Foto: Bildbyrån (montage).
Intervju

Liam Dower Nilsson om succéstarten i Björklöven: "Kan spela ännu bättre"

ANNONS

Liam Dower Nilssons flytt från Frölunda till Björklöven har inletts med stor succé. 
Sex matcher och sex mål gör att 20-åringen leder hockeyallsvenskans skytteliga, ändå är han inte helt nöjd. 

  • “Jag känner att jag kan spela ännu bättre”
  • Succén i powerplay: "Därför vi hittar varandra så bra”
  • Nyckeln till framgången: “Har väldigt mycket att tacka dem för”

Ett, två, tre, fyra, fem, sex. Det har smällts in puckar i jämn takt från Liam Dower Nilssons klubba i serieinledningen. 

20-åringen som valde att bryta sitt kontrakt med Frölunda för att kliva ner i seriesystemet har gjort ordentlig succé och leder nu även den Hockeyallsvenska skytteligan. Ändå är han inte helt nöjd med varken sitt eller Björklövens spel.

– Det är kul, men det är tidigt på säsongen så det gäller att inte vara nöjd. Det är bara att fortsätta sträva efter nya mål. Nu har det bara varit powerplay-mål hittills så jag känner att jag behöver få dit någon i fem mot fem också, men ja, det är kul såklart, säger 20-åringen när hockeysverige.se når honom inför bortamötet mot Tingsryd på onsdagen. 

Tidigare har den Detroit-draftade forwarden berättat för hockeysverige.se om uppbrottet med Frölunda och om hur han ville vara kvar i Sverige för att bli en ledande spelare. Något han redan nu är på god väg mot - efter sex matcher och sju poäng. 

– Jag tänkte att det skulle ta lite tid, men samtidigt vet jag vad jag är kapabel till och försäsongen kändes bra. Jag är väldigt tacksam över rollen jag fick med en gång. Jag fick verkligen chansen från början och skulle ändå säga att jag tog den, berättar Liam Dower Nilsson och fortsätter: 
– Med hjälp av väldigt skickliga kedjekamrater och även nu de i powerplay. Jag visste att jag hade det i mig. Det är skönt att det börjar på det här sättet, att jag har lite flyt från början, det behöver man också. Men ja, jag har vetat att jag har kapaciteten att göra det från start.

Succén i powerplay: “Därför vi hittar varandra så bra”

Hittills har alla sex av löftets mål kommit i en spelform. I powerplay, med några av seriens stjärnor har han smällt in pucken i nätet i rasande takt. Hur det kommer sig?

– Jag vet inte. De senaste tre målen är ju öppna kassar. Det är Nick Schilkey och Alexander Wiklund som spelat de passen, vi har jättebra kemi. Alla fyra jag spelar med i powerplay är jätteskickliga, hittar bra pass och bra spel. De senaste matcherna har vi klickat jäkligt bra och spelet har suttit. Det har bara varit att försöka skjuta hårt och träffa mål helt enkelt. 

Hur är det att spela med dem?  
– Det är sjukt kul. Att få chansen att spela med Schilkey, Nicolai Meyer och Myles Powell från start, det ska jag ta vara på - och tycker jag att jag har gjort. Vi har hittat bra kemi och de är extremt skickliga så det är kul. 

Står ni och nöter på träning? 
– Vi har tränat ihop, men sen tror jag att det är lättare att hitta varandra om man ser spelet på samma sätt. Det är det vi har hittat. Sen är det klart vi snackar ihop oss lite om vad vi kan göra, vad som blir öppet om man gör så eller det andra, men jag skulle säga att vi ser spelet på samma sätt och att det är därför vi har kunnat hitta varandra så bra. 

Alexander Wiklund och Liam Dower Nilsson. Foto: Bildbyrån.

Ändå menar Liam Dower Nilsson alltså att han inte är helt nöjd. Framförallt i fem mot fem-spelet finns det mer att hämta enligt 20-åringen. 

– Jag tycker att vi skapar och kommer till många bra lägen, sen har inte riktigt skärpan eller flytet kommit. Lite skarpare och att skapa ännu mer chanser för att sätta dit några i fem mot fem, det är väl det jag syftar på. 

När kommer första målet för dig  i fem mot fem?  
– Vi får hoppas nu på onsdag mot Tingsryd. Det tycker jag låter bra.

Hyllar lagkamraterna: “Det har varit nyckeln”

Den unge forwarden med Borås HC som moderklubb slog sig fram i Frölundas juniorled, hela vägen fram till spel i SHL, men fick det inte riktigt att klicka där i fjol. Ett lån till Västerås blev gnistan till den eld vi ser i dag, men själv menar Dower Nilsson att de ledande spelarna i hans nya klubb även de är en stor anledning till lyftet. 

– Om man jämför med Frölunda så är det ett steg ner med Hockeyallsvenskan. Det gör att man har lite mer tid på sig och det går inte lika snabbt. Sen är Björklöven ett av de bättre lagen och vi har som mål att gå upp i SHL, vilket gör att vi har ett väldigt bra lag på pappret och många skickliga spelare, säger han och fortsätter: 
– Sen känns det som att vi är en tajtare grupp än vad det var förra året i Västerås. Jag tycker att Daniel Rahimi och ”Freddan” och de andra ledande spelarna verkligen är måna om att vi nya kommer in i laget och att alla som spelar i Björklöven vet vad vi står för och beteende på och utanför isen. Det tycker jag har varit nyckeln till att vi har kommit ihop bra i laget och att jag känner mig välkommen också. Jag har väldigt mycket att tacka Daniel Rahimi och ”Freddan” och ”Wiken” för det, absolut. 

Kommer du kunna hålla i det här? 
– Jadå! Det ska jag försöka göra, utan att ”jinxa” något. Vi får testa nya grejer och snart kanske det blir någon annan som är ledig. Vi ska försöka hålla i det och göra det ännu bättre i fem mot fem, det är det vi siktar på. 

Samtidigt har den draftade talangen kontinuerligt kontakt med både Kronwall och Daniel Cleary från Detroit för att prata om hans utveckling och vad han ska förbättra. 

– Vi har en dialog hela tiden och pratar några gånger i veckan. De tycker det ser bra ut. Jag har varit lite mer av en passar innan, så det är kul att stänka in några och visa den sidan också. Sen har jag blivit lite mer explosiv och starkare. 
– Det är väl det vi har pratat om under de här åren, att bli starkare, men framförallt mer explosiv och att kunna åka ifrån motståndarna, accelerera med pucken i högre tempo. Hjärnan klarar av det, det är bara att sätta igång benen så att de går också och jag kan göra mer i högre fart. Det är det nästa steg jag har att ta, avslutar Liam Dower Nilsson.


TV: Björklövens kapten om outtalade målsättningen


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL