Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Junior-VM 2024 - spelschema, TV-tider, grupper och trupper

ANNONS

Junior-VM 2023/2024 är turneringen där vi får chansen att syna framtidens storstjärnor i karriärens första skede. På hockeysverige.se kan du ta del av alla heta nyheter om JVM, och en komplett guide för hela mästerskapet med bland annat hela JVM-spelschemat, alla TV-tider och framöver också samtliga JVM-trupper!

Junior-VM spelas i Göteborg, Sverige, mellan den 26:e december och femte januari. Sverige spelas sina matcher i Scandinavium. Delar av turneringen avgörs också i Frölundaborg.

Komplett guide för JVM 2024

Junior-VM 2023 blir den 76:e upplagan av mästerskapet. Bland de deltagande lagen hittar vi naturligtvis Sverige, Finland, USA, de regerande mästarna Kanada och vinterns skräll-lag Tjeckien.

Juniorkronorna är en av favoriterna och Sverige jagar sitt tredje guld, efter att tidigare ha vunnit 1981 och 2012.

Deltagande lag i Junior-VM 2022:

  • Sverige
  • USA
  • Kanada
  • Finland
  • Tjeckien
  • Schweiz
  • Slovakien
  • Tyskland
  • Norge
  • Lettland

Reglerna för JVM

JVM är för juniorer, och för att räknas som junior får du inte fylla 20 år förrän året då turneringen avslutas. I år spelas JVM 2023/2024 - och då får du alltså inte vara född tidigare än 2004. Då får heller inte vara mer än fem år yngre de äldsta spelarna om du ska få vara med. Du måste alltså vara född mellan 2004 och 2009 för att få spela i mästerskapet.

Förbundskaptenerna får ta ut tre målvakter och 20 utespelare till turneringen. Oftast väljer de då att ta ut sju målvakter och 13 forwards.

Här spelas mästerskapet

Egentligen skulle Sverige ha arrangerat JVM redan 2022. Men på grund av pandemin gjorde det internationella ishockeyförbundet (IIHF) om sin planering och sköt fram mästerskapet i Sverige två år. 

Senast Sverige spelade JVM på hemmaplan var 2014. Då föll man mot Finland efter förlängning i finalen. Sverige har också varit arrangör 1979, 1984, 1993, 2000, 2007 och just 2014.

JVM 2024

Sverige inleder mästerskapet med en match mot Lettland i Scandinavium, Göteborg, den 26:e december 2023. Här hittar du hela spelschemat för turneringen.

TV-TIDER

Mästerskapet sänds på SVT/SVT Play och TV6/Viaplay. Här hittar du alla TV-tider för JVM 2024.

TRUPPER

Här hittar du Sveriges JVM-trupp.

Här hittar du Kanadas JVM-trupp.

Här hittar du då Finlands JVM-trupp.

Här hittar du Tysklands JVM-trupp.

Här hittar du Lettlands JVM-trupp.

Här hittar du Tjeckiens JVM-trupp.

Här hittar du USA:s JVM-trupp.

Här hittar du Slovakiens JVM-trupp.

Här hittar du Schweiz JVM-trupp.

Här hittar du Norges JVM-trupp.

Allt från mästerskapet

Hockeysverige.se storsatsar i vanlig ordning på mästerskapet - och här hittar du alla nyheter, intervjuer, videoklipp och allt annat från Hockeysverige.se's JVM-bevakning.

Allt från JVM.

GRUPPER

Grupp A - Scandinavium, Göteborg

Sverige
Kanada
Finland
Tyskland
Lettand

Grupp B - Frölundaborg, Göteborg

Tjeckien
USA
Slovakien
Schweiz
Norge

Så funkar det

Lagen möter de övriga fyra lagen i sin grupp. De fyra bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Där möter ettan i Grupp A fyran i Grupp B, tvåan i grupp A möter trean i grupp B och så vidare. Vinnarna går sedan till semifinal, där det högst rankade laget möter det lägst rankade och det andrarankade möter det tredje högst rankade laget. Vinnarna där gör sedan upp i VM-finalen.

JVM:s historia

JVM har spelats varje år sedan 1977. Sovjetunionen vann de fyra första gulden, innan Sverige vann turneringen 1981. 1982 vann Kanada sitt första guld, och de har sedan vunnit turneringen i snitt varannat år. De står på 20 guldmedaljer. Tvåa i guldligan i Ryssland/Sovjet, med 13 guld. Därefter hittar vi Finland och USA på två guld, och sedan Sverige och Tjeckien med två guld vardera. Sverige har dock tagit hela 20 medaljer, och har med det bara Kanada och Ryssland/Sovjet före sig.

Kanada, Sverige och Finland är de enda tre länderna som varit med i samtliga turneringar sedan starten. Tjeckien har också varit det, men delvis som en del av Tjeckoslovakien.

Juniorkronorna

Sveriges U20-landslag brukar kallas för “Juniorkronorna”. De har tagit två guld, elva silver och sju brons genom åren. Vid JVM 2023 slutade Juniorkronorna på fjärde plats. Den senaste medaljen kom 2022, då de slutade trea. Sverige spelade senast final 2018, då de förlorade mot Kanada. Senast Juniorkronorna vann var 2012.

Juniorkronorna coachas numera av Magnus Hävelid. I laget finns stjärnor som Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Axel Sandin Pellikka.


TV: De är hetast inför JVM-uttagningen

Den här artikeln handlar om: