Foto: Ronnie Rönnkvist
Damkronorna

Ulf Lundberg om Ida Karlsson: "Vill se att hon tar för sig"

ANNONS

Ida Karlsson tog plats i Damkronorna för första gången. 
Nu ska talangen visa att det är där hon hör hemma.
– Uppgiften är att få Ida, när hon spelar nära sin hemkommun, att släppa ner axlarna, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg om 19-åringen.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Det presenterades både en positiv överraskning och en landslagstrupp till turneringen i Falun på gårdagens pressträff med Damkronornas Förbundskapten Ulf Lundberg. Bland annat stod det klart att Lundberg kommer stanna på jobbet till efter OS 2026

Grattis Ulf!
– Tack så mycket.  

Vad betyder det rent ledaskapsmässigt att få fortsätta utveckla svensk damhockey ytterligare två säsonger?
– Jag är inne på mitt fjärde år och det gäller verkligen att ställa skarpa frågorna till sig själv. Innan det även prata med familjen naturligtvis. Det här är en fantastiskt rolig livsstil, många samlingar och turneringar, men också extremt mycket scouting och andra uppdrag. 
– Jag har ett otroligt stöd från min fru och mina barn samtidigt som jag verkligen känner en hunger att jobba vidare, fortsätta utveckla samtidigt som jag vet att det handlar om att göra resultat kontinuerligt. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Emma Söderberg till vänster och Tindra Holm till höger.

Om vi ser till truppen ni presenterade så plockar ni hem både Emma Söderberg och Tindra Holm från USA, ser du dom som etta och tvåa i Sverige just nu?
– Jag ser att konkurrensen ökat, vilket jag såklart är väldigt glad för. Ebba Svensson Träff kom in och gjorde debut i Schweiz där hon släppte en puck på två matcher mot världstrean. 
– Ida Boman gör det jättebra i Djurgården. Ida har även visat i vår tröja många gånger att hon är duktig. Det kommer ett antal till, vilket är precis som det ska vara. Dom kommer på tampas om platserna och jag tycker att vi har det väl beställt på målvaktssidan. 

Debutanten: “Se det som en jättechans”

Backar: Nathalie Lidman, Maja Nylén-Persson, Ida Karlsson, Mira Jungåker, Emma Forsgren, Mina Waxin, Anna Kjellbin. 

Vad vill du se av debutanten Ida Karlsson?
– Jag vill se det som utryckts från Maura Crowell i hennes klubb, Minnesota-Duluth, att hon tar för sig, kan vara en stark robust och defensiv back, svåröverlistad. Att hon vågar i bra lägen, sätter ett bra förstapass för att sedan hoppa med i anfall. Dessutom att hon vågar använda sitt skott offensivt, vilket är väldigt fint. 
– Uppgiften är att få Ida, när hon spelar nära sin hemkommun, att släppa ner axlarna, spela ut och se det som en jättechans att få göra debut i Damkronorna. 

På tal om hemkommun, Ida Karlsson och Maja Nylén Persson har nästan växt upp som grannar i Skogsbo, får vi se de båda i samma backpar ”hemma” i Falun?
– Vi får se. Nu har vi fyra ”rightare” och tre ”leftare”, vilket skapar bra möjligheter. Vi vill i grunden spela med klubban ut mot sargen kopplat till vår spelidé, vårt snabba återtagande och så vidare. 
– Det finns möjlighet till spännande kombinationer och det handlar även om spelet i penatly kill och powerplay naturligtvis. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Mina Waxin.

Mina Waxin är en av våra kanske mest talangfulla spelare, hur jobbar du för att få henne mentalt stark där ute?
– Mina är en jättespännande person som är väldigt rak och öppen om att hon spelar på lust och entusiasm. 
– Jag tycker att vi har hittat en bra nivå i dialogen. Hon är fullt medveten om att jag och vi ser att det finns en högre potential i henne än vad hon visat. Gladast är jag för att Mina tycker det är väldigt kul med hockey igen, att hon tycker det är roligt varje gång hon går ner till rinken. Mina är väldigt glad och mår bra, vilket är det allra viktigaste. 

Förväntningarna på stjärnan: “Har mognat jättemycket”

Forwards: Josefin Bouveng, Wilma Sundin, Lisa Johansson, Matilda af Bjur, Sofie Lindin, Sara Hjalmarsson, Celine Tedenby, Lova Blom, Hanna Thuvik, Thea Johansson, Lina Ljungblom, Felizia Wikner Zienkiewicz, Nicole Hall. 

Du nämnde på pressträffen att Josefin Bouveng tog utmaningen på rätt sätt, vad menade du där?
– Det är så vi jobbar kopplat till feedback. Jag har haft med henne ganska många gånger och hon gjorde en bra första säsong borta i Minnesota Gophers. 
– Nu har hon kommit in i nästa fas och svalt betet att för att ta sig till en målchans idag gäller det att vara ett hot, verkligen kunna bidra och jobba kopiöst hårt. Taggig åkning med start och stopp. Det gäller över hela banan. 
– ”Boven” är smart och har mognat jättemycket då hon varit där borta, så för henne tror jag rakheten passar henne bra. 

Var hon petad vid senaste landslagssamlingen?
– Förra gången valde jag att inte ta med henne. Då hade dessutom hennes Gophers matcher. Den samlingen hade vi bara en spelare med från NCAA. Det var Sofie Lundin från Ohio, som nu kommit till Frölunda. 
– Jag ville ge ”Boven” dom här månaderna att jobba och gnugga på i den miljön i stället för att flyga fram och tillbaka. Jag uppskattar också kontakten med Brad Frost (Coach) Där jobbar man verkligen med individuell utveckling och är stolta när en av deras spelare från dra på sig den svenska landslagströjan. 

Ulf Lundberg har även valt att låta Celine Tedenby, till vardags på Merrimack Collge, göra comeback efter hennes skadeproblematik. 
– Celine är väldigt duktig på att uppdatera hur allt går. Hör jag inte av mig till henne så hör hon av sig till mig. Det har hon gjort kontinuerligt under hela den här skadeperioden. 
– Vi ska komma ihåg att vara borta nästan en hel säsong är en väldigt lång tid. Vilket pannben, mod och tålamod Celine visat då hon har jobbat sig tillbaka. För henne är det ett tag sedan hon var på stor rink. Hon är tänkt i en centerroll så det gäller för Celine att börja med det enkla och funktionella. Sedan bygger vi på det vartefter veckan går. 

Succétalangen med i truppen

Även Nicole Hall finns med i Ulf Lundbergs trupp. 
– Jag vill ha det hon visat både i U18-landslaget och Olympisk offensiv. I Djurgården är Nicole ett yrväder med en fin skridskoåkning och ett okonventionellt spel där hon kan dyka upp lite här och var. 
– Det jag tycker att hon främst utvecklat är navigeringen och kompassen. Det handlar också om att vara på rätt plats i rätt tid, men även om att ha en bra balans och orka stå emot i situationerna. 
– Hon är oerhört lyhörd och vetgirig. Är det utvisningar och Nicole kommer in vet man alltid att hon kommer gå max samtidigt som hon förstår vad som förväntas av henne. Därför är hon med igen och hon går att använda i olika roller.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Nicole Hall.

Några återbud?
– Nej, det är “ja tack" rakt igenom. 

Damkronorna tar steg för steg varje säsong och samling, vilka förväntningar och krav kan vi börja ställa på det här laget nu?
– Att laget hela tiden tar steg är också vad som gör den här fasen så spännande. Det är en fas av högre kravställning samtidigt som vi ska ha väldigt roligt runtomkring, jobba med ”on off-knappen” och kunna återhämta oss på ett bra sätt. 
– När ”on-knappen” är intryckt har vi krav på att kunna leverera och göra det utifrån det uppdrag och den roll man fått. Jag tror truppen innehåller 22 spelare som förstår att det gäller att visa framfötterna om man ska stärka sina aktier inför VM. 

Vad har utvecklats mest under den här säsongen?
– Jag tycker att det är intensiteten, vår förmåga att kunna spela i den höga intensiteten. Ser vi till senast mot Schweiz så mötte vi ett bra lag som är duktiga på omställningar och ganska duktiga boll-lirare. Stryper man då tid och yta för schweiziskorna och har pucken betydligt mer själva kan man styra matchen mer. Det tycker jag är vad som utvecklats mest. 
– Det som kommer näst därefter är förstå matchsituationen, läget i matchen… Exempelvis under en av matcherna nere i Schweiz, den som blev 4-2, kvitterade Schweiz två gånger. Vi släppte ett mål i vårt eget powerplay. Det är en stor skillnad nu hur vi hanterar den typen av skeenden utan att det blir som en nål som slår hål på en ballong. 
– Vi fortsätter att vara sträva och håller oss till det vi skulle göra. Det är två tydliga delar som jag sett att vi utvecklat, avslutar Ulf Lundberg.


TV: Leo Carlsson målskytt i förlusten mot Colorado

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 26 februari
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Rögle - HV71 SHL
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL
01:00 Detroit Red Wings - Washington Capitals NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
02:00 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
02:00 Minnesota Wild - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - New Jersey Devils NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Kärpät - SaiPa Liiga
17:30 Lukko - HPK Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - AIK Hockeyallsvenskan
torsdag 29 februari
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
02:30 Edmonton Oilers - St Louis Blues NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 HV71 - Modo SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Linköping SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
fredag 01 mars
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Arizona Coyotes NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
01:00 Florida Panthers - Montreal Canadiens NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
02:00 Nashville Predators - Minnesota Wild NHL
03:00 Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - Anaheim Ducks NHL
17:30 Vaasan Sport - HPK Liiga
17:30 JYP - Ilves Liiga
17:30 SaiPa - Jukurit Liiga
17:30 Lukko - KalPa Liiga
18:30 Helsingfors IFK - Kärpät Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
lördag 02 mars
01:00 Ottawa Senators - Arizona Coyotes NHL
01:00 Washington Capitals - Philadelphia Flyers NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - New Jersey Devils NHL
15:00 Nybro - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
15:15 Linköping - HV71 SHL
15:15 Frölunda - Modo SHL
15:15 Luleå - Rögle SHL
16:00 Jukurit - SaiPa Liiga
16:00 Ilves - KalPa Liiga
16:00 HPK - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Lukko Liiga
16:00 KooKoo - Ässät Liiga
16:00 Kärpät - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:00 Timrå - Skellefteå SHL
18:00 Örebro - Växjö SHL
18:00 Oskarshamn - Färjestad SHL
18:00 Leksand - Malmö SHL
18:30 Carolina Hurricanes - Winnipeg Jets NHL
21:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
22:00 Seattle Kraken - Edmonton Oilers NHL
00:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche NHL
00:00 St Louis Blues - Minnesota Wild NHL
söndag 03 mars
01:00 Philadelphia Flyers - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New York Rangers NHL
02:00 Dallas Stars - San Jose Sharks NHL
02:00 Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Calgary Flames - Pittsburgh Penguins NHL
19:00 Washington Capitals - Arizona Coyotes NHL
21:30 Los Angeles Kings - New Jersey Devils NHL
måndag 04 mars
01:00 Buffalo Sabres - Winnipeg Jets NHL
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
03:00 Edmonton Oilers - Pittsburgh Penguins NHL
tisdag 05 mars
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 HV71 - Örebro SHL
19:00 Timrå - Oskarshamn SHL
19:00 Frölunda - Linköping SHL