Foto: Bildbyrån
Intervju

Viktor Andrén om utmaningen i Djurgården: "En kravställning att leva upp till"

ANNONS

Han storspelade i Almtuna förra säsongen – nu ska Viktor Andrén föra upp mesta mästarna i finrummet igen.
– Här gäller det att prestera för att få spela och det är mitt mål att göra det, säger målvakten till Hockeysverige.se.

Djurgården tar ny sats mot SHL efter finalförlusten mot MoDo förra säsongen. Unga stortalanger som Carl Lindbom, Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren har lämnat klubben.

In har istället spelare som Anton Gradin, Albin Grewe och Viktor Andrén kommit in. Den sistnämnda storspelade förra säsongen i Almtuna efter en tuff sejour i Brynäs.

Efter säsongen blev det då en flytt till Stockholm och Djurgården, där han nu ska vara förstemålvakten som ska spela upp mesta mästarna i finrummet igen.
– Det är det som är det häftiga med Djurgården som klubb. Att det intresset finns hela tiden. Det är ingen nackdel utan vi alla vet varför vi är här. Det är fantastiskt att ha stödet bakom sig. Det är en kravställning att leva upp till, jag ser det som positivt och roligt att ha så mycket fans, säger 29-åringen.

Hur har första tiden i klubben varit?
– Det har varit jättebra alltihop. Det är väldigt proffsigt, och ett par steg upp från var jag har varit sista tiden.

Mött många SHL-lag på försäsongen: “Gjort det bra”

Under försäsongen har det varit blandade resultat för Djurgården. Samtidigt har man också mest spelat mot SHL-lag.

Det har blivit två vinster, mot Brynäs och Visby/Roma och sedan förluster mot HV71, Frölunda, Örebro och finländska Jyp.
– Vi har haft en bra och tuff försäsong. Samtidigt har det varit rätt att ta en sån där vi har fått se till att vara bra varje match. Du har inte kunnat ligga på latsidan i de matcherna. Vi har gjort det bra och det finns något i det här laget.

Foto: Bildbyrån. Viktor Andrén mot Brynäs under försäsongen.

Hur har det känts för dig personligen?
– Det har blivit bättre och bättre, tycker jag. Det är alltid svårt med en försäsong, främst för att det inte är så många matcher. Man får inte in kontinuiteten men det är på väg åt rätt håll. 

Efter två tunga säsonger i Brynäs hittade Viktor Andrén rätt förra säsongen. I ett Almtuna som överraskade var målvakten en av lagets viktigaste spelare och stod för 92,1 i räddningsprocent och drygt två insläppta mål per match.

Storspelade förra säsongen: “Mitt mål är att bli ännu bättre”

Nu ska han se till att upprepa succén i Djurgården.

Vad har du jobbat på för att lyckas med det?
– Mitt mål är att bli ännu bättre under den här säsongen, det var en stor anledning till att jag gick till Djurgården. Trots att vi ligger i Hockeyallsvenskan är det ett tydligt mål var vi ska vara när säsongen är slut. Men också att få vara med och spela de större matcherna. Vi har ett möte redan i seriepremiären där vi ska upp mot Björklöven och stångas. Det är mitt sätt att bli ännu bättre, att få vara med i större matcher. 

Foto: Bildbyrån. Viktor Andrén hade en finfin säsong i Almtuna förra året.

Sedan Johan Garpenlöv kom in i Djurgården förra säsongen blev laget mer framgångsrika, och tog sig hela vägen till en match sju mot MoDo i finalen. Nu siktar stockholmarna på att gå hela vägen, där stommen från förra året fortfarande är kvar.
– Vi kommer vara ett hårt arbetande lag. Sedan garpen kom in förra säsongen har han varit tydlig med vad han vill se av laget. I det har vi också spets som Gradin som gjorde 27 mål förra säsongen, vi har behållt stommen i Krüger, Klasen, Brodin och så vidare. Vi vill stå för ett hårt och fysiskt spel, sen när det väl ska avgöras har vi fina kvalitéer.

Tidigare under karriären har Viktor Andrén varit med i, ett av många av, Växjös guldlag de senaste åren. Då spelade han en roll som andremålvakt. Nu kommer han av allt att döma gå in i säsongen som Djurgårdens etta.

Ska tampas mot talangen: “En grym kille”

Där kampen kommer vara mot målvaktstalangen Hugo Hävelid. Den unge burväktaren lämnade moderklubben Linköping inför säsongen för att nu göra sin första riktiga säsong på seniornivå.

Hur ser du på kampen mot honom?
– Det är jättebra. Han är en grym kille och kommer till hallen varje dag och kämpar och sliter för att bli bättre, precis som jag gör. Här gäller det att prestera för att spela och det är mitt mål.

Hävelid har tidigare under karriären imponerat i ungdomslandslagen och i juniorligorna. När det nu är dags att ta steget till seniorhockeyn finns det mycket att lära och upptäcka.

Något som Viktor Andrén gick igenom för dryga tio år sedan.
– Mycket handlar om att uppleva och erfara saker själv. Att spela matcherna och se vad som funkar och inte funkar. Där är han så duktig så där behöver inte jag lägga mig i. Har han frågor eller funderingar finns jag där för honom, som nästan har tio år mer i erfarenhet. Men det är en jätteduktig målvakt.


TV: Experten om anklagelserna mot Babcock: "Har gjort det förr"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL