Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Silke Lave Glud: "Kanske får ett erbjudande jag inte kan tacka nej till"

ANNONS

Silke Lave Glud har gjort poängsuccé sedan hon lämnade Danmark för spel i Sverige och Malmö. Nu gläntar hon på dörren till SDHL.
– En dag kanske jag får ett erbjudande och en önskan jag inte kan tacka nej till, säger hon till hockeysverige.se.

Silke Lave Glud har gjort stor succé i hårt satsande Malmö både den förra och den här säsongen. Förra säsongen svarade hon för 43 mål och totalt 73 poäng på 21 matcher i NDHL södra. Det blev två poäng ytterligare under hennes sex matcher i NDHL Hockeyallsvenskan. Den här säsongen har hon inlett med att göra 20 mål och totalt 29 poäng på 14 matcher. 
– Jag växte upp i Hvidovre och började spela hockey när jag var fyra år och fortsatte där till det att jag var 17 år. Efter det spelade jag i andra danska klubbar (Herlev och Rødovre) innan jag kom hit till Malmö. Jag har dessutom varit utlånad till Luleå, berättar Silke Lave Glud då hockeysverige.se träffar henne för en intervju inne i klassiska Malmö Isstadion vägg i vägg med Baltiska hallen. 

Var det mycket damhockey i Hvidovre när du växte upp?
– Nej, det fanns inte damhockey i stan. När vi tjejer blev äldre kunde vi inte längre spela med killarna. 
– Min pappa tyckte det var synd om vi tjejer då skulle behöva sluta med hockey så han startade upp ett flicklag i Hvidovre där jag och min syster spelade. Det är också tack vare honom jag spelat ishockey under så pass många år. 

Vad har din syster Nynne betytt för dig som hockeyspelare?
– Riktigt mycket. Jag har spelat med henne i Hvidovre, Herlev och Rødovre. Jag har alltid spelat med nummer fyra, men nu har jag bytt till nummer 20 eftersom hon hade den och inte spelar längre. Så det är för henne, säger Silke Lave Glud med ett leende och fortsätter:
– Jag spelade faktiskt även fotboll under många år. Det var tänkt att jag även skulle spela i landslaget, men då jag blev äldre blev för mycket med både hockey och fotboll. Jag fick välja och då valde jag ishockeyn. 

Varför?
– Hela min familj spelar hockey så det blev naturligt. Jag har även en storebror som spelar hockey. 
– Jag var alltid på skridskobanan i Hvidovre och till slut kände jag att det var roligare att spela ishockey i stället för fotboll. 

"Malmö gör en bra satsning"

I samma lag hemma i Hvidovre spelade även Josefine Høegh Persson Persson som vunnit fem SM-guld i Sverige och nu återigen spelar i Danmark. 
– Jag har spelat med Persson i landslaget och Hvidovre. Sedan spelade jag några matcher i Luleå med henne. Dessutom bodde jag med henne då jag var där uppe. 
– Jag har alltid gillat att spela med Persson och tycker att hon är en superhärlig tjej som skapar en bra stämning i laget. Jag hoppas få se henne tillbaka i landslagströjan igen. 

Josefine Høegh Persson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Säsongen 2018/19 spelade Silke Lave Glud för Herlev, men lånades ut under fem matcher till Luleå i SDHL. 
– Jag var inte där så länge, men det var kul att få prova på och se hur professionellt det var för kvinnliga hockeyspelare där.  
– Det är såklart stor skillnad på att spela hockey i Sverige jämfört med Danmark. I Sverige är hockeyn hela ens liv och man vill det till 100 procent. Jag kan känna att det inte är samma glöd för hockeyn i Danmark. Möjligen kan det bero på att det inte är lika mycket pengar i damhockeyn där. 

Inför säsongen 2022/23 tog Lave Glud bron över till Malmö för att spela med Redhawks. 
– Det är andra säsongen jag spelar här. Jag fick möjligheten att spela med min väninna, Julie (Schlæger), som jag spelat tillsammans med under många år. Vi är riktigt glada att få spela tillsammans. 
– Sedan är det mer professionellt i Malmö, bra träningar och matcher, så det är många saker som gör att jag vill spela här. 
– Malmö gör en bra satsning på hockeyn och har en treårsplan. Efter att jag då pratat med Malmö inför den här säsongen kunde jag inte tacka nej även om planen var att flytta hem till min barndomsklubb, Hvidovre.

Alla tippar att Färjestad ska ta steget upp i SDHL och inte Malmö, hur tänker du kring det?
– Man ska alltid tro på det man gör och det gör vi i Malmö. Färjestad är favoriter, men vi är lite av underdogs, vilket jag personligen trivs bäst med att vara.

“Kanske har haft möjligheten någon gång…”

Silke Lave Glud har så här långt svarat för 20 mål och totalt 29 poäng på 14 matcher. Med det ligger hon tvåa i DamEttan Södra efter Nicoline Söndergaard Jensen (Rødovre) som svarat för 20 mål och totalt 40 poäng på 15 matcher. 
– Min prestation så här långt är inte något jag tänker så mycket på utan det viktigaste är att vara bra i slutspelet och att laget gör det bra så vi kommer så långt som möjligt där. 
– Jag spelar som bäst när jag mår bra och kan vara mig själv så för mig är det sociala viktigt för min hockey. Jag presterar inte om jag inte mår bra och känner mig nöjd, så jag är nog lite av en humörspelare. 

Silke Lave Glud i den danska landslagströjan. Foto: Bildbyrån

Har det aldrig tidigare varit aktuellt för dig att spela SDHL förutom dina fem matcher i Luleå?
– Jag tycker om att bo i Danmark och när jag spelar här i Malmö kan jag pendla fram och tillbaka. Jag kanske har haft möjligheten någon gång, men det har inte blivit något. 
– Jag ska aldrig säga aldrig. En dag kanske jag får ett erbjudande och en önskan jag inte kan tacka nej till. 

Är det inte jobbigt att pendla mellan Malmö och Köpenhamn?
– Nej, det fungerar bra. Jag åker med min bästa kompis. Vi bor också tillsammans så det är bara mysigt att lyssna på musik och snacka. Det gör att dom 40 minuterna går snabbt, avslutar Lave Glud med ett leende.


TV: De är hetast inför JVM-uttagningen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games