Foto: USA Today Sports / Bildbyrån
Nyhet

Nikita Zadorov talar ut om kriget: "Det är hemskt"

ANNONS

Han är en av få ryska ishockeyspelare som öppet motsätter sig kriget. Nikita Zadorov berättar nu i en stor intervju med youtubern inDud om tankarna kring sitt hemland.
– Det får stå för honom, jag är inte på samma sida politiskt, säger backen om Alexander Ovetjkins tydliga stöd för Vladimir Putin.

En av NHL:s största stjärnor Alexander Ovetjkin är en öppen supporter för Rysslands president Vladimir Putin. Storstjärnan har en bild med presidenten som profilbild på Instagram, och har vid flera tillfällen benämnt Putin som “min president”.

Åt andra hållet har det varit desto tystare. Väldigt få, om någon, rysk hockeyspelare har öppet vågat kritisera kriget. Nikita Zadorov har dock valt den vägen. Backen lade upp ett Instagraminlägg i början av invasionen med titeln “STOP WAR”.

Nu pratar ryssen även ut i en intervju med inDud.

– När kriget bröt ut ville vi ryssar i NHL göra ett gemensamt uttalande, men vi insåg ganska snabbt att det var två läger. Det var propagandalägret och så var det det rimliga lägret, enligt mig. Vissa spelare ville prata om de åtta åren (där Ryssland enligt propagandan skyddade ryska medborgare i Donbass), säger 28-åringen.

Kritiserar Ovetjkin: “Det får du fråga honom”

En av de ledande figurerna i “propagandalägret” var föga förvånande Alexander Ovetjkin. Stjärnan har som sagt varit tydlig i sitt stöd för Vladimir Putin, något som inte har gått väl hem hos alla.

– Jag respekterar honom för det han har gjort på planen, där han är en av de största ryska spelarna någonsin. Men varför han supportar Putin får du fråga honom. Där håller jag inte med, det får stå för honom, jag är inte på samma sida rent politiskt.

Har CSKA Moskva som moderklubb: “Känns hemskt”

Nikita Zadorov har CSKA Moskva som moderklubb, armélaget som har varit i fokus sedan kriget drog igång. Inte minst här i Sverige eftersom spelare som Adam Reideborn och Fredrik Claesson har valt att representera klubben efter invasionen.

Det spreds också bilder på Claesson när han prydde ett Z, den ryska propagandasymbolen för kriget. Klubben har också starka kopplingar till militären, där målvakten Ivan Fedotov försökte lämna för NHL, men blev då intvingad till ettårs militärtjänstgöring istället.

– Ja, det här är den ryska armén. Det känns hemskt som en produkt av klubben. Vi vet vem som styr klubben: Rosneft. Det är propaganda överallt. Om någon skulle protestera skulle de göra sig av med den personen.

Rosneft är ett oljebolag som ägs av den ryska staten. VD:n Igor Setjin brukar beskrivas som en av Putins närmaste allierade. 


TV: Experten om stjärnsvenskarnas utgående kontrakt

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games