Topi Rönni.
Foto: Bildbyrån
Nyhet

Topi Rönni tillbaka i Tappara efter våldtäktsanklagelserna

ANNONS

Den finske hockeytalangen Topi Rönni pausade sin karriär efter att ha misstänkts för våldtäkt. 
Nu meddelar Tappara att 19-åringen är tillbaka i klubben och finns tillgänglig för spel i väntan på rättegång. 

För två och en halv vecka sedan kom nyheten att den finske hockeytalangen Topi Rönni stod anklagad för våldtäkt och han pausade då sin ishockeykarriär tillfälligt. 

Nu är 19-åringen tillbaka i Tappara igen. Klubben meddelar på sin hemsida att Rönni återvänder till laget från och med måndagen och kommer att finnas tillgänglig för spel, förutsatt att huvudtränaren Rikard Grönborg tar ut honom i laget. 

– Det är bra att komma ihåg att i Finland har rättsväsendet makten att döma och antagandet om oskuld är en väsentlig del av både mänskliga rättigheter och finska rättsprinciper. Vi låter nu rättsväsendet göra sitt arbete i fred, säger Mika Aro, som är vd för Tapparas ägare Tamhockey Oy.

Då tas fallet upp i tingsrätten

Helsingfors tingsrätt kommer att ta upp åtalet den 12 mars 2024. Det misstänkta brottet skedde år 2021 då Rönni var 17 år.

– Vi förväntar oss av alla våra anställda den sortens bra beteende som vanligtvis förknippas med sport och idrottare. Från arbetslagstiftningssynpunkt är situationen dock klar: misstanke om brott är inte skäl för att avsluta ett anställningsförhållande eller flytta en anställd åt sidan. Vi ser allvarligt på det misstänkta brottet, men vi väntar på domstolsförhandlingen och kommer att bedöma spelarens status först efter det. Föreningen är arbetsgivare och verkar i enlighet med arbetslagstiftningen, säger Mika Aro.

Forwarden har gjort elva poäng på 53 matcher för Tappara i Liiga. Han spelade JVM för Finland förra året och har varit aktuell att tas ut även till årets turnering i Göteborg. 2022 draftades Topi Rönni av Calgary Flames i andrarundan som 59:e spelare.


TV: Vilda glädjen efter TV-pucksvinsten

Den här artikeln handlar om: