Bill Daly hoppas på en ny version av World Cup 2025 – och NHL-medverkan i OS 2026.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Intervju

Bill Daly om World Cup 2025 och OS i Milano 2026

ANNONS

World Cup och OS varannat år. Det är NHL:s målsättning på sikt. Men det finns hinder på vägen mot att få tillbaka NHL-stjärnorna i den internationella landslagshockeyn.
– IOK är väl medvetna om varför vi inte deltagit i de senaste turneringarna, säger NHL:s vice kommissionär Bill Daly till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är åtta år sedan de bästa NHL-spelarna representerade sina hemländer i en stor internationell turnering. Efter World Cup i Toronto 2016 har det funnits ett stort tomrum i landslagshockeyn. Delvis på grund av pandemin som lamslog världen under två år, dels på grund av NHL:s oförmåga att komma överens med internationella olympiska kommittén (IOK) om ett upplägg för att delta i OS.

Men efter många besvikelser verkar det finnas ljus i slutet av tunneln.

NHL och spelarfacket NHLPA är överens om att spelarna ska få chansen att delta i OS igen. Förhoppningsvis i Milano 2026. Om så blir fallet skulle det vara första gången sedan OS i Sotji 2014 som NHL släpper sina spelare till en olympiad.

Redan innan dess är dock tanken att vi får se världens bästa spelare drabba samman internationellt. Detta då ligan planerar att återuppliva World Cup i februari 2025.

– Vår tankeprocess är att vi vill få in turneringarna mer regelbundet med OS och World Cup under samma period men varannat år, säger NHL:s vice kommissionär Bill Daly till hockeysverige.se inför NHL Global Series. 

Tidigare har World Cup spelats på hösten, alldeles innan NHL-klubbarnas träningsläger startar. Nu vill man dock pausa ligan under säsongen för att få mer kontinuitet i det tilltänkta upplägget.

– Februari är perioden för vinterolympiaden och vi vill att det här ska vara mer en återkommande sak för fansen att kunna se fram emot. Därför tycker vi att det är en bra period även för World Cup.

Bill Daly tillsammans med NHLPA:s Mathieu Schneider och Sidney Crosby under World Cup i Toronto 2016. Foto: Bildbyrån/Bruce Bennett

Politiska läget – en bromskloss?

Daly låter förhållandevis övertygad om att det ska gå att sparka i gång den insomnade turneringen igen. Men det finns såklart en del hinder på vägen. Under den presskonferens som Daly höll tillsammans med NHL-bossen Gary Bettman i Stockholm under torsdagskvällen nämndes exempelvis det spända världspolitiska läget som en tänkbar bromskloss i sammanhanget. Inte minst vad gäller Rysslands potentiella deltagande.

– Jag vet inte om det här kommer att vara en World Cup i traditionell mening, utan mer någon slags internationell turnering som NHL och NHLPA står för på egen hand, säger Bill Daly. 
– Vi kommer att försöka replikera det som World Cup stått för. Och vi är övertygade om att det finns en stor chans att turneringen blir av.

När det gäller OS säger Bill Daly att dialogen med IOK är “god”, även om man har en bit kvar innan man är överens.

– De har varit väldigt engagerade och interaktiva med IIHF (internationella ishockeyförbundet), NHLPA och NHL. Vi har jobbat tillsammans för att lösa de stora knutarna för att försöka få till ett postivt resultat.

Elefanten i rummet under de förhandlingarna har handlat om att IOK inte varit villiga att bekosta spelarnas resor och försäkringar i samband med deras medverkan i OS. Det är utgifter de stått för vid de tidigare gångerna NHL skickat sina spelare till mästerskapen, 1998, 2002, 2006, 2010 och 2014.

– De är väl medvetna om varför vi inte har deltagit i de senaste turneringarna och väl medvetna vad som, minimalt sett, krävs för att få oss att delta igen. Vi jobbar gemensamt mot en lösning, om eller när vi kommer dit kan jag inte svara på nu, men alla vet i alla fall vad som gäller, säger Bill Daly.


TV: William Nylander inför kvällens match

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games