Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Dennis Hall: "Mycket hockey i familjen"

ANNONS

Efter en stark insats som huvudtränare för Hudiksvall har Dennis Hall nu fått chansen i Hockeyallsvenskan med Karlskoga. Tränaren berättar här om resan upp, sin nya utmaning – och om hockeyfamiljen Hall.
– Men vi har fått lugnat oss lite eftersom vi inte alltid är överens då vi pratat hemma vid middagsbordet, berättar 34-åringen.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Karlskoga har stuvat om i tränarstaben inför säsongen 2023/24. Förra säsongens tränare, Karl Helmersson, har tagit över Västerås medan Dennis Hall ansluter från Hudiksvall. Känns namnet Hall igen i hockeykretsar så är det förståeligt. Pappa Ulf Hall har jobbat på förbundskaptensnivå under många år. Den här säsongen ska han coacha HV71:s damer i SDHL. Dennis Halls syster är en av Sveriges mest lovande spelare, Nicole Hall. Så med andra ord har det varit en del hockeysnack under åren där hemma. 
– Ja, mycket. Konstant. Men vi har fått lugnat oss lite eftersom vi inte alltid är överens då vi pratat hemma vid middagsbordet, säger Dennis Hall med glimten i ögat då hockeysverige.se träffar honom för en intervju inför starten av Hockeyallsvenskan. 
– Klart att det är mycket hockey i familjen. Vi försöker vara lite lediga också, men det är roligt med mycket hockey. 

Lillasyster, Nicole Hall, spelar till vardags i Djurgården och har spelat två U18-VM. 
– Vi pratar efter varje match. Både mina och hennes. Det blir mer ”grattis till vinsten” och sådant. Klart att jag följer Nicole så mycket jag kan.

Dennis Hall är imponerad över den hockeyresa hon har gjort så här långt. –- Hon har ett drivs som kommer göra henne till en bättre spelare över tid också. Sedan är hon fortfarande ung (19 år) och behöver sina år för att komma in i allt och bli lite mer mogen. Jag är säker på att det kommer bli bra. 

På tal om hockey heter Dennis Halls sambo Johanna Högosta. För hockeyfolk ett icke helt okänt efternamn. 
– Göran Högosta och min sambo är släkt. Sedan vet jag inte exakt hur, men det finns bara en Högosta-släkt. Göran är på vissa släktkalas. 

Därför blev han tränare: “Det kan Nichlas Falk svara på…”

Karlskogatränaren har själv spelat på Division 1 och 2 nivå. Bland annat för Trångsund, Nyköping, Farsta och Haninge. 

Vad har du tagit med dig in i ditt ledarskap från tiden som spelare?
– Jag tror faktiskt jag fått mer av att ha jobbat i skola under många år och där fått hantera barn med diverse olika förutsättningar, diagnoser och allt sådant. 
– Där har jag fått själva kännedomen om hur jag behöver hantera olika typer av människor på olika sätt för att få dom att utvecklas, trivas och prestera där efter. 
– Däremot har jag varit kapten och sådana bitar inom hockeyn också. Dock på en lägre nivå än vad jag är på nu. Jag har väl snabbat upp saker från ledare jag har haft, men också saker jag inte velat ta efter.

Som?
– Ledarskapet i stort. Hur man får en grupp med sig eller hanterar motgångar utan att det ska skapa en stress inom en grupp och så vidare. Jag försöker hitta den här gyllene balansen. 

Foto: Bildbyrån. Nichlas Falk var den som fick in Dennis Hall på tränarbanan.

Varför valde du att ge dig in i ledarroller?
– Det kan Nichlas Falk svara på, säger Dennis Hall samtidigt som han nickar bort mot Västerviks-tränaren. 
– Han frågade mig då han var i Huddinge om jag var intresserad av att börja som juniortränare. På den vägen var det. Jag hade inga större planer på det spåret, men när frågan ställdes var jag villig att pröva. Sedan var jag tok fast. 

Dennis Hall har inte bara coachat i Sverige utan gjorde även en halv säsong i schweiziska Olten tillsammans med Fredrik Söderström
– Det var jättehäftigt. Vackert land, smidigt och behövde aldrig sova borta utan kom hem efter varje match. Jag har tagit med mig en jätteerfarenhet därifrån. 

Ledarstilen: “Väldigt sällan jag skäms”

Redan den 15:e november valde han att bryta kontraktet med Olten och flytta hem av personliga skäl. 
– Det var för att jag personligen inte mådde bra. Jag kände att det var dags att ta ett steg tillbaka och se till att reda ut dom sakerna. 
– Jag tycker att det gett mig en stor erfarenhet idag, vilket också är något jag förmedlat till mina spelare, att man måste se om sitt egna hus också för att kunna prestera. 

Är inte det också en styrka, att våga visa sig svag och som i ditt fall ta det här tuffa beslutet?
– Absolut. Så är jag nog också som person. Det är väldigt sällan jag skäms utan jag gillar ärligheten och har så alltid gjort.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Dennis Hall under mediaträffen.

Närmast kommer Karlskoga-tränaren från drygt två säsonger i Hockeyettanklubben, Hudiksvall. 
– Det har varit en jättebra tid. Hudiksvall har en jättebra organisation på hockeyettan-nivå. Saknar vissa parametrar organisatoriskt för att faktiskt ta det där sista klivet. 
– Däremot, prestationsmässigt och sportsligt kan vi inte ha varit närmre. Vi har snubblat två gånger i rad på målskillnad. Det har varit väldigt bra förutsättningar för att vara i en tredjeliga här i Sverige. Bra människor och kollegor runt om mig samtidigt som vi trivts bra i stan där. 

Hur hamnade du i Karlskoga?
– Jag blev kontaktad av Torsten (Yngvesson). Han var upp till ”Hudik” för att träffa mig. Sedan fortsatte dialogen fem och tillbaka. 
– Sedan var det faktiskt min sambo, som pluggade till ingenjör i Karlstad under fem år, som nappade på det där rejält. Att få komma närmare gamla pluggpolare och så där. 
– Sammantaget kändes det som att det var ett rimligt steg för mig också att komma till en klubb som Karlskoga, vilken jag tycker har många likheter med ”Hudik”. Då tänker jag på just det här lite familjära, gemenskapen och se till att människor mår bra för att kunna prestera. Även om man kanske inte har dom allra vassaste medlen.

Tagit steget upp: “Smartnessen hos spelarna är lite högre”

I Karlskoga kommer du få en helt annan press på dig även om hockeyn i Hudiksvall växter och blir större, hur tänker du kring det, kan du känna fjärilar i magen?
– Det känns kul och jag gillar utmaningen. Jag är fullt medveten om att saker och ting ska falla på sin plats, men jag väljer att fokusera på vad jag och vårt lag kan påverka. 
– Det vi kan påverka är vad vi gör varje dag, krattar manegen för oss själva och sätta så bra förutsättningar för att resultatet ska trilla dit.

Har du redan nu märkt av att du klivit upp på en högre nivå?
– Både och. Nu kommer jag från ett lag som var så nära Hockeyallsvenskan som man kan vara. 
– Klart att jag sett att smartnessen hos spelarna är lite högre. Även att just strukturella delarna går lite snabbare att sätta.

Hur har du upplevt hockeykulturen i Karlskoga?
– Den är stor. Jag märker det utifrån att det är många saker runtomkring sporten. Exempelvis träffa sponsorer och folk som verkligen bryr sig. Även gamla ”rinkrävar” som är där, tittar på träningarna, ställer frågor och är nyfikna. 
– Det är inte så att jag inte kan gå och handla. Så har det inte varit, men det kanske kommer under säsongen. 

Brukar Bengt-Åke Gustafsson hänga nere i hallen?
– Nej, jag har inte sett honom där ännu, men han kommer nog, avslutar Dennis Hall med ett leende. 


TV: SSK:s sportchef: "Andra klubbar ligger mer i framkant"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games