Foto: Jens Carlsson & Sarah Åberg.
TV-pucken

Matilda Österman siktar mot toppen: "Vill bli bäst i världen”

ANNONS

Med sina 17 mål och 24 poäng i gruppspelet visade Matilda Österman att hon är att räkna med i framtiden. För hockeysverige.se berättar nu Södermanlands löfte om poängexplosionen och om de stora drömmarna. 
– Den största drömmen är att bli bäst i världen, säger 15-åringen till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tio poäng förra året - i år hela 25. 

Matilda Österman var ett av de stora utropstecknen under flickornas kval i TV-pucken. Med en enorm poängexplosion tog hon distriktet till ett nytt slutspel och blev även gruppspelets bästa målskytt med 17 (!) fullträffar. Trots det blev det även i år en det tung förlust i kvartsfinalen. 

– Det är alltid kul att göra mål, men nu är det jäkligt surt. Jag tycker vi gör det ganska bra i början av andra perioden, men resten av matchen är inte så bra, säger Matilda Österman till hockeysverige.se när besvikelsen lagt sig lite. 

Österman stod för ett av målen, sitt 18:e på sex matcher, men kunde inte leda laget vidare. Till slut vann Uppland med 4–3 efter övertid. 

– Det är surt att vi åker ut så här sista året, men jag tänker ändå att Matilda har en lång karriär framför sig. Det är bara att fortsätta jobba, säger tränaren Sarah Åberg. 

Explosionen: “Mycket på skottrampen”

Lång karriär framför sig ser det onekligen ut som att Matilda har. Trots uttåget kommer hon vara en av det här årets bästa poängplockare i TV-pucken med 25. En utveckling som kanske inte var oväntad, men lite förvånande även för henne själv. 

– Ja lite faktiskt. Jag har stått väldigt mycket på skottrampen och övat, sen hade jag lite tur med puckarna och hade bra spelare runt mig också, berättar den 15-årige centern. 

Detta år var Matildas tredje TV-puck, och även om hon tidigare har gjort poäng har det inte varit på dessa nästintill övermänskliga nivåer. 

– Det är väl mycket träningen (som ligger bakom det), men sen att verkligen vilja sätta pucken och inte bara skjuta för att skjuta. 

Matilda Österman i kvartsfinalen mot Uppland. Foto: Jens Carlsson.

Det var många skott i dag som gick mot krysset…?
– Ja, det är där de brukar sitta, men målet var i gubbhörnet. 

Ska du försöka mer på gubbhörnet nu då? 
– Ja det blir gubbhörnet nu också (skratt). 

Har du gjort något annorlunda i år? 
– Nej inte speciellt, jag har bara fortsatt, men nu tyckte jag att det lossnade lite mer. 

Tillsammans med Ebba Hesselvall ledde Matilda som sagt Södermanland genom kvalet - och även om det hela börjat med lagspel och defensiv med ett gäng som jagat framgång sitt tredje år. 

– Det är jättekul. Vi har ganska lika spelstil så vi hittar varandra ganska bra. Vi har inte tränat ihop så mycket, det är bara på de här Södermanlands-träffarna, men vi har gjort det ganska bra tycker jag.

Hur stolt är du Sarah?
– Jag är jättestolt. Det är inget snack om det. Alla de här tjejerna och just den här gruppen är tävlingsmänniskor. Viljan att tävla på träningar och utanför isen finns där. Det är en mentalitet som behövs inom dam- och tjejhockey, att våga tävla. Det är så man skapar konkurrens och blri bättre och bättre hela tiden. Jag tycker de kan gå med huvudena högt, säger Sarah Åberg. 

Vad är det som gör att Matilda sticker ut? 
– Absolut klubbteknik och som du (Matilda) säger så har du uppenbarligen stått på skottrampen en del sedan förra året bara. Det är farligt varenda gång, så fort hon får tid till att skjuta. Tidigare år har det inte riktigt blivit flyt. Det hände helt plötsligt i år i kvalspelet. Det är väl den största skillnaden nu, att det har lossnat. Nu lossnar det på riktigt. 

Matilda, har du alltid varit en målskytt? 
– Lite så kanske, jag vet inte riktigt. Jag tränar väldigt mycket. Jag tränar varje dag och försöker utveckla det jag är lite sämre på. Tidigare var det mycket klubbteknik och skott. Nu har jag försökt utveckla spelförståelsen också. Jag kollar mycket på andra spelare och vad dem gör för att se vad jag kan förbättra. 

Stora drömmar: “Bli bäst i världen”

Hockeyintresset för Södermanlands löfte började i tidig ålder hemma i Nyköping. En lapp trillade ner i brevlådan och sedan dess har hon kämpat sig fram och tävlat med pojkar. 

– Jag är van att spela med killar, i U16 i Nyköping. Det har jag gjort sedan hockeyskolan. Det är kul. Jag är en av dem och kört med samma killar. Det är jättekul. Min pappa spelade hockey när jag var liten, så det var lite det. Jag har åkt skridskor sedan jag var två, tre kanske. Sen fick man hem någon lapp om att börja på hockeyskolan och sedan dess har jag varit fast. 

Är det stor skillnad att spela med tjejer nu? 
– Ja, det är lite skillnad, men det är kul det också. 

Vad är största inspirationen? 
– Just nu skulle jag säga Connor Bedard

Vad är det i hans spel du vill ta till dig? 
– Spelförståelsen och skottet såklart. 

Efter uttåget väntar först placeringsmatcher för Matilda och Södermanland, men därefter står hon för ett viktigt beslut. Det är nämligen dags att välja hockeygymnasium och fortsätta satsningen på annat håll. Hittills har hon varit runt lite i olika klubbar, men inte gjort klart med något. 

En sak är säker, hon har stora drömmar. 

– Just nu är det att välja hockeygymnasium och sen är det att försökta ta plats i landslaget och spela i SDHL. Det är drömmarna. Den största drömmen är att bli bäst i världen, sen förstår jag att det är jättesvårt, men det är det jag har som största mål.

Sarah, får vi se Matilda i en landslagströja om några år? 
– Ja, absolut. Det tror jag. Så länge hon får vara hel och frisk och tränar på bra. Det tvivlar jag inte på, säger Sarah Åberg. 

Hur känns det att höra det Matilda? 
– Det är såklart jättekul. Det är ett mål och det är kul att det syns när jag spelar också, säger Matilda. 

Vad vill du utveckla i ditt spel för att komma längre? 
– Jag skulle säga spelförståelsen. Sen även det fysiska, att bli snabbare, starkare, skjuta hårdare. 

Sarah Åberg under kvartsfinalen i TV-pucken. Foto: Jens Carlsson.

TV: Patric Hellström efter kvartsfinalvinsten

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games