Fredrik Forsberg om HV:s talande statistik hemma och borta.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Fredrik Forsberg om HV71:s udda statistik: “Gjort lite enkla misstag”

ANNONS

HV71 fortsätter sin fina hemmaform och tar sin tredje raka seger hemma i Husqvarna Garden efter 4-0 mot Rögle. 
HV har därmed tagit alla sina tre vinster hemma i Jönköping – samtidigt som de fortfarande inte har tagit en enda poäng borta. 
– Vi har gjort lite för enkla misstag på bortaplan men här hemma känns det som att vi spelar en rätt stabil hockey, säger Fredrik Forsberg till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det har varit väldigt mycket upp och ner för HV71 i starten på den nya säsongen. Laget har framför allt haft två olika ansikten – ett hemma och ett borta. 

Hemma har HV71 nu tre raka segrar efter kvällens 4-0-vinst mot Rögle. De har därmed tagit tio poäng på fem matcher hemma i Husqvarna Garden. Men borta har HV idel förluster med noll poäng på fyra bortamatcher. 

Fredrik Forsberg försöker nu att förklara den talande statistiken. 
– Det är svårt att säga. Vi har gjort lite för enkla misstag på bortaplan. Här hemma känns det som att vi spelar en rätt stabil hockey. Här håller vi inte på att bjuda på chanser och spelar finhockey bara för att det är hemma. Det känns som att vi har spelat lite slarvigare på bortaplan och det funkar inte då. Då blir man hårt straffade. 

Ni har två tuffa bortamatcher framöver nu mot Frölunda och Örebro, vad krävs för att ni ska vända på trenden? 
– Vi ska försöka spela enklare. Det är lätt att säga att man bara ska chippa ut men jag tycker att vi gör den en del här i kväll. Vi spelar smart i stället för att chansa vid linjerna. Vi ska chippa pucken nedanför, bakom deras backar, för där vi vet att vi är ganska bra när vi kommer till anfallszon. Där kommer vi skapa chanser.

Fredrik Forsberg om sitt mål: “Det var snyggt”

Hemma trivs HV71 däremot bra och under torsdagskvällen vann de alltså med 4-0 mot Rögle trots att de inte gjorde sin bästa insats. 
– Det är en lite svår match. Första perioden är inte så bra trots att vi tar ledningen. Det känns som att det är Rögle som tar tag i det men i andra så är det lite tvärtom. De tappar lite puckar och vi får vända på dem. I tredje perioden så visste vi att de skulle forcera men vi har en bra målvakt som räddar oss i dag, säger Forsberg och fortsätter med att hylla Joni Ortio som räddade 26 skott för att hålla nollan: 
– Han fick jobba hårt i dag, lite väl hårt för att vi ska vara nöjda såklart. Han gör ett grymt bra jobb och vi hjälper honom så han får göra lite enklare räddningar också. Men han kliver upp och tar några riktigt bra lägen också. En grym match av honom. 

En av förgrundsfigurerna var då just Fredrik Forsberg som stod för ett riktigt läckert mål i den andra perioden. Han fick pucken precis vid rödlinjen och fintade sedan av två Röglebackar för att komma fri mot målvakten Christoffer Rifalk. Då lade han in pucken under Rifalks benskydd för att fullborda sin soloaktion vilket innebar 2-0 i matchen. 
– Jag fick pucken i fart framåt och såg att deras back stod still så han kom jag runt. Sedan tänkte jag att deras andra back var på hälarna så jag försökte få bort honom och lyckades ganska bra. Det var snyggt, det var det verkligen. 

Ett av de snyggaste målen du gjort?
– Oj, ja, det är det nog. Det är kul när man får lite tid att dribbla, det är väldigt sällan man får just den tiden. I den här ligan brukar man ha så kort tid med pucken men nu får jag hålla i den länge och då kände jag att jag skulle passa på att göra något av det. Det blev grymt bra.

Trots vinsten mot Rögle ligger HV alltjämt under kvalstrecket med tio inspelade poäng på nio matcher. I fjol låg laget under kvalstrecket i princip hela säsongen men lyckades kravla sig upp precis i slutet. 

Vad behöver ni göra för att inte hamna i samma situation nu?
– Jag tycker väl att vi behöver få upp spelet just på bortaplan. Vi visar stundtals borta men mestadels hemma att vi är ett bra lag och ska uppåt. Nu har vi haft en tuff start på bortaplan och då ligger man där man ligger. Jag tror nog att om vi bara får ordning på bortaspelet så kommer vi klättra, avslutar Fredrik Forsberg.


TV: Elias Pettersson och William Nylanders premiärmål

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games