Tyler Kellehers klubba sticker ut.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Tyler Kelleher avslöjar anledningen bakom klubbans märkliga utseende

ANNONS

Tyler Kelleher har gjort inledande succé i Brynäs, och öst in poäng. Men han har också fått uppmärksamhet för sin, minst sagt, extremt tejpade klubba. Nu berättar han om anledningen bakom det.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Snyggt eller fult? “Flashigt” eller en skymf mot hockeyklubban? Oavsett vad man tycker om Tyler Kellehers tejpning på klubban har den knappast gått någon som sett en Brynäsmatch förbi.

Tyler Kelleher tejpar nämligen hela sin klubba, från spetsen och hela vägen ned till bladet, på ett synnerligen extremt sätt. Något som gör att klubban ser ut som en sorts “zebra” i hockeyvärlden.

Men det finns faktiskt en specifik anledning bakom att den 28-årige amerikanen spelar med det utstickande utseendet på klubban. Och den historien går långt bak i tiden.
– (Skratt) Ja, jag har gjort sådär sedan jag var tolv år, berättar Kelleher för hockeysverige.se.
– Jag är från Boston och Phil Kessel draftades av Bruins när jag var typ tolv. När jag såg honom göra det började jag göra det själv också.

Tyler Kelleher: “Folk frågar alltid”

Kelleher var till och med elva år när Phil Kessel draftades av Bruins, som femte spelare totalt, i 2006 års draft. Kessel blev senare en firad stjärna i Boston, men gjorde bara tre år i klubben innan han byttes bort i en uppmärksammad trejd och hamnade i Toronto i stället.

Men det finns mer bakom Brynässtjärnans val att fortsätta spela med sitt speciella “tejpjobb”.
– Jag gillade känslan av det, direkt. Det handlar inte om att jag gillar hur det ser ut, egentligen, utan det är mer känslan på klubban. 
– Det har följt med mig hela karriären, och folk frågar alltid om det.

Får du några kommentarer eller pikar från motståndare eller medspelare?
– Nej, egentligen inte. Och nu har jag haft det så länge, så folk vet.

Inspirationen Kessel. Foto: Bildbyrån.

“Det är ganska annorlunda nu”

Brynäs är Tyler Kellehers fjärde svenska klubb. Han har tidigare varit en vass poänggörare i Oskarshamn i SHL och HV71 i HockeyAllsvenskan, och han hade också en sväng i Rögle i SHL. I HV71 var han en av de stora hjältarna när de gick upp i SHL för två år sedan. Då anslöt han sent under säsongen och gjorde sju poäng på åtta allsvenska matcher, samt 15 poäng på 15 slutspelsmatcher.

Hur har din första tid i Brynäs varit?
– Den har varit jättebra. Allt har varit grymt, både på och utanför isen. Vi har en grym kemi i laget och gillar att umgås med varandra både vid ishallen och utanför den. Jag tycker det är en ära att få spela här, i den här tröjan.
– Jag visste ganska mycket om Brynäs innan jag kom hit, eftersom jag varit i Sverige i tre år tidigare, och jag är exalterad över att få vara här, säger han samtidigt som backen Theo Lindstein går förbi och ger forwarden en uppmuntrande klapp på axeln.

Du har varit med och spelat upp ett lag till SHL, redan. Hur mycket tar du med dig från det?
– Jag vet inte. Det är en ganska annorlunda nu. Jag spelade ju typ bara fem grundseriematcher plus slutspelet förra gången. Så den här grundserien är en ganska ny upplevelse för mig också, jag har också mycket att lära mig om den här ligan. Men det är en grym liga, med mycket fart och rolig hockey.

Foto: Bildbyrån.

Förra säsongen spelade amerikanen i Finland, där han gjorde tre poäng på tolv matcher för Tappara och 26 poäng på 38 matcher för Pelicans. 

Vilka är skillnaderna mellan finsk hockey och HockeyAllsvenskan?
– Haha, jadu… Det är ganska stora skillnader.

Det är lite mer defensiv hockey i Finland?
– Ja, där handlar det mest om att backa tillbaka och hålla sig på rätt sida hela tiden. Det är en väldigt annorlunda hockey. Det tar lite tid att “switcha” fram och tillbaka mellan de båda stilarna, helt klart. Men båda är bra ligor.

“Måste sluta ge bort så många enkla mål”

Brynäs har vunnit sju av åtta matcher och har gjort minst fem mål i alla matcher utom 4-1-förlusten mot Nybro. Samtidigt snittar de drygt tre insläppta mål per match. I onsdagens match mot Djurgården låg de under med 4-2 inför den tredje perioden, men lyckades då göra fem mål och vända till en 7-4-seger. Kelleher gjorde själv två av målen, och står noterad för tio poäng (4+6) på åtta matcher. Med det är han sjua i HockeyAllsvenskans poängliga.
– Det var en kul match, och en grym comeback av oss. En riktigt bra laginsats.Vi har mycket offensiv talang i laget. Samtidigt måste vi sluta ge bort så många enkla mål som vi gjort så här långt.

Ett av Kellehers mål kom efter att han först tagit ett skott där han missade pucken och i stället träffade Djurgårdens Melvin Wersäll i ansiktet med klubban. Wersäll slutade spela, och i nästa veva kunde Kelleher överlista Viktor Andrén till 4-4.
– Jag hade ingen aning om att jag träffade honom. Jag såg det först på reprisen i efterhand. Men det var inte direkt så att jag gjorde det med flit, såklart.

Enligt reglerna får man ju göra så - men det är inget du kommer sätta i system, antar jag?
– (Skratt) Nej, definitivt inte. Det var en olyckshändelse.


TV: Tidigare SHL-målvakten målskytt i AHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games