inte prata med mig alls. Jag hoppades utifrån säsongen jag haft att jag skulle få chansen. Speciellt i den här turneringen. Som tur var fick jag det.
– För mig är landslaget det största man kan spela i. Jag har alltid haft som mål att få spela ett OS och det är var jag fortfarande försöker att få göra. Landslaget är en stor anledning till att jag fortsätter spela hockey. Det är sjukt kul att få chansen här. 

Celine Tedenby är från Järved precis som en av hennes kompisar, den ett år äldre Emma Söderberg
– Vi spelade MoDo hela tiden och åkte över till USA samma år. Emma åkte till Minnesota så vi spelade aldrig mot varandra. Hon har varit med i landslaget nästan varje gång och då jag också varit med har vi setts. 
– Jag tycker att det är jättekul att det gått så bra för henne och att hon är i Boston nu. Förhoppningsvis ska jag kunna gå på en av hennes matcher i januari eftersom hon spelar ganska nära där jag bor. 



Spelade ni tillsammans på Getinghov med Järved?
– Ja, vi spelade ganska mycket tillsammans med grabbarna där. Sedan drog hon i väg och spelade med killarna i MoDo. Jag gick sedan till MoDo:s damjuniorer och då var Emma där någon säsong innan hon gick upp i A-laget. 

Emma Söderberg. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Har du själv som mål att en dag få chansen i PWHL?
– Jag skulle säga att jag hade det innan man bytte till den här nya ligan. Man vet inte riktigt vad som kommer hända och hur det kommer att fungera. Klart att det är något jag skulle kunna tänka mig om chansen skulle komma. 
– Just nu känner jag att det säkraste för mig är att kolla hem mot Sverige, hitta ett lag jag kommer trivas med. Om jag skulle få mer information kanske jag kan tänka mig att spela i den ligan, men just nu vet jag inte hur allt kommer fungera med nya lagen och spelare. 

“Har några klubbar jag kan tänka mig”

Hur tänker du kring att det man startar en proffsliga i Nordamerika?
- Jag tycker att det är jättekul. Det är stort för damhockeyn. Sedan vet man, som sagt var, inte mycket om den ännu, hur allt kommer fungera. 
- Jag kan vara lite bitter över att det händer lite sent och önskar att det här kanske hade hänt för fem år sedan, men jättekul för unga tjejerna att ha något att se fram emot och drömma sig till. Innan har det bara varit i SDHL, men nu är det även en liga i USA vilket många tycker är ett coolt ställe. 
- Sedan får vi hoppas att ligan växer, det blir fler lag och vi får mer information om den. Det kommer säker snart. 

Johanna Fällman är 33 år och skrev kontrakt nyligen så det är långt ifrån för sent för dig?
- (Skratt) Jag har ingen koll på exakt hur gammal hon är, men då jag var yngre och åkte över trodde jag att det skulle vara sjuka skillnader efter några år. Det har hänt mycket, men inte lika mycket som jag hade önskat, säger Celine Tedenby som inför dagens match mot Finland svarat för ett mål och totalt tre poäng på två matcher. 



Mycket talar för att Celine Tedenby nästa säsong kommer spela i Sverige. 
– Jag har några klubbar jag definitivt kan tänka mig, klubbar som jag redan förra året började tänka på ganska mycket. Samtidigt känns det som att mycket måste falla rätt eftersom jag vill trivas i stan. 

Tänker du avslöja vilka klubbar du tänkt på?
– Nej, nej, det kan jag inte göra, skrattar Celine Tedenby. 


TV: Målen från nattens NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games