Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Elias Pettersson hyllas av Jacob Josefson: "Världsklassnivå"

ANNONS

Natten till tisdag gick Elias Pettersson upp i ensam poängligaledning. 
Det hela har självklart inte gått obemärkt förbi - speciellt inte för Jacob Josefson, numera expert i Viaplay. 
– Jag skulle säga att Elias Pettersson är en av dom skickligaste spelarna i världen just nu, säger Josefson.

Vancouver trea i hela NHL och Elias Pettersson ligger tvåa i poängligan. Även om det just idag regnar i Vancouver blåser positiva vindar i västra Kanada. Just Elias Pettersson är också en av anledningarna till att Canucks går så pass bra menar tidigare NHL-spelaren som numera jobbar som expert på Viaplay, Jacob Josefson.  

– Först och främst är det otroligt imponerande att Elias ligger tvåa i poängligan. För varje år han varit där borta har han tagit steg och hela tiden blivit bättre. Nu är Elias, tillsammans med Quinn Hughes, för tillfället Vancouvers absolut bästa och viktigaste spelare. Vi kan räkna in målvakten (Thatcher) Demko dit också, säger Jacob Josefson till hockeysverige.se och fortsätter:
Elias Pettersson har verkligen växt ut till en stor härförare och ledare på isen. Han leder verkligen med sitt spel. 

Svenskar som vunnit Art Ross Trophy, det vill säga NHL:s poängliga, är Henrik Sedin, Daniel Sedin och Peter Forsberg. Dessutom har Kenta Nilsson, Erik Karlsson, Mats Sundin, Nicklas Bäckström, Daniel Alfredsson, Håkan Loob, Mats Näslund, Mikael Renberg, Markus Näslund, Henrik Zetterberg med flera varit med och slagits i toppen av poängligan. Jacob Josefson menar att Elias Pettersson nästan är uppe på deras nivå. 

– Han besitter absolut talangerna och kvalitéerna som nämnda spelarna. Jag skulle säga att Elias Pettersson är en av dom skickligaste spelarna i världen just nu. 
– Säsongen är såklart fortfarande ung. Vancouver har börjat extremt bra som lag. Mycket är det tack vare Elias. Sedan får vi utvärdera nivån efter att säsongen är slut, men just nu finns det inga tecken på att han ska svalna.

"Det är världsklassnivå rakt igenom"

Vancouver är alltså tredje bästa lag i ligan just nu, vilket till en viss del överraskar på den tidigare NHL-spelaren. 

– Ja, lite faktiskt. Inför förra säsongen tänkte jag att Vancouver skulle vara bättre än vad dom var. Då hade dom en extremt tuff start och jobbigt i början. 
– Efter det bytte Vancouver coach (Bruce Boudreau lämnade över till Rick Tocchet). Då började det hända grejer och man spelade med en extremt bättre struktur. Alla vet sina roller och vad dom ska göra. 
– Det känns som det är små pusselbitar som fallit på plats. Många av spelarna som skulle vara bra förra säsongen, som J.T. Miller och Brock Boeser, har blivit pånyttfödda den här säsongen och spelat väldigt bra. Vancouver har verkligen fått igång sina produktiva spelare. 

Vad är Elias Pettersson storhet som hockeyspelare?
– För mig är det som sticker ut är hans spelsinne. Hans smartness på isen. Nu har han byggt på sig lite, men han har aldrig varit den som slagit sin gubbe på fysik utan han har gjort det med sin smartness och skicklighet som spelare. 

Är det här något han utvecklat under sin tid i NHL?
– Man såg redan då han var i Växjö som junior vilken nivå han besitter. Det är världsklassnivå rakt igenom på hans smartness och spelförståelse.
– Eftersom Elias är så smart är han också bra på att anpassa sig till nya miljöer. Redan under första säsongen klarade han sig väldigt bra, men man ser mer och mer för varje säsong hur han dominerar på ett ännu större sätt. 

Elias Pettersson i Växjö. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Då du själv spelade i NHL (2010-2018) var ligan mer fysisk än vad den är idag, hade hans spelsätt inte varit lika framgångsrikt där och då?
– Jag tror att han hade klarat sig bra där också. Då var det mer tillåtande att göra hooking och spelförstörande moment. Nu får kreativa spelare lite, lite mer tid och utrymme att göra dom här sakerna.
– Samtidigt blir spelet hela tiden mer strukturerat med video, coacher som scoutar och sådana saker. Jag pratade med min gamla lagkamrat, Patrik Elias, när jag kom över. Han berättade att då han kom till ligan hade man knappt någon videogenomgång. 
– Man kom tre mot tvåor hela tiden och på så sätt var det kanske lättare. Nu är det ingen som kan gömma sig utan alla måste göra jobbet och på så vis blir det svårare också.  
– Klart att skickliga spelare som är i ligan har fått ett uppsving och fått mer utrymme efter lockouten då det bestämdes att man skulle vara hårdare på spelförstörande moment.  

“Svenskarna som kommer över nu är extremt skickliga”

Det är inte bara Elias Pettersson som går bra i NHL för tillfället. Även Jesper Bratt, William Nylander, Victor Hedman och Joel Eriksson Ek ligger topp 20 i poängligan. Lägg därtill att Jonas Johansson, Linus Ullmark och Magnus Hellberg har gjort många fina prestationer i kassen.  

– Sverige har en tradition att få fram väldigt bra spelare och har en väldigt bra utbildning. Alla svenskar som kommer över dit är väldigt omtyckta av lagkamraterna, men även av coacher eftersom man är lättcoachade. 
– Svenskarna som kommer över nu är extremt skickliga på individnivå. Jag skulle säga att dom spelarna är skickligare än vad tidigare generationer varit på att göra individuella saker. Samtidigt, om man då besitter, som exempelvis Elias gör, ett fint spelsinne blir det en livsfarlig kombination. 
– Det här ser vi inte minst på Jesper Bratt, vilken individuell skicklighet han har med klubba och skridskor. Samma sak med William Nylander
– Dom här killarna har lagt grunden själva genom att jobba extremt hårt på alla dom bitarna, men även blivit så bra för att Sverige har ett bra utvecklingssystem. 

Elias Pettersson. Foto: Bildbyrån.

San José vann visserligen i natt. William Eklund stod för ett av målen i vinstmatchen mot Philadelphia, men bara tre poäng på tolv matcher är såklart ganska dåligt. 

– Skönt för San José att få ut den där apan ur ryggsäcken, som man brukar säga. Det är ändå väldigt anmärkningsvärt. Jag tänker framför allt på dom två raka matcherna när man släppte in tio mål i varje. Det kan inte hänt många gånger att något lag släppt in tio mål två matcher i rad. 
– Absolut att San José är under ombyggnad och man hade inte förväntat sig att dom skulle ligga i toppen av ligan, men att spelarna låtit det här hända är extremt anmärkningsvärt. Det tror jag inte någon trott eller velat se inom den organisationen även om man vill börja bygga om laget, få lite högre ”draftpics” och sådana saker. 
– Nu studsade San José tillbaka bra och fick en seger mot Flyers. Det blir nog ett litet krismöte när San José nu ska möta Edmonton Oilers. 

Att Edmonton är det lag som ligger näst sist är såklart en ännu större överraskning. 

– Ja, det måste jag säga. Edmonton var på förhand tippade att vara en av Stanley Cup-kandidaterna. 
– Säsongen är tidig och får bara Edmonton ordning på sitt målvakts och försvarsspel i vissa sekvenser kan dom explodera och vinna tio matcher i rad. Edmonton har ändå den offensiva kapaciteten. Försvarsspelet och målvaktsspelet har varit under all kritik. 
– Det spelar inte någon roll hur många mål man gör om man släpper in fem, sex mål varje match. Då blir det svårt att vinna, avslutar Jacob Josefson.  


TV: Eklund: "Älskar att vinna"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games