Mike Babcock avgår.
Foto: Bildbyrån
NHL

Mike Babcock avgår som coach för Columbus Blue Jackets

ANNONS

Mike Babcock avgår som coach för Columbus Blue Jackets - innan han ens lett laget i en match. Pascal Vincent tar över.
– Det skulle bli för mycket av en distraktion om jag stannade kvar, säger Babcock.
 

Det har stormat kring Mike Babcock sedan han presenterades som ny coach för Columbus Blue Jackets. Under tisdagen kom den tidigare NHL-spelaren och nuvarande tv-experten Paul Bissonnette med uppgifter i sin podcast Spittin' Chiclets om att en nuvarande Columbus-spelare hade berättat för honom att nye tränaren Mike Babcock krävde att få se privata bilder i spelarnas telefoner. Enligt Bissonnette ska bilderna sedan även spridits via “AirPlay”.

– Jag fick ett sms av en spelare, ”har du hört vad Babcock gjort nu?”. Han ska ha kallat in lagkaptenen Boone Jenner och sagt ”jag vill se bilderna i din telefon, jag vill veta vilken typ av människa du är”, sade Bissonnette i Spittin' Chiclets.

Strax efteråt meddelade Columbus Blue Jackets samt NHL:s spelarfack NHLPA att de skulle utreda vad som hänt.

Babcock har nekat till anklagelserna.
– Under möten med våra spelare och ledare så jag frågade jag dem att visa upp familjebilder på deras mobiltelefoner som en del av processen för att lära känna dem bättre. Det var absolut inget mer än så, sade han.

Mike Babcock avgår

Men nu avgår den nytillträdde coachen ändå - med en knapp månad till seriepremiären. Columbus bekräftade under söndagskvällen att 60-åringen kliver av rollen, och att Pascal Vincent blir klubbens nye huvudtränare.

– Efter en tids reflektion har det blivit klart för mig att det hade blivit för mycket av en distraktion om jag hade stannat kvar. Även om jag är besviken över att jag inte får möjligheten att fortsätta det jobbet vi inlett så vet jag att det är bäst för organisationen om jag kliver av nu, säger Babcock.

General managern Jarmo Kekäläinen:

– Det här var ett svårt beslut för alla, men vi kände att det var nödvändigt att fokuset låg på spelarna och lagets kommande säsong. Vi vill tacka Mike för hans hårda jobb och den professionalism han visat när vi jobbat tillsammans för hans avgångsplan.

Pascal Vincent - en rookie som huvudtränare

Den nye coachen Pascal Vincent har de två senaste åren varit “associate coach” till huvudtränaren Brad Larsen. Vincent har varit huvudtränare på AHL-nivå, men det här blir 51-åringens första head coach-uppdrag i NHL.

Redan när Mike Babcock anställdes som ny Columbuscoach för drygt två månader väckte beslutet kritik. Efter sin sparkning från Toronto 2019 blossade det upp flera skandalhistorier kring Babcock och hans ledarskap. Flera rapporter samt berättelser från tidigare spelare vittnade om att Babcock både förödmjukat och trakasserat sina spelare under en längre tid, i såväl Detroit som Toronto. Han ledde Detroit till Stanley Cup-titeln 2008 och har också lett Kanada till ett VM-guld, två OS-guld och en World Cup-titel.


TV: Experten om anklagelserna mot Babcock

Den här artikeln handlar om: