Intervju

Daniel Winges kritik: "Vi är snett på det"

ANNONS

Det stormade i hockeysverige när Albin Lundin anmäldes till disciplinnämnden. Timråforwarden fick, till mångas stora förtret, tre matchers avstängning och 10 000 kronor i böter.
– På min tid skulle det till rätt mycket för att en spelare ska bli avstängd för en pååkning, säger den tidigare SHL-domaren Daniel Winge till Hockeysverige.se.

Albin Lundin har två matcher kvar på sin avstängning som han ådrog sig i matchen mot Örebro i torsdags. Forwarden kom in från avbytarbåset och åkte då rakt in i linjedomaren som stod en bit ut från sargen.

Domaren åkte i isen och Timråforwarden åkte vidare. Under matchen blev det ingen åtgärd från domarna, men situationsrummet valde i efterhand att anmäla situationsrummet till disciplinnämnden.

Som valde att fälla spelaren.
– Den har inte undgått så många. När jag ser den tycker jag att man kan säga, som 90 procent av hela Hockeysverige, att vi är snett på det när det är tre matcher och 10 000 kronor. Men, om det hade varit en Örebrospelare och inte en domare hade det skrikits på utvisning, säger Daniel Winge.

Hade du som domare tagit en tvåa på honom om så hade varit fallet?
– Då hade jag garanterat tagit en tvåa för interference. Det är en regelvidrig situation där han kommer bakifrån, och den blir rätt farlig. Hade man tagit det på isen hade jag inte sagt någonting, men det blir lite konstigt med tre matcher och 10 000 kronor i böter.

“Då får man väl ta en femma på isen”

Daniel Winge har dömt över 500 SHL-matcher och var med länge. I runt tio säsonger var han en linjedomare i vår högstaliga och de sista fem var han huvuddomare.

Något som har blivit väldigt omdebatterat i den här frågan är den assisterande domarens position, där han lämnar serien och åker en bra bit in i banan, där Albin Lundin kommer i full fart.

Hur ser du på domarens ansvar i det här?
– När spelet är där det är tycker jag inte han behöver vara så långt ut. Sen har jag inte sett hela bytessituationen hur det ser ut, det kanske blev något konstigt där som gjorde att de inte var med på att han kom där. Men när man själv stod där visste man att det kunde komma en bakom ryggen.
– Ser man på straffet som sådant är det alldeles för hårt.

Foto: Bildbyrån. Albin Lundin fick sota för krocken med domaren.

Under matchen blev det som sagt ingen påföljd för Lundin, utan det var i efterhand situationsrummet valde att plocka upp den och göra en anmälan.

Något som tyder på att domarna kanske inte uppfattade det som en förseelse på planen, eller?
– För att skydda domarna så gör inte de anmälan själva. Det är det man lär ta reda på i det här fallet. Tyckte linjedomaren att det fanns fog för avstängning? Och är det inte okej får man väl ta en femma på isen. Det tycker jag hade räckt i det här fallet.

“Jag hade velat ta det beslutet själv"

Efterspelet kring hela situationen har blossat upp rejält. Domarkåren och disciplinnämnden har fått kritik av spelare, ledare, supportrar och från media.

Hur påverkar det här domarna?
– Det blir väldigt tufft för domarna. Det kan bli så att domaren som blir påkörd känner att det inte var meningen, och sen om du tittar på filmen och ser “han gör det inte med flit”. Men det kan också vara att du har en situation där de har haft något otalt under matchen. Därför borde det vara den utsatta domaren som hade skickat det här vidare. De pratar över huvudet på honom.

Hur hade du velat hantera det här om det hade varit du som var linjedomaren?
– Jag hade velat ta det beslutet. På min tid skulle det till rätt mycket för att en spelare ska bli avstängd för en pååkning. Du känner om någon gör det med flit, och jag har hemskt svårt att se att någon skulle göra det.

Foto: Bildbyrån. Det var rejält irriterat i Tingsryd efter Anton Lundmarks avstängning.

Bara en dag senare fick vi också en ny pååkning, där Tingsryds Anton Lundmark fick tre matcher och dryga 2 000 kronor i böter.

Något som spädde på debatten ytterligare.
– Vis av erfarenhet vet jag att om tre matcher och 10 000 är straffet för minsta lilla kontakt med domarna blir det avskräckande. Man lägger en nivå som är ganska hög. Och samtidigt kan det vara en huvudtackling som släcker en kille som får samma straff, och då ska man väga de situationerna mot varandra.
– Det här hade man kunnat sköta internt. Att sätta tre matcher är alldeles för tufft. 

Kritiken mot disciplinnämnden. “Behöver inte ta det så här långt”

Just disciplinnämnden har varit väldigt omdiskuterade de senaste åren. Kritiken har oftavarit hård och högljudd.

I vissa fall kan det ha upplevts som att domarna står utanför nämnden, men får ta ansvar för besluten. I Albin Lundin-fallet vittnade exempelvis aldrig linjedomaren om vad som hände.
– De gör ett fantastiskt jobb för hockeyn och har fått fram ett stort praxis för olika situationer. Det finns ingen millimeterrättvisa, men sen önskar jag att domarna var mer med i anmälningsprocessen.

Påverkar det här domarna något i deras arbete på isen?
– Både ja och nej. Tittar du på det här specifika fallet tycker jag inte att det gynnar domarkåren, och svensk hockey. De får mycket skit för det här och du behöver inte ta det så här långt.


TV: "Spelarna mådde inte bra efter att ha fått priset"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games