Djurgården vinner derbyt mot AIK.
HockeyAllsvenskan

Djurgården vinner säsongens första Stockholmsderby mot AIK

Djurgården vinner säsongens första Stockholmsderby.
Efter att ha förlorat fem av de sex senaste matcherna såg Djurgården till att ta tre poäng efter att ha besegrat ärkerivalen med 3-1.
– Det var helt sjukt, vilken upplevelse, säger matchhjälten Anton Gradin till TV4.

Under onsdagskvällen var det dags för säsongens första Stockholmsderby då Djurgårdens IF och AIK ställdes mot varandra inne i Avicii Arena.

Trots att AIK har inlett säsongen bättre och ligger före Djurgården i tabellen så blev det ändå Djurgården som kunde vinna derbyt med 3-1.

Djurgården fick en smakstart på matchen och satte rejäl press ner mot AIK-målvakten Tobias Normann. 1-0 kom efter åtta och en halv minuts spel då Pontus Johansson sköt ett skott som styrdes in av Daniel Brodin

Fyra minuter senare rasslade det till i nätet igen. Den här gången blev Anton Gradin målskytt då han höll sig framme och slog in retur och ställningen var alltså 2-0 till Djurgården.

Djurgården ledde då skotten med 9-0 efter 13 minuters spel innan AIK lyckades skjuta sitt första skott på mål. Totalt stod det 13-2 i skott till Djurgården efter första perioden.

– En jättebra period av oss. Bra fart, vi tar pucken till mål och spelar bra här nere i egen zon. Den här perioden är bra och vi tar med oss den, säger Brodin till TV4 i pausen.

AIK höjde sig – men kom inte ikapp

I mittperioden var AIK däremot revanschsugna och klev ut mycket starkare för att faktiskt utmana i derbyt. Det gav resultat halvvägs in i mittperioden då AIK fick spela powerplay och kunde få in en reducering.

Zion Nybeck fick chansen att ladda på skott och skickade då upp en projektil högt över DIF-keepern Viktor Andrén och AIK började därmed få kontakt.

Det blev sedan mer jämnt under mittperioden med chanser för båda lagen men 2-1 stod sig.

– Vi börjar vinna närkamper, får ner puckarna djupt på dem och sedan tar vi oss in på kassen också. Det är en stor förbättring av oss, säger Nybeck till TV4.

I den tredje perioden blev det avvaktande spel från båda lagen utan några heta målchanser under de första tio minuterna.

Därefter lyfte AIK upp sitt spel rejält i hopp om att få in en kvittering medan Djurgården nästan bara ägnade sig åt försvarsspel. DIF spelade starkt i egen zon och höll tätt mitt i AIK:s press vilket gjorde att Djurgården kunde säkra segern i Stockholmsderbyt efter att Albin Grewe gjort mål i tom kasse.

– Det var helt sjukt, vilken upplevelse. Det är jäkligt kul. Det är alltid kul att vara med och bidra och det är jättekul att det också blev matchavgörande, säger Anton Gradin, som satte 2-0-målet, till TV4.

I fjol vann Djurgården tre av fyra derbyn mot AIK och i kväll bättrar de på sin plusstatistik genom att vinna säsongens första derby.

Djurgården – AIK 3–1 (2-0,0-1,1-0)

Djurgården: Daniel Brodin, Anton Gradin, Albin Grewe.
AIK: Zion Nybeck.

TV: Studio Oddset Hockey om Djurgårdens kris