Daniel Alfredsson blir ambassadör i Börje Salmings ALS-stiftelse
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Daniel Alfredsson blir ambassadör i Börje Salmings ALS-stiftelse

ANNONS

Sedan tidigare är bland andra Nicklas Lidström, Mats Sundin och Ingemar Stenmark involverade i Börje Salmings ALS-stiftelse. Nu kliver Daniel Alfredsson in som ambassadör.
– Vi kan bidra på ett sätt genom att synas och nå fram med ett viktigt budskap, säger “Alfie” till hockeysverige.se.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, Rolf ”Råttan” Edberg, Rasmus Sandin, Mikael Bydén, Valter Skarsgård och inte minst Ingemar Stenmark har alla klivit in som ambassadörer eller styrelseledamöter för Börje Salmings ALS-stiftelse. Där finns även Utrikeskorrespondenten Stefan Borg, Svenska Ishockeyförbundets Peter Forsberg, Initiativtagaren Karin Karlström, Börje Salmings fru Pia och dottern Teresa, men även Rikard Josefson, Ulf Hedin och Billy Ydefjäll. 

Nu kan stiftelsen lägga till ytterligare ett stort namn som ambassadör, Tre Kronor, NHL och framför allt Ottawas tidigare storspelare, Daniel Alfredsson
– Dagen Börje gick bort minns jag utan tvekan väldigt väl. Jag hade träffat Börje i Toronto för nästan exakt ett år sedan. Då såg jag hur sjukdomen tagit tag i honom, berättar Daniel Alfredsson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Samtidigt, att det gick så snabbt efteråt då han hade kommit hem och fått all den här uppmärksamheten var jag inte redo för. De var många minnen som kom tillbaka när jag såg och läste att han gått bort. Framför allt tänkte jag på hans familj. 

Nicklas Lidström, Rolf Edberg, Ingemar Stenmark och Mats Sundin. Foto: Ronnie Rönnkvist

Minns sista mötet: “Han kunde bara nicka”

Sista gången Daniel Alfredsson träffade Börje Salming kunde inte Kiruna-sonen längre kommunicera verbalt.
– Det var bara kram… Jag kunde såklart prata med honom. Han kunde bara nicka, men inte kommunicera muntligt. 

Du var i Kanada när beskedet om hans bortgång kom, hur uppmärksammat blev det här där borta?
– Det var väldigt uppmärksammat. Börje har ett stort ”legacy” efter sig här över. Han spelade på den största hockeymarknaden, i Toronto, under så många år och banat vägen för många av oss svenskar, men även européer, genom hur han spelade, offrade sig och stod upp för sina lagkamrater. Så det var inte bara sportnyheterna som tog upp att han gått bort utan det var på alla nyheter i hela landet. 

Daniel Alfredsson hyllar bland annat Börje Salming för, som han nämnde, sin betydelse för svenska spelare som senare kommit över till NHL. 
– Jag tror att det är svårt att beskriva exakt vad han betytt, men utan tvekan är det oerhört mycket. Svenskarna som kom över innan hjälpte såklart också till med det. Jag antar att dom hjälpte Börje också.
– Börje med sin uppoffrande spelstil samtidigt som han kunde spela defensivt, offensiv och tufft ändrade inriktning hos manager runt om i ligan hur dom såg på européer. Att det inte bara vara ”skills” som kom över utan som kunde bidra med annat också. 
– Det här gjorde det lättare för min generation. Att han betytt oerhört mycket är det bästa sättet att beskriva det på. Han var en banbrytare för oss. 

Börje Salming. Foto: Ronnie Rönnkvist & Arkiv

“Visste att det var en fruktansvärd sjukdom”

Kom han betyda något extra för dig som person?
– Han var en legend. Vi kunde inte se NHL-matcher på samma sätt som man kan göra idag. Jag såg inte Börje spela i NHL speciellt mycket. Det var bara höjdpunkter och några VHS-kassetter med matcher på. Det man fick se här i Sverige var då han var med i landslaget. 
– Jag fick möjligheten att spela mot Börje då han kom tillbaka till Sverige och spelade för AIK. Då var jag fortfarande i elitserien. Jag kommer ihåg att jag själv knappt värmde upp bara åkte runt och tittade på vad Börje gjorde. Han hade en sådan legendarstatus. Det är något jag aldrig kommer att glömma, säger Daniel Alfredsson med ett lätt skratt och fortsätter: 
– Sedan fick jag givetvis höra allt om Börje då jag kom över hit Nordamerika, hur stor han verkligen var. 

Vad visste du om sjukdomen ALS innan Börje Salming gick ut och berättade om att han drabbats av det?
– Jag visste att det var en fruktansvärd sjukdom som äter upp människor inifrån och ut. Jag hade också hört att hjärnan ofta funkar, men att kroppen inte kan tyda signalerna från hjärnan som man normalt kan. Också att det är en ganska aggressiv sjukdom.

Har du själv folk omkring dig som drabbats av ALS?
– Inte direkt. Bara indirekt genom bekanta. En kompis flickväns mamma hade ALS. Det är 15 år sedan nu. Mamma har haft MS som också är en nervsjukdom, men inte så aggressiv. 

Daniel Alfredsson. Foto: Bildbyrån

Daniel Alfredsson blir ambassadör

Daniel Alfredsson har nu alltså valt att kliva in som ambassadör för Börje Salmings ALS-stiftelse. 
– Det var Nicklas Lidström som frågade mig. Stiftelsen har redan fantastiska ambassadörer i Sverige. Jag tror att även jag kan hjälpa till, eftersom jag är bosatt i Kanada, att sprida stiftelsens budskap, hjälpa till med mitt kontaktnät och vara med och samla in pengar. 
– När ”Lidas” frågade om jag kunde hjälpa till kände jag ”absolut, det skulle vara en ära”. 

Nu är det här nytt, men har du haft några tankar kring hur du kommer jobba med det här i Nordamerika?
– Som du säger är det än så länge nytt. Det är något jag kommer prata om med stiftelsen. Just nu är det fortfarande ganska inriktat på Sverige. 
– Som jag har förstått det hoppas man på att även kunna använda sig av det här även i Nordamerika. Få ut budskapet, hjälpa forskare och anhöriga som drabbats ALS och då inte bara i Sverige. 

Ni är väldigt många starka profiler som är med Börje Salmings ALS-stiftelse, är det viktigt att få med officiella personligheter för att kunna sprida budskapet?
– Jag vet inte om det är viktigt att vi syns, men jag tror att har du möjlighet som profil att kunna använda det på ett positivt sätt i samhället så kan man påverka. Samtidigt som när man ser resultat av något man bidragit med i välgörenhet så känns det fantastiskt personligen inombords. 
– I och med att vi är profiler i samhället och kan dra ihop, tillsammans med allt annat underbart folk som är med i organisationer och lägger ner ett arbete och bidrar med kunskap eller vad det än kan vara, kan man lyckas få framgång som man kanske inte kan göra på ett vanligt sätt. 
– Det är många som bidrar på olika sätt. Vi kan bidra på ett sätt genom att synas och nå fram med ett viktigt budskap, men också hjälpa till att samla in pengar, vilket behövs till forskning och allt annat kring ALS.  

Här kan ni läsa mer om Börje Salmings ALS-stiftelse.

Illustration: Fredrik Jax

TV: Sverige säkrar bronset i U17-VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games