Joni Ortio med en spektakulär räddning.

Joni Ortio med jätteräddning – efter 22 sekunder: “Decenniets räddning”

Färjestad fick ett drömläge redan efter 22 sekunder då Marcus Nilsson fick öppet mål.
Men HV71:s målvakt Joni Ortio slängde sig och räddade med klubban.
– Herrejösses vilken räddning, det är ju årets eller decenniets räddning av Joni Ortio, utbrister TV4:s kommentator Björn Oldeen.
Det hjälpte dock inte utan Färjestad tog ledningen med 3-0 redan efter elva minuter.

Det blev en intensiv start på matchen mellan Färjestad och HV71 direkt efter nedsläpp.

Färjestad kom i en spelvändning precis i matchens första sekunder då Joel Kellman och Marcus Nilsson kom i en kontring för FBK. Kellman spelade över centrallinjen till Nilsson som hade helt öppet mål och bara skulle lägga in pucken.

Då slänger sig HV-målvakten Joni Ortio raklång och slänger ut sin klubba i hopp om att stoppa pucken. Han räddade då eftersom Nilssons skott tar på Ortios klubba och redan efter 22 sekunders spel hade matchen redan bjudit på en av årets häftigaste räddningar.

– Det är ju årets eller decenniets räddning av Joni Ortio. Öppen kasse och han tar den med spaden. Herrejösses vilken räddning! Han tar den med klubban i luften, på volley, säger TV4:s kommentator Björn Oldéen.

Färjestad körde över HV i början

Trots jätteräddningen kunde inte Ortio hålla tätt länge till. Färjestad tog nämligen ledningen efter 6:33 minuters spel då August Tornberg sköt ett skott på blålinjen som styrdes in via Patrik Lundh och serieledande Färjestad tog alltså ledningen mot nästjumbon HV71 med 1-0.

Färjestad utökade sedan också till 2-0 via Per Åslund i powerplay. 3-0 kom sedan också av Victor Ejdsell efter elva minuters spel då FBK körde över HV71 i starten av matchen. HV lyckades sedan reducera i slutet av perioden genom backen Oliwer Kaski.

I den andra perioden reducerade HV71 återigen genom Nick Shore men 3-2 stod sig inte länge innan FBK-kaptenen Linus Johansson styrde in 4-2 för hemmalaget.

HV reducerade igen i tredje perioden då Isac Brännström bröt sin måltorka men närmare än så kom inte bortalaget. Färjestad ryckte ifrån och säkrade segern i slutet då Victor Ejdsell satte sitt andra mål i matchen för 5-3 innan Marcus Westfält fastställde slutresultatet 6-3.

Färjestad – HV71 6–3 (3-1,1-1,2-1)

Färjestad: Victor Ejdsell 2, Patrik Lundh, Per Åslund, Linus Johansson, Marcus Westfält.
HV71: Oliwer Kaski, Nick Shore, Isac Brännström.

TV: Victor Hedman hyllar Jonas Johansson