Robert Ohlsson får klara sig utan Joakim Lindström och Oscar Möller.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Robert Ohlsson om nya Skellefteå och stormiga försäsongen: "Tror gruppen blev tajtare"

ANNONS

Joakim Lindström har slutat, Oscar Möller tagit en paus - och läget runt långtidsskadade Gustaf Lindvall är fortfarande något oklart. Dessutom har Skellefteå både värvat och gjort sig av med Kenny Agostino. Skellefteå har minst sagt stått i rampljuset under sommaren och hösten.
– Det kanske på något vis var en bra motgång för en grupp att få ganska tidigt, att det blev vi mot världen, säger Skellefteåtränaren Robert Ohlsson till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV/STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Robert Ohlsson klev in som ny coach i stormakten Skellefteå AIK 2021/22. Då slutade resan i kvartsfinalserien mot Färjestad medan Skellefteå den senaste säsongen tog sig hela vägen till finalen. Där blev Växjö för tuffa. 

En dag och avgörande finalmatch som fortfarande svider hos Skellefteå-coachen. 
– Klart att det gör det. Jag tycker att vi ändå gjorde en bra säsong, men inte satte pricken över i:et. Det svider, men Växjö var bra och gjorde det svårt för oss. Vi får lyfta på hatten för Växjö och försöka ta revansch kommande säsong, säger Robert Ohlsson när hockeysverige.se träffar honom på ett hotell söder om Stockholm. Inte alls långt ifrån Haninge där han under flera år själv spelade.   

Robert Ohlsson om livet i Skellefteå

Skellefteå har blivit Guldstaden, och då inte enbart på grund av Boliden AB utan även med anledning av senaste årens framgångar för Skellefteå AIK. 
– Det var en besvikelse i stan att det bara blev silver. Vi siktade högt och vill nå allra högst. Samtidigt har man en respekt för att man möter ett bra Växjö som fick ihop sin grupp bra precis som jag tycker att vi fick vår. Nu har du bott två säsonger i Skellefteå, hur är det jämfört med Stockholm där du bott och är uppväxt?
– Det är såklart annorlunda - och längre mellan grannarna, höll jag på att säga, skrattar Skellefteå-tränaren och fortsätter:
– I Skellefteå är det mycket vinter, man får snö på ett annat sätt och kanske lite mer möjligheter att vara i naturen än vad du får i Stockholm.
– Sedan är det färre restauranger. Även om man tycker att det har exploderat och växt jättemycket i och med den här batterifabriken tycker jag att det är en mindre stad. 

Gillar du snö?
– Ja, jag gillar snö. Åker mycket skidor utför och så vidare.

Du har ju mycket av ditt sociala nätverk i Stockholm, hur fungerar den biten för dig i Skellefteå?
– Det är ganska mycket kring hockeyn som jag har mitt umgänge. När jag flyttade upp spelade jag lite padel. Där kan man umgås och spela med många. Annars blir det mest att vi umgås i tränarteamet. 

Vad gör du helst när du vill koppla av från hockeyn en stund?
– I Skellefteå blir det mycket att skjutsa och idrott. Dottern är tio år. Hon kör simning, cheerleading, ridning… 
– Jag gör inte så mycket annars. Tränar och, som jag sa, spelade mycket padel då jag flyttade upp. Men det gör jag inte längre eftersom jag har en dålig höft. Jag har blivit gubbe…

Foto: Bildbyrån.

Hur viktig är det att ibland släppa hockeyn, som du antagligen ofta har 24/7?
– Det är viktigt, men den är ändå med mig 24/7. Självklart är det viktigt att ha tankarna på något annat ibland också, men det är svårt för jag kan känna att jag nästan är mitt jobb på något vis. 

Hur har du utvecklats som tränare sedan du kom till Skellefteå?
– Jag tycker att jag utvecklats och fått tillbaka den offensiva tanken på ett bra sätt. Det känns roligt. Om jag jämför med de två klubbarna jag har varit i innan och ser till den jag är i nu, Frölunda, Djurgården och Skellefteå, har alla tre olika identiteter. 
– Jag tycker att jag kommit in i det, anpassat mig bra och tagit in mina styrkor i det samtidigt som jag lärt mig mycket. Vilka är dina styrkor som ledare?
– Jag tror att jag är bra på att driva en grupp varje dag. Det är en av mina styrkor. Jag kan coacha en kille som är på ett visst sätt och en annan kille som är på ett helt annat sätt. 
– Det krävs olika saker för att nå fram till olika människor och individer och det är något jag tror att jag är bra på. 

Hur jobbar du för att hitta fram till olika individerna?
– Alla drivs och motiveras av olika saker, vilket jag försöker ha lite koll på. Det är också en känsla, att se hur en människa fungerar och vad han drivs av. Det måste jag ha lite pejl på. Då måste jag hitta lite olika vägar in till olika individer.

Är att hitta människan och lära känna en person något du tycker är både intressant och roligt att jobba med?
– Ja, det är en viktig del. Jag har blivit bättre och bättre på att coacha olikheter. Det är något jag har fått lära mig. Det kanske även är det roligaste med jobbet, att få olikheterna att komma samman. 

“Två av SHL:s absolut bästa spelare"

Skellefteås säsong inleds utan Oscar Möller och Joakim Lindström, två av senaste säsongernas bästa spelare i SHL. Möller har pausat sitt hockeyspelande, och Lindström har lagt av.
– Nummer ett, det är två fantastiska spelare och ikoner. Jocke slutar och Möller räknar jag inte ens med den här säsongen. Två av SHL:s absolut bästa spelare senaste tio åren, kulturbärare och allt sådant.
– Klart att det är stora skor för oss som lag att fylla. Jag tror inte att vi har två individer som kan gå rakt in och ersätta Jocke eller Möller varken som människor, pådrivare eller hockeyspelare. Oscar Möller är den kanske bästa allroundspelaren i ligan. Klart att det är ett tapp. 
– Vi får hem Oscar Lindberg som är en bra spelare. Jag hoppas att kunna utveckla (Rickard) Hugg lite till, få ännu mer fart på (Jonathan) Johnson… Få fram några procent på varje spelare. Jag är lite nyfiken på att få se våra nya lett, Martins Dzierkals och så vidare. Klart att det ändå är stora skor att fylla för oss, så är det. 

Möller & Lindström. Foto: Bildbyrån.

Vilka är dina intryck av den här försäsongen jämfört med de två tidigare du varit med om i Skellefteå?
– Vi har spelat tajta matcher, bland annat norrlandsderbyn mot MoDo, Luleå och Björklöven. Det är roliga matcher att spela på försäsongen eftersom det inte är som vanliga träningsmatcher utan det är mycket folk och drag, vilket är väldigt kul. 
– Där har vi vunnit även om det varit jämna matcher. Vi har spelat två CHL-matcher (Intervjun gjord innan förlusten mot Rouen) där vi mötte Salzburg och Dynamo Pardubice. Tyvärr förlorade vi mot Pardubice.
– Det har ändå känts bra i båda dom matcherna, men det ändå svårt att säga var vi står. Det visar sig egentligen efter några omgångar i SHL. 

“Det blev rörigt under en vecka”

Kenny Agostino blev under försäsongen klar för Skellefteå. Han kommer närmast från spel i KHL, men enligt första uppgifterna försökt tråckla sig ur avtalet han hade skrivit inför förra säsongen utan att lyckas. När det visade sig inte stämma rev Skellefteå kontraktet med hänvisning till att han hade möjlighet att dra sig ur sin ryska klubb och i stället spela för Växjö, men då valde pengarna i Ryssland. Något som gick rakt emot klubbens policy. Men media, fans och vanligt folk var mer än nådigt kritiska till Skellefteås agerande då man från början tackade jag till Agostino. 
– Jag tror egentligen gruppen blev tajtare av det här. Det blev lite rörigt under en vecka och det blev en ”sluta samman och vi mot världen” känsla. 
– Det kanske på något vis var en bra motgång för en grupp att få ganska tidigt, att det blev vi mot världen, för det var känslan vi fick och den kan hjälpa oss. 

Kenny Agostino. Foto: Bildbyrån.

Det drar snart i gång. Silver förra säsongen, vilken blir nyckeln om Skellefteå ska bli Guldstaden säsongen 2023/24?
– Vi måste självklart driva oss lite hårdare och lite mer rakare i vårt puckägande. Vi driver oftast väldigt mycket av spelet och måste då vara rakare i spelet. 
– Även vara fortsatt bra i defensiven. Det är ofta man glömmer att vi har en väldigt bra defensiv. Vi behöver fortfarande ha den grunden och inte tappa den, avslutar Robert Ohlsson.  


TV: Inför Skellefteås säsong i SHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL