Foto: Ronnie Rönnkvist
Damkronorna

Ulf Lundberg om Ida Karlsson: "Vill se att hon tar för sig"

ANNONS

Ida Karlsson tog plats i Damkronorna för första gången. 
Nu ska talangen visa att det är där hon hör hemma.
– Uppgiften är att få Ida, när hon spelar nära sin hemkommun, att släppa ner axlarna, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg om 19-åringen.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Det presenterades både en positiv överraskning och en landslagstrupp till turneringen i Falun på gårdagens pressträff med Damkronornas Förbundskapten Ulf Lundberg. Bland annat stod det klart att Lundberg kommer stanna på jobbet till efter OS 2026

Grattis Ulf!
– Tack så mycket.  

Vad betyder det rent ledaskapsmässigt att få fortsätta utveckla svensk damhockey ytterligare två säsonger?
– Jag är inne på mitt fjärde år och det gäller verkligen att ställa skarpa frågorna till sig själv. Innan det även prata med familjen naturligtvis. Det här är en fantastiskt rolig livsstil, många samlingar och turneringar, men också extremt mycket scouting och andra uppdrag. 
– Jag har ett otroligt stöd från min fru och mina barn samtidigt som jag verkligen känner en hunger att jobba vidare, fortsätta utveckla samtidigt som jag vet att det handlar om att göra resultat kontinuerligt. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Emma Söderberg till vänster och Tindra Holm till höger.

Om vi ser till truppen ni presenterade så plockar ni hem både Emma Söderberg och Tindra Holm från USA, ser du dom som etta och tvåa i Sverige just nu?
– Jag ser att konkurrensen ökat, vilket jag såklart är väldigt glad för. Ebba Svensson Träff kom in och gjorde debut i Schweiz där hon släppte en puck på två matcher mot världstrean. 
– Ida Boman gör det jättebra i Djurgården. Ida har även visat i vår tröja många gånger att hon är duktig. Det kommer ett antal till, vilket är precis som det ska vara. Dom kommer på tampas om platserna och jag tycker att vi har det väl beställt på målvaktssidan. 

Debutanten: “Se det som en jättechans”

Backar: Nathalie Lidman, Maja Nylén-Persson, Ida Karlsson, Mira Jungåker, Emma Forsgren, Mina Waxin, Anna Kjellbin. 

Vad vill du se av debutanten Ida Karlsson?
– Jag vill se det som utryckts från Maura Crowell i hennes klubb, Minnesota-Duluth, att hon tar för sig, kan vara en stark robust och defensiv back, svåröverlistad. Att hon vågar i bra lägen, sätter ett bra förstapass för att sedan hoppa med i anfall. Dessutom att hon vågar använda sitt skott offensivt, vilket är väldigt fint. 
– Uppgiften är att få Ida, när hon spelar nära sin hemkommun, att släppa ner axlarna, spela ut och se det som en jättechans att få göra debut i Damkronorna. 

På tal om hemkommun, Ida Karlsson och Maja Nylén Persson har nästan växt upp som grannar i Skogsbo, får vi se de båda i samma backpar ”hemma” i Falun?
– Vi får se. Nu har vi fyra ”rightare” och tre ”leftare”, vilket skapar bra möjligheter. Vi vill i grunden spela med klubban ut mot sargen kopplat till vår spelidé, vårt snabba återtagande och så vidare. 
– Det finns möjlighet till spännande kombinationer och det handlar även om spelet i penatly kill och powerplay naturligtvis. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Mina Waxin.

Mina Waxin är en av våra kanske mest talangfulla spelare, hur jobbar du för att få henne mentalt stark där ute?
– Mina är en jättespännande person som är väldigt rak och öppen om att hon spelar på lust och entusiasm. 
– Jag tycker att vi har hittat en bra nivå i dialogen. Hon är fullt medveten om att jag och vi ser att det finns en högre potential i henne än vad hon visat. Gladast är jag för att Mina tycker det är väldigt kul med hockey igen, att hon tycker det är roligt varje gång hon går ner till rinken. Mina är väldigt glad och mår bra, vilket är det allra viktigaste. 

Förväntningarna på stjärnan: “Har mognat jättemycket”

Forwards: Josefin Bouveng, Wilma Sundin, Lisa Johansson, Matilda af Bjur, Sofie Lindin, Sara Hjalmarsson, Celine Tedenby, Lova Blom, Hanna Thuvik, Thea Johansson, Lina Ljungblom, Felizia Wikner Zienkiewicz, Nicole Hall. 

Du nämnde på pressträffen att Josefin Bouveng tog utmaningen på rätt sätt, vad menade du där?
– Det är så vi jobbar kopplat till feedback. Jag har haft med henne ganska många gånger och hon gjorde en bra första säsong borta i Minnesota Gophers. 
– Nu har hon kommit in i nästa fas och svalt betet att för att ta sig till en målchans idag gäller det att vara ett hot, verkligen kunna bidra och jobba kopiöst hårt. Taggig åkning med start och stopp. Det gäller över hela banan. 
– ”Boven” är smart och har mognat jättemycket då hon varit där borta, så för henne tror jag rakheten passar henne bra. 

Var hon petad vid senaste landslagssamlingen?
– Förra gången valde jag att inte ta med henne. Då hade dessutom hennes Gophers matcher. Den samlingen hade vi bara en spelare med från NCAA. Det var Sofie Lundin från Ohio, som nu kommit till Frölunda. 
– Jag ville ge ”Boven” dom här månaderna att jobba och gnugga på i den miljön i stället för att flyga fram och tillbaka. Jag uppskattar också kontakten med Brad Frost (Coach) Där jobbar man verkligen med individuell utveckling och är stolta när en av deras spelare från dra på sig den svenska landslagströjan. 

Ulf Lundberg har även valt att låta Celine Tedenby, till vardags på Merrimack Collge, göra comeback efter hennes skadeproblematik. 
– Celine är väldigt duktig på att uppdatera hur allt går. Hör jag inte av mig till henne så hör hon av sig till mig. Det har hon gjort kontinuerligt under hela den här skadeperioden. 
– Vi ska komma ihåg att vara borta nästan en hel säsong är en väldigt lång tid. Vilket pannben, mod och tålamod Celine visat då hon har jobbat sig tillbaka. För henne är det ett tag sedan hon var på stor rink. Hon är tänkt i en centerroll så det gäller för Celine att börja med det enkla och funktionella. Sedan bygger vi på det vartefter veckan går. 

Succétalangen med i truppen

Även Nicole Hall finns med i Ulf Lundbergs trupp. 
– Jag vill ha det hon visat både i U18-landslaget och Olympisk offensiv. I Djurgården är Nicole ett yrväder med en fin skridskoåkning och ett okonventionellt spel där hon kan dyka upp lite här och var. 
– Det jag tycker att hon främst utvecklat är navigeringen och kompassen. Det handlar också om att vara på rätt plats i rätt tid, men även om att ha en bra balans och orka stå emot i situationerna. 
– Hon är oerhört lyhörd och vetgirig. Är det utvisningar och Nicole kommer in vet man alltid att hon kommer gå max samtidigt som hon förstår vad som förväntas av henne. Därför är hon med igen och hon går att använda i olika roller.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Nicole Hall.

Några återbud?
– Nej, det är “ja tack" rakt igenom. 

Damkronorna tar steg för steg varje säsong och samling, vilka förväntningar och krav kan vi börja ställa på det här laget nu?
– Att laget hela tiden tar steg är också vad som gör den här fasen så spännande. Det är en fas av högre kravställning samtidigt som vi ska ha väldigt roligt runtomkring, jobba med ”on off-knappen” och kunna återhämta oss på ett bra sätt. 
– När ”on-knappen” är intryckt har vi krav på att kunna leverera och göra det utifrån det uppdrag och den roll man fått. Jag tror truppen innehåller 22 spelare som förstår att det gäller att visa framfötterna om man ska stärka sina aktier inför VM. 

Vad har utvecklats mest under den här säsongen?
– Jag tycker att det är intensiteten, vår förmåga att kunna spela i den höga intensiteten. Ser vi till senast mot Schweiz så mötte vi ett bra lag som är duktiga på omställningar och ganska duktiga boll-lirare. Stryper man då tid och yta för schweiziskorna och har pucken betydligt mer själva kan man styra matchen mer. Det tycker jag är vad som utvecklats mest. 
– Det som kommer näst därefter är förstå matchsituationen, läget i matchen… Exempelvis under en av matcherna nere i Schweiz, den som blev 4-2, kvitterade Schweiz två gånger. Vi släppte ett mål i vårt eget powerplay. Det är en stor skillnad nu hur vi hanterar den typen av skeenden utan att det blir som en nål som slår hål på en ballong. 
– Vi fortsätter att vara sträva och håller oss till det vi skulle göra. Det är två tydliga delar som jag sett att vi utvecklat, avslutar Ulf Lundberg.


TV: Leo Carlsson målskytt i förlusten mot Colorado

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games