Anna Kjellbin hoppas att Luleå kan fortsätta sin dominans.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Anna Kjellbin vill fortsätta Luleås dominans: “Inga ska peta oss från tronen”

ANNONS

Luleå/MSSK har vunnit fem raka SM-guld i SDHL och siktar nu på att ta ett sjätte raka. 
Enligt VM-backen Anna Kjellbin satsar klubben på att fortsätta sin dominans – även om konkurrensen i ligan blir hårdare. 
– Vi kommer göra allt vi kan för att inga ska kunna peta oss från tronen, säger Kjellbin till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV/STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Anna Kjellbin har senaste säsongerna klivit fram som en av SDHL:s och Damkronornas mest pålitliga spelare. Hon är känd för att vara en spelare som tränarna vet vad dom får av. Framför allt har utvecklingen gått snabbt uppåt efter att hon 2021 skrev på för Luleå, men hon har inte Norrland eller Norrbotten i blodet utan kommer från Göteborg där numera ett hennes lags argaste konkurrenter om guldet, Frölunda, hårdsatsar. En satsning som 29-åringen välkomnar.
– Jag tycker det är jätteroligt. Nu har vi haft GHC (Göteborg HC) uppe i ligan under några år, men jag tror det är positivt med Frölunda som klubb och som har SHL i ryggen. Det här är bra för hockeyn i Göteborg, men också för ligan, säger Anna Kjellbin som inte upplevde Göteborg som en damhockeystad under sin uppväxt. 
– Det var typ ingen. Jag började då jag var fyra år och fick spela i Mölndal. Där var jag ensam tjej upp till det att jag var 16 år. Det fanns nog tjejer som var utspridda i olika lag, men det fanns inget flick- eller damlag. 

Hur har den bilden förändrats genom åren?
– Mycket. Om man kollar på min moderklubb så har dom en satsning i Mölndal. Jag försöker åka ner och hälsa på dom varje gång jag är hemma. Få tjejerna att se att det finns något att drömma om. Att det finns levande exempel på det. 

“Damhockeyn är mognare nu”

När Anna Kjellbin klev in i hockeyn med tjejer var det hos Kungsbackalaget, Hanhals, som då låg i Riksserien. 
– Det var lite speciellt. Jag tränade fortfarande med mina U16-killar i Mölndal, men spelade med Hanhals. Det blev att jag aldrig helhjärtat var där, men det var min första säsong i Riksserien, som det hette då. 
– Jag skulle inte säga att intresset var jättestort eftersom det var så nytt på något sätt i Göteborg. Hanhals lyckades inte hålla sig kvar eller med den satsningen, vilket var synd. 
– Å andra sidan är damhockeyn mognare nu så det är en bra tid för Frölunda att göra en satsning. 

Anna Kjellbin är en ledande figur inom svensk damhockey då hon är en viktig spelare för både Luleå/MSSK och Damkronorna. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Hockeyn på damsidan har gjort stora framsteg och utvecklats mycket sedan Anna Kjellbin spelade för Hanhals för 13-14 år sedan. 
– Det har hänt jättemycket. Dels är inte åldersspannet lika stort även om vi fortfarande har unga talanger som kommer upp ganska tidigt. 
– Sedan är skillnaden på toppen och botten i ligan lika stor. Jag kommer ihåg då vi spelade med Hanhals mot Segeltorp. Vi förlorade med 11-0. Sedan gick deras tjejer och körde fys efter matchen. Det skulle inte hända idag. En hockeymatch är en hockeymatch och även om det fortfarande stundtals kan bli stora siffror då och då finns inte det glappet på samma sätt. 
– Samma sak i lagen. Mellan den bästa spelaren i ett lag och den som behöver utvecklas mest är glappet inte heller lika stort idag. 
– På isen går det såklart mycket fortare idag och är en mycket bättre och högre kvalité på spelet. 

Om låt oss säga om 20 år, lockar det inte att avsluta karriären med en säsong i en göteborgsklubb?
– (Skratt) Jag gillar att du säger 20 år. Klart att det vore kul att komma hem och spela. Precis som du säger behöver det inte vara imorgon utan det kan vara i slutet av karriären. 

Anna Kjellbin: “Det ger ju betalning”

Anna Kjellbin har tillbringat senaste två säsongerna i Luleå och där, som sagt var, tagit stora kliv i sin utveckling. 
– Jag tycker att jag idag håller en jämnare nivå och har adderat olika kvalitéer till mitt spel. Framför allt i anfallsspelet, men jag har också spetsat till min defensiv, så jag skulle säga att jag utvecklat alla mina olika parametrar. 
– Även fys-delen är så mycket större i Luleå än vad jag vart med om i tidigare klubbar där jag spelat. Klart att den delen också har bidragit. 

Är du en fysiskt starkare spelare idag jämfört med för bara ett par år sedan?
– Ja, absolut. Det finns många byxor som jag inte kommer i idag, skrattar Anna Kjellbin. 

Du är inte känd som någon stor målskytt, men i förra säsongens slutspel satte du två, vad hände?
– Ja, vad hände? En av mina största utmaningar är faktiskt att skjuta mer och det ger ju betalning. 

Sara Grahn, Ronja Savolainen och Anna Kjellbin har fått fira flera guld tillsammans. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

“Luleå är väldigt noga med vilka typer av spelare och karaktärer klubben rekryterar”

Luleå har vunnit fem år i rad. Dessutom var laget i final mot HV71 säsongen 2019/20 då pandemin stoppade vidare spel i finalserien. 
– Jag tror det har handlat om att man behåller stommen och bara byter ut en eller två spelare varje säsong. Då har man inte heller samma startsträcka som ett lag där man byter ut 10-15 spelare. 
– Luleå har stommen, kan fortsätta jobba vidare varje år och behöver inte börja om på nytt på samma sätt. Det är en av grejerna. 
– Sedan är Luleå väldigt noga med vilka typer av spelare och karaktärer klubben rekryterar. Dom vet vad man vill ha och har möjligheten att rekrytera rätt spelare. Tack vare det tror jag att man kunnat vara framgångsrika som man varit under så pass många år. 

Jenni Hiirikoski, Emma Nordin, Sara Grahn med flera blir knappast yngre, är det här något som oroar eller finns det spelare underifrån som kan ta över om några år?
– Det kanske är en fråga för en ”GM” (General Manager) om hur dom tänker, men vi har tagit upp några underifrån redan i år. Vi har även en del andra unga spelare som jag tycker tar kliv varje säsong. Jag är säker på att det finns någon plan där. 

Johanna Fällman vore ett väldigt stort tapp för Luleå. Foto: Ronnie Rönnkvist

En viktig person kring att bygga för framtiden är juniorlagets coach och klubbens utvecklingsansvariga på ungdomssidan, Melinda Olsson, ”Brallan” kallad.
– ”Brallan” är rätt person på rätt plats. Hon har själv spelat i damlaget, haft en jättefin karriär och vet vad som krävs på högsta nivån. 
– Jag är övertygad om att hon gör det dagliga arbetet där så klubben kan leverera fler och fler unga talanger upp till SDHL-laget. 

“Förhoppningsvis blir SDHL ännu mer jämn”

Idag är det osäkert om en av Sveriges bästa backar, Johanna Fällman, kommer spela i Luleåtröjan kommande säsong. Givetvis ett avbräck om det inte skulle bli så menar Kjellbin. 
– Det finns bara en Johanna Fällman. Så är det. Klart att det blir en annan dynamik i gruppen om vi inte har henne där. 
– På ett sätt är det bara för oss som grupp att försöka…, inte fylla för det är svårt att fylla hennes skor, men bygga en grupp utan henne. 
– På ett annat sätt finns det hopp kvar om att hon kommer tillbaka, men det får framtiden utvisa. 

Vem i Luleå tror du får sitt stora genombrott den här säsongen?
Klara Kenttälä. Jag tyckte att man kunde se att hon tog kliv redan under förra säsongen. Jag tror också hon besitter ännu mer som vi inte har fått se ännu. 

Blir det här säsongen som Klara Kenttälä slår igenom stort? Foto: Ronnie Rönnkvist

Luleå har alltså vunnit fem raka guld, vad krävs det för att peta er från tronen?
– Vi kommer göra allt vi kan för att inga ska kunna peta oss från tronen, men det gäller att prestera i varje match. 
– Förhoppningsvis blir ligan ännu mer jämn från flera håll och då kommer varje poäng vara viktig. Det gäller för oss att spela minst 60 minuter i varje match.


TV: ”Då ska vi börja ifrågasätta om de är rätt personer”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games