Celine Tedenby jublar efter 1–0 i mötet med Schweiz
Foto: Bildbyrån
Damkronorna

Celine Tedenby hyllas - efter segern mot Schweiz: "Gör en jättematch"

ANNONS

Celine Tedenby fortsätter att imponera i hemmaturneringen. 
I torsdagens 3–2-seger mot Schweiz hyllades 24-åringen stort på flera håll. 
– Hon är riktigt hockeysmart. En jättefin insats, säger förbundskaptenen, Ulf Lundberg.

Första matchen i hemmaturneringen i Falun slutade med en 3–2-seger mot Tyskland. När Damkronorna i kväll (torsdag) klev ut på isen stod Schweiz för motståndet blev resultatet även då en 3–2-seger. Mycket tack vare en viss Celine Tedenby som hyllades stort i SVT och sedan fick ta emot priset som matchens lirare

– Hon gör en jättematch. Hon har en hjärna som gör många bra beslut. Sverige behöver den typen av spelare, säger experten Maria Rooth i sändningen. 

Damkronorna inledde matchen piggt, men gav sedan bort initiativet till Schweiz. Emma Söderberg tvingades till en räddning på friläge och en puck trillade även in i den svenska buren. Målet dömdes däremot bort då det kommit via en hand och nollan var intakt för Sverige.

– Jag tycker att det är okej. Vi vet vilka som är ett hot och de tycker jag vi tar bort bra. Vi har initiativet första fem, tio. Sen när vi tar utvisningarna svänger det lite för mycket, säger Lina Ljungblom i SVT efter första 20. 

Till slut spräcktes även nollan när tog sin egna retur och byggde vidare på den fina form hon visade upp i första mötet i Euro Hockey Tour, mot Tyskland. 

– Otroligt viktigt för Sveriges del. Det är en smart spelare som haft mycket skadebekymmer. Kul att hon är tillbaka på allvar, säger Maria Rooth i sändningen.

Klev fram med mål och assist: “Bara skönt”

Tedenby fick fortsatt lovord i SVT, men var ändå inte helt nöjd med sitt spel. 

– Jag fick en ganska bra chans, men sen var faktiskt tanken att passa in den i mitten. Som tur var fick jag min egna retur. Det var bara skönt att göra mål, säger hon till SVT och fortsätter om formen: 
– Jag tycker det är jäkligt kul att spela center. Jag gillar att spela enkelt, men sen tycker jag att jag kan använda min skridskoåkning lite mer. Jag har spelat lite för enkelt nu.

Josefin Bouveng satte även 2–1 till Sverige med några få sekunder kvar av andra perioden och gav laget återigen övertaget. I den tredje fortsatte sedan Damkronorna - och Tedenby att imponera. Denna gången var det genom att spela fram Wilma Sundin till 3–1. 

– Roligt att Sundin får göra det målet, men det är också Tedenby. Hon åker inte sjukt mycket skridskor, hon är inte där kapacitetsmässigt, men hon vågar ligga rätt och läser spelet. Hon löser den här situationen när pucken studsar lite fel, tittar upp och hittar Sundin i mitten, säger Maria Rooth i SVT. 

I mitten av perioden klev till slut Lara Stalder fram för Schweiz, till vardags i Brynäs och gjorde mötet spännande med en framspelning. 2–3 stod kvar på tavlan hela vägen in mot slutet och Schweiz tryckte på för en kvittering genom att ta ut sin målvakt. Emma Söderberg stod emot forceringen och slutresultatet blev 3–2. 

Sverige – Schweuz 3–2 (0-0, 2-1, 1-1) 
Sverige: Celine Tedenby, Josefin Bouveng, Wilma Sundin.
Schweiz: Lena Lutz, Annic Buchi.


TV: Granqvist om Carlssons vila: "Vill se Leos lekland"

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games