William Nylander tog Avicii Arena i besittning på fredagen.
Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman
NHL

William Nylander hyllas efter uppvisningen i NHL Global Series

ANNONS

Uppvisning inför familj, vänner och landsmän. William Nylander kom hem och levererade tre poäng i Avicii Arena när Toronto Maple Leafs vände 0–2 till en 3–2-seger mot Detroit Red Wings. Efteråt hyllades han på alla håll och kanter.
– Jag tycker att han är ligans bästa offensiva spelare, säger lagkamraten Calle Järnkrok.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

NHL Global Series fortsätter att bjuda på svängiga tillställningar.

Efter att Detroit Red Wings hämtat upp 0–4 till 4–4 i premiärförlusten mot Ottawa Senators var det Toronto Maple Leafs tur att skapa dramatik i Avicii Arena. Efter två sömniga och oorganiserade perioder och underläge 0–2 mot Detroit äntrade William Nylander chatten.

Inför hemmapubliken i Stockholm visade 27-åringen upp det breda register som tagit honom mot storstjärnestatus i NHL den här säsongen. Han spelade fram Tyler Bertuzzi till 1–2-reduceringen, kvitterade själv till 2–2 i powerplay och var sedan med i förarbetet till John Tavares matchvinnande 3–2-mål. Därmed förlängde han också sin mäktiga poängsvit till 16 matcher.

Manuset kunde knappast ha varit bättre skrivet för hemkomsten.

– Jag kunde ha satt en tom kasse också, flinade Nylander på presskonferensen efter matchen och syftade på de två misslyckade försök att bli tvåmålsskytt i matchens slutminut.
– Sviten är vad den är. Mitt fokus ligger på att jobba hårt och nå framgång med laget. Det viktigaste var de två poängen för laget. Kommer poängen för mig så kommer de. Det är inte det viktigaste.

Calle Järnkrok om William Nylander: “Helt okej va?”

För William Nylander har NHL Global Series inneburit massor med uppmärksamhet utanför isen. Han har fått agera värd för sina lagkamrater, talesperson för klubben – och även stått i rampljuset på alla sätt och vis. Det syntes inte på hans agerande ute på isen, men han medger att det har kostat en del energi att vara så uppvaktad.

– Det har varit mycket att göra sedan man kom hem, så det var skönt att få en lite lugnare dag i går innan matchen. Sedan började inte matchen förrän åtta så man kunde ta en ordentlig nap innan också, ler han.

För lagkamrater och personer runt omkring Toronto Maple Leafs kommer inte poängexplosionen som någon överraskning. Calle Järnkrok rycker på axlarna och är väldigt rakt på sak när han ska kommentera sin lagkamrat.

– Helt okej va, säger han med stenansikte innan han brister ut i skratt.
– Han är bra, han är nog den bästa offensiva spelaren i ligan just nu. Jag tycker alltid att han har varit bra, men kanske lite bättre just nu ändå.

Håller 50-målstempo

Backen William Lagesson tillhör samma årgång som Nylander och kamperade både med och mot honom under junioråren.

– Han har varit en stjärna i ligan under flera år, men det har verkligen tagit fart i år och jag är glad för hans skull. Han är en toppspelare i laget, säger Lagesson.
– Vi har följt varandra genom åren. Han var dominant även när han var yngre, men att komma in och göra det i NHL är en annan sak.

William Nylander är nu uppe i elva mål och 25 poäng på 16 matcher. Det är ett produktionstempo som skulle ge 56 mål och 128 poäng över 82 matcher. 

Kanske, kanske är det något speciellt vi är på väg att bevittna.

Den här artikeln handlar om: