Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Mikael Karlberg efter Björn Hellkvist sjukskrivning: "Behöver vara tre"

ANNONS

Med Björn Hellkvist sjukskriven kommer Mikael “Challe” Karlberg och “Challe” Berglund ta över ansvaret i Leksand - åtminstone till en början. 
– Det var bara jag och ”Challe” under hela augusti, när Björn senast var sjuk, säger Karlberg till hockeysverige.se.

Björn Hellkvist har tagit timeout från Leksand och hockey på grund av hälsoskäl. Hans Parkinsons sjukdom tvingade honom till en hjärnoperation i somras. Om det är sviterna från den som kommer hålla Hellkvist borta från hockeyn är oklart. Samtidigt kom det inte som en stor överraskning för övriga ledarstaben att det kunde bli så här. 

– Nu har vi levt ett tag med hur han mår. Kanske under speciellt senaste två, tre veckorna har han fått kämpa hårt, berättar assisterande tränaren, Mikael Karlberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det har varit rätt tufft för honom. Vi vill att han ska må bra och kunna fungera i vardagen. Det är viktigast för honom, men vi har sett att det inte har fungerat så bra. Det har varit väldigt tydligt. 

Just Björn Hellkvist mående, är det något som du tror har påverkat laget negativt?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror att vi som varit närmare Björn, vi ledare, har sett mer av det. 

Mikael "Challe" Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Kan det här rent av svetsa gruppen ännu mer samman?
– Ja, det tror jag nog. Det är många som har honom sin fjärde säsong här i Leksand. Man bygger vänskap och relationer. Och som vi sett Björn har kämpat senaste tiden tror jag vi som grupp kommer komma ihop och kämpa lite extra för honom.  

Kan få förstärkning: “Man behöver vara tre”

Tills vidare är det Mikael Karlberg och Charles Berglund som tar över laget fullt ut. 

– Nu har inte ”Challe” varit här idag i och med att han varit hemma i Stockholm och fixat med lite personliga saker. Hinner vi prata imorgon bitti så ska vi snacka ihop oss lite mer om situationen. 
– Det var bara jag och ”Challe” under hela augusti, när Björn senast var sjuk, så det kommer nog att gå bra nu med.   

Behöver ni få in ytterligare en assisterande tränare till det att Björn Hellkvist är tillbaka?
– Under tid ja. Det finns en anledning att alla andra lag har det och det är för att man behöver vara tre för att klara av arbetsbelastningen. 
– Fram till landslagsuppehållet tror jag det kommer fungera bra. Jag tror också att killarna kommer ”chippa in” och hjälpa oss. 

Björn Hellkvist. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Leksand ligger inför kvällens matcher på en tolfte plats. Bara tre poäng före 13:e och 14:e lag, Oskarshamn och HV71. 

– Jag tycker att det vi försökt göra och pratade om innan säsongen, att vi skulle bli stabilare bakåt och skaffat oss en bättre defensiv, har fungerat väldigt bra. Tittar vi på underliggande statistik och allt sådant så ligger vi väldigt bra till. 
– Sedan tycker jag att vi har en resa att göra med att få till offensiven, att våra bästa spelare hamnar i situationer där dom kan lyckas. Det är lite där vi är nu, att vi ska få till en lite bättre offensiv än vi haft tidigare.

Hur ska ni nå dit?
– Vi får skruva lite på vissa saker. Sedan har inte heller våra ”speciel teams” varit så väldigt bra. Varken PP eller PK. Där har vi också en resa att göra så det kan hjälpa oss att vinna matcher. 
– Nu har vi haft lite skador, avstängningar och sådant. Ju mer folk får vara inne och spela desto mer tror jag att formen kommer att komma på våra killar. Jag tänker på en som Max (Véronneau). Han slitit ont efter att varit skadad under många månader. Hans form kommer bara bli bättre och bättre.

“Vi är vana att kämpa”

Leksand har haft en rad tuffa skador. Senast ut är Carter Ashton. Givetvis påverkar det och har påverkat Leksands prestation under säsongen. 

– Vi har absolut haft många skador. Jag tycker ändå vi varit med i dom flesta matcherna. Det är egentligen bara Timrå-matchen jag tycker är riktigt dålig. 
– Annars har vi satt oss i en sitts där vi varit med länge i matcherna. Nu gäller det att ta betalt också. Att vara lite, lite mer spetsiga framåt och slänga fler puckar på än vi gjort så vi förhoppningsvis kan få lite enkla mål. 

Matt Caito finns uttagningsbar på torsdag, vad betyder det för Leksands defensiv?
– Jättemycket. Anton Lindholm har också varit borta. Han och Matt var vårat första backpar förra säsongen. Dom båda skulle ta en plats i vilket annat lag som helst så vi är såklart jätteglada att vi kan ha båda med innan vi går in i ”breaket”. 

Matt Caito & Felix Unger Sörum. Foto: Ronnie Rönnkvist.

En spelare Leksand fick in nyligen var Felix Unger Sörum som inledde säsongen med att tillbringa delar av försäsongen med Carolina Hurricanes. 

– Det är kul att ha Felix med i truppen. En ung och lovande spelare med mycket skicklighet. Han behöver fortfarande bygga lite muskler i kroppen. Ju fler matcher Felix får desto mer kommer han hjälpa laget. 
– Senast hade han en väldigt fin passning i powerplay till Marek (Hrivík) som det blev mål på. Jag tycker att han blir bättre och bättre för varje match.

Med tanke på tabelläget, det som händer med Björn Hellkvist och så vidare, hur är stämningen i gruppen just nu?
– Den är bra. Av någon anledning tycker jag alltid att det är så i den här klubben. Vi är vana att kämpa och har haft det tufft under många år, men kommer alltid tillbaka på något vis. Det tycker jag speglar av sig på den här gruppen också. 
– Vi är bara i början av den här säsongen och ska bygga något bra, avslutar Mikael Karlberg.


TV: Ex-leksingen skjuter hattrick i AHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games