Connor Ingram gör succé i NHL efter tuffa tiden i Sverige.
Foto: Bildbyrån
NHL

Connor Ingram var nära att sluta efter turbulensen i Sverige – nu gör han succé

ANNONS

I dag är Connor Ingram förstemålvakt i Arizona Coyotes. För några år sedan höll karriären på att ta slut efter en turbulent tid i hockeyallsvenska Björklöven.
– Jag sa att jag inte ville göra det här något mer, säger han till ESPN.

Connor Ingram gjorde ett kort gästspel i Björklöven under pandemisäsongen 2020/21. Skadekris mellan stolparna gjorde att Per Kenttä letade efter en snabb förstärkning i målet och Ingram valde att hoppa på äventyret som innebar allsvenskt spel i Umeå.

Vad som skulle bli ett roligt hockeyäventyr i Sverige höll emellertid på att bli slutet på hans karriär. Hans låneavtal med Björklöven löpte ut efter en match mot Mora i december, en match som blev uppmärksammad då den initialt misstänktes för spelfusk efter avvikande odds samtidigt som Björklöven tappade en 3–0-ledning till en 4–8-förlust.

“Avslutade nästan min karriär”

Efter matchen publicerade P4 Västerbotten en artikel där en person som utgav sig för att vara sportchefen Per Kenttä bekräftade via sms att Ingram fått sparken till följd av spelfuskanklagelserna.

– De skickade ett sms till vår sportchef och vem som nu än fick det här sms:et bara begravde mig, utan någon jävla anledning. De tänkte att “här kan jag ha lite roligt” och det avslutade nästan min karriär. Det plockades upp i Nordamerika, säger Ingram till ESPN.

P4 Västerbotten gick sedermera ut med en rättelse och hörde även av sig till Ingram för att be om ursäkt för de felaktiga uppgifterna som publicerats. Ingram valde att inte gå vidare med ärendet.

Connor Ingram. Foto: Bildbyrån

“Jag var redo att åka hem”

Tiden efter Björklöven-turbulsen blev tuff för Ingram. Målvakten ingick i Nashvilles så kallade taxi squad under pandemisäsongen, men fick inte spela i några matcher.

Under en roadtrip i Dallas var Ingram nära att kasta in handduken.

– Jag sa (till målvaktstränaren Ben Vanderklok) att jag inte ville göra det här något mer. Jag var redo att åka hem, säger Ingram.

Vanderklok övertalade emellertid Ingram att inte ge upp hockeykarriären och fick i stället honom att söka hjälp hos NHL:s assistansprogram. Initialt trodde Ingram att han skulle få hjälp för ett alkoholmissbruk, men tidigt in i programmet slogs det fast att han inte hade problem med alkohol, utan i stället hade tvångssyndrom. 

Är förstemålvakt i Arizona

Efter hjälpen i assistansprogrammet fick Ingram säsongen därpå göra tre matcher i NHL med Predators innan han inför fjolårssäsongen plockades upp på waivers av Arizona. Där gjorde han 27 matcher förra säsongen innan han denna säsong tagit över förstaspaden i Coyotes.

På 18 spelade matcher står Ingram noterad för elva segrar och kan stoltsera med en räddningsprocent på 92,0 procent.

– Det har gått bra. Känslan är alltid bättre när laget vinner. Att bara få vara runt killarna när det går bra har varit väldigt roligt, säger Ingram.


TV: Alla mål från nattens NHL-matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL