"Notan" ser en framtid i Toronto för William Nylander.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Mattias Norström om William Nylanders framtid: "Blir ifrågasatt mycket"

ANNONS

William Nylander har haft en fin start på säsongen i Toronto Maple Leafs. Trots det går han en oviss framtid till mötes med ett utgående kontrakt.
– Personligheten han har gör att det blir ett bra sätt att överleva Toronto, säger Viaplays expert Mattias Norström till hockeysverige.se.

LÅNGBRO/STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

William Nylander har inlett NHL-säsongen med att svara för tolv mål och totalt 28 poäng på 21 matcher. Med det är han poängmässigt bäst i Toronto. Tvåor är Auston Matthews och Mitch Marner med 23 poäng var. En som följt Nylanders säsong från Viaplay-studion är tidigare NHL-spelare, Mattias Norström
– Det började redan förra säsongen och han har tagit det med sig in i den här, att han har blivit en mer komplett hockeyspelare. Han spelar inte längre hockey på utsidan, vilket jag tycker att han har gjort under många år, säger Mattias Norström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det går aldrig ifrågasätta hans skicklighet med klubba, puck och skridskoåkning. Nu kan han, vilket toppspelarna är bra på, spela hockey på insidan. Där har William blivit riktigt, riktigt bra. Han är ofta framför mål i deras powerplay och tittar man på highlights är många av målen från insidan. Han bryter in, tar returer och gör mål på nära håll.
– William tog jättekliv förra säsongen och har fortsatt med det den här säsongen, vilket jag tycker har tagit honom till en ny nivå.

William Nylander. Foto: Bildbyrån

Det känns ändå som att William Nylander tappat lite efter Stockholm-trippen.
– Ja, det håller jag med om. Jag vet inte hur många matcher han gick utan att ta en poäng i slutet av förra säsongen. Det har också varit hans utmaning genom åren. När han är het är han riktigt het. Att det dippar ibland är han inte ensam om när det gäller toppspelarna.
– Nu är han nere i en liten svacka, men är ändå på en väldigt hög nivå. Vi mäter sådana spelare som William via poängproduktion. Sedan sitter man efter nattens match och tänker: ”Nej, nu är William inte med i protokollet igen och är i en svacka”.
– Jag har inte sett hela hans senaste två, tre matcher utan bara highlights så jag ska inte säga något om hela hans spel. Det här är ändå utmaningen för dom här spelarna. Därför brukar jag säga dom mest utsatta och som har högsta kraven på sig i NHL är målgörarna eftersom man mäts i poängprotokollet.

Med NHL-mått mätt, vilken nivå håller William Nylander idag?
– När man gör topprankingar missar man alltid något namn, men just nu skulle jag hålla honom topp 15 bland forwards.

“Otacksamt för Alexander att bli jämförd med William”

William Nylanders bror, Alexander, blev ånyo nedskickad till AHL, vad är det som gör att han inte tycks få fäste i NHL?
– Det är otacksamt för Alexander att bli jämförd med William för där pratar vi om den absoluta spetsen i NHL.
– Alexander representerar egentligen spelmässigt det som även William gör, skicklighet och teknik. Då är det i första två kedjorna man ska in. Överallt där han varit, Buffalo, Chicago och nu Pittsburgh, tar han inte en topp sex-position där är han inte heller en tredje- eller fjärdekedjespelare i dom klubbarna. 
– Om vi tittar på Pittsburgh så har dom lite skador och då skulle det finnas en möjlighet där. Jag tycker att han gjorde det jättebra då han blev uppkallad i slutet av förra säsongen. Det gick riktigt, riktigt bra för honom vilket också var i den rollen, första eller andrakedjan.
– Sedan är inte Pittsburgh lättaste klubben att slå sin in i med Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Rickard Rakell, Bryan Rust, Jake Guentzel och så vidare.

Med tanke på att han ännu inte fått någon stor roll i NHL tror du att Alexander Nylander skulle må bra av att ta en sväng hem till Sverige för att växa och här få en större roll i SHL?
– Den frågan är väldigt svår. Det där måste killen själv svara på. Klubbarna där borta vill många gånger att deras spelare spelar på den storlek av is som är där och man får en nästan daglig rapport från klubbarnas farmarlagstränare. Vart han står i utvecklingen och så vidare.
– Om Alexander känner att det är vad han behöver och vill, så måste vara, skulle det absolut inte vara något nedköp för honom.

"Till och med som reporter måste man väl tröttna"

Du känner familjen Nylander mycket väl. Vad är det unika med det här gängen som hockeyfamilj?
– Vi har sett det här med många förde detta NHL-spelare och utifrån måste nog folk tänka ”ytterligare en stackars kille som blivit drillad av pappa,”
– Under åren har jag sett intresset växa hos tre, fyra åringar då dom fått vara nere i omklädningsrummen. Vi ser också många namn där sönerna har börjat komma upp och där jag har spelat med eller mot papporna. Där förstår man att det väckts ett intresse eftersom barnen varit med runtomkring hockey. Man har varit i omklädningsrummet, sett matcher, varit ute på isen… Men har du inte intresset och passionen kommer du aldrig heller bli elitidrottare. 
– Sedan kan det ibland finnas en fördel då du kommer i vissa situationer att du kan rådfråga en pappa som har varit på den nivån.
– Om vi pratar om "Micke", William och Alexander, vilka talanger det är så säger jag i stället ”vilka träningsprodukter”. Det är träningstalanger. “Micke” har drillat William och Alexander. När dom visade passionen och intresset, att dom ville spela hockey, visade “Micke” att det är tid in som du får ut på andra sidan.
– Jag vet och har sett hur dom har tränat på somrarna, i augusti, innan William och Alexander åkt över bara för att vässa förmågorna.
– Vad det handlar mer än någonting annat är sätta in tiden. Då har du en möjlighet att bli något bra på andra sidan. Det tror jag “Micke” vet mer än någon annan och har fört vidare till sina söner.

Pappa Michael Nylander. Foto: Bildbyrån

Är Toronto rätt klubb för William att fortsätta utvecklas och ta steg i?
– Ja, absolut. Personligheten han har gör att det blir ett bra sätt att överleva Toronto. William blir ifrågasatt mycket. Jag undrar bara hur mycket mer ifrågasatt kan han bli? Till och med som reporter måste man väl tröttna på en som ändå tar det med en klackspark. Jag säger inte att han tar sporten med en klackspark, men hur hanterar saker runtomkring. Antingen ser man det som på ett nonchalant sätt eller att det blivit en överlevnadsinstinkt. Han har lärt sig att ska han klara den staden och pressen som finns så har han antagligen bestämt sig för att ”Det här jag, ni får deala med den”.


TV: Victor Hedman om framtiden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM