KRISEN I HV71
Anton Strålman och Tomas Montén.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Intervju

Anton Strålman efter HV71:s kollaps: “Det är skämmigt”

ANNONS

HV71:s kris blir allt värre. 
Under lördagen förlorade HV med hela 8-0 hemma mot Malmö – och efteråt buades laget ut av hemmapubliken. 
– Det är skämmigt – vi faller ihop som lag, säger Anton Strålman till hockeysverige.se efteråt.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

HV71 är fast förankrade i botten av SHL-tabellen och under lördagseftermiddagen blev krisen allt värre.  

Nästjumbons hemmasvit med tre raka vinster i Husqvarna Garden tog nämligen slut då de åkte på en tuff 0-8-förlust mot Malmö Redhawks. HV71 har nu därmed tre raka förluster, 4-6 mot Frölunda, 2-6 mot Örebro och 0-8 mot Malmö.
– Jag vete fan vad man ska säga. Det är riktigt dåligt, det är summa summarum, säger Anton Strålman till hockeysverige.se efter lördagens match.

Framför allt i den andra perioden rasade HV ihop. Det stod 0-0 inför mittperioden men sedan tog Malmö över spelet totalt samtidigt som HV71 inte alls kom upp i nivå. Malmö dominerade då spelet och sköt fyra mål inom loppet av 13 minuter för att gå från 0-0 till 0-4.

Vad var det som hände i andra perioden? 
– Det är ett liknande mönster som vi har haft i vissa matcher tyvärr. Vi tappar huvudena och tar dåliga beslut helt enkelt som sätter oss i tuffa situationer. Det utnyttjar Malmö. De har ett bra grundspel och det är det allt handlar om. De utnyttjar ju också våra misstag till fullo. Då blir det så, säger Strålman.

20 insläppta – på tre matcher: “Helt sjukt”

Efter HV:s ras var det en stor del av publiken som buade ut sitt hemmalag och en del gick till och med hem i förväg då det var en hel del tomma stolar i arenan under tredje perioden.
– Det är skämmigt. Det här är våran borg och det ska vara tufft för alla motståndarlag att komma hit och försöka vinna. Då kan man inte ha en sådan prestation som vi har i dag. Vi får det vi förtjänar. 

Vad säger ni till varandra i omklädningsrummet och på bänken när det ser ut som det gör? 
– Det spelar ingen roll. Det handlar bara om vad som händer ute på isen och i dag var det för dåligt.

Den mest oroväckande statistiken för HV71 är antalet insläppta mål. På tolv matcher har de släppt in 51 mål, klart sämst i SHL. På de tre senaste matcherna har HV släppt in 20 mål. 
– Det är helt sjukt, säger Anton Strålman när han får höra den statistiken och fortsätter: 
– I dag var det mycket som inte fungerade. Det går inte att peka på bara en sak utan i slutändan är det 22 individer som måste titta sig själva i spegeln och se vad man kan bidra med som spelare till det här laget för att få det framgångsriket. Det är där någonstans vi måste börja nu.

Är botten nådd för HV71?: “Finns ingen trygghet”

HV71 har också haft en tendens att rasa ihop och vika ner sig i matcher den senaste tiden. Framför allt i bortamatchen mot Frölunda då de tappade en 4-0-ledning till förlust 4-6. Även i lördagens match vek HV ner sig då Malmö höjde sitt spel i andra perioden.

Vad beror det på? 
– Jag vet inte om vi viker ner oss egentligen. Vi faller ihop som lag och hittar inte svaren som vi behöver hitta. Det grundar sig i ett grundspel som inte vi inte sätter eller spelar utefter. Då finns det ingen trygghet där. 

0-8 hemma och nu känns det som att botten är nådd, tror ni fortfarande på att ni ska vända på spelet? 
– Ja, det måste man göra. Det går inte att göra något åt den här matchen nu. Vi får ta lärdom, titta på video och se var båten läcker. Det är många hål att täppa såklart men vi måste starta den processen och göra det. Det är först då det kommer vända. 

HV71 ligger alltjämt näst sist i SHL-tabellen och avståndet till lagen ovanför kvalstrecket blir allt större. HV har fortfarande inte tagit en enda poäng på bortaplan men nu väntar en bortaturné då laget ska ut för tre raka bortamatcher. 

Först ett returmöte med Malmö innan de möter Timrå och Oskarshamn.
– Det finns inget bättre läge än att starta upp det då. Vi får se det som en chans i stället för som något negativt. Vi får se det som en utmaning, gå igenom och applicera det som vi pratar om varje dag. Så länge vi inte gör det så kommer det fortsätta gå såhär. Det handlar om gruppen där inne (i omklädningsrummet) som måste gå ut och göra det på isen. 
– Vi är revanschsugna, det är man alltid efter en förlust oavsett om det är 0-8 eller 1-2. Det gör ingen skillnad i slutändan utan det är tre förlorade poäng och så får man försöka fixa det, avslutar Anton Strålman.


TV: Niklas Svedberg i målvaktsfajt

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games