Isac Brännström är tillbaka i HV71.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Isac Brännström är hemma i HV71 efter turbulenta säsongen i Luleå

ANNONS

Isac Brännström slog personligt poängrekord och var en av Luleås ledande spelare den gångna säsongen. Delar av fjolårssäsongen präglades dock av turbulens, då det kom ut tidigt under säsongen att han var klar för en återkomst till HV71.
– Det är klart att det inte var kul, säger Brännström till Hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det blev en turbulent kring Isac Brännström förra säsongen då det i oktober kom ut att han efter säsongen skulle flytta hem till Småland och där spela för HV71. Bland annat förekom det hot mot honom, något givetvis hans dåvarande klubb, Luleå, tog kraftigt avstånd ifrån.

“Hot och trakasserier mot spelare eller ledare är helt i strid med vår väg till framgång”, lät klubbens vd Stefan Enbom meddela.

Nu skriver vi september 2023 och Isac Brännström har flyttat hem till Småland och är inne i försäsongen med HV71. 
– Det gick bra för mig direkt efter att det hade varit lite turbulent, men det är klart att det inte var kul. Jag tycker ändå att jag löste det bra, hanterade det på rätt sätt och fortsatte leverera, säger Isac Brännström som också kände ett bra stöd från Luleå som förening. 
– Luleå backade verkligen upp mig bra och det var hela tiden öppna kort. Jag sa att jag inte skulle vara kvar i Luleå så dom visste om det, men det kom ut. Hela situationen blev ändå helt okej. Jag kunde fortsätta fokusera på hockeyn och levererade.

Hur ser du tillbaka på tiden i Luleå?
– Jag tycker att det var en fantastisk tid. Dels hockeymässigt där jag utvecklades mycket, dels utanför isen. 
– Många i laget hade långt hem så det blev en annan typ av gemenskap där vi fick hänga med varandra under högtider och hitta på lite grejer eftersom det är svårt att ta sig hem över en ledig helg. Många stannade kvar och umgicks, så både utanför och på isen har det varit kanon.

Isac Brännström trivdes bra i Luleå. Foto: Bildbyrån

Utvecklades till Tre Kronor-spelare

Isac Brännström utvecklades dessutom till att bli en landslagsspelare i Luleå-tröjan. 
– Redan från första början under min första säsong i Luleå kände jag ett stort förtroende från lagets ledarstab och alla runt omkring den. Dom trodde verkligen på mig och jag fick spela i de flesta spelformerna. 
– Luleå har en identitet att se till defensiven först och där blev jag mycket bättre. Med tiden utvecklades jag ännu mer offensivt i och med att jag fick spela mycket och i många olika situationer under matcherna. Jag tycker också att jag blev mer erfaren och blev mentalt starkare.

Vad har det betytt för dig att dra på sig Tre Kronor-tröjan?
– Det var jättespeciellt. Jag kan känna en stolthet över att jag har tagit mig dit och spelat för Sverige. 
– Dessutom har det varit en häftig erfarenhet att spela internationell hockey eftersom det är lite annorlunda. 

På vilket sätt känner du att det var annorlunda?
– Alla är verkligen toppspelare där och har dom här smågrejerna. Man lär sig mycket av att spela den typen av matcher, spelarna man möter och killarna i samma lag. Jag tittar såklart hur dom gör. Smarta grejer i spelet som att skapa yta eller gör att dom får ett jättefarligt läge.

"Jag har växt upp med HV71"

Nu har Isac Brännström valt att flytta tillbaka ”hem” till HV71.
– Jag har växt upp med HV71 så jag skulle säga att det är hemma. 

Varför valde du att göra flytten då du trivdes bra i Luleå?
– Jag hade varit i Luleå under fyra år och vi fick en son i december förra året. Det blev mycket resor samtidigt som på både jag och tjejen kände att vi längtade efter familjen. 
– När vi nu har fått barn blir det att vi kan få lite extra hjälp hemma samtidigt som han får lära känna sin mormor, morfar, farmor och farfar. Dels den grejen, dels också att jag kände att det skulle vara kul att få spela för HV71. Det var en fantastisk tid i Luleå, men det var dags att röra på sig igen. 

Isac Brännström i HV71-tröjan. Foto: Bildbyrån

Hur har första tiden efter återkomsten till HV71 varit?
– Den har varit väldigt bra. Många nya ansikten sedan jag lämnade, men en del killar är kvar. Jag tycker det känns bra och det mesta är sig likt, men framför allt har det varit väldigt skoj. 

Isac Brännströms lillebror Erik Brännström har börjat etablerat sig på allvar i NHL och när HV71-anfallaren blickar tillbaka på tiden och brödernas uppväxt hemma i Nässjö spricker han upp i ett leende. 
– Jag tror vi har betytt ganska mycket för varandra. Vi har tränat mycket tillsammans, spelat ute på gatan, stått och skjutit på garageuppfarten…
– Det har alltid varit bra att haft någon med sig samtidigt som det varit tävling och hårda närkamper, som man säger så (skratt), men jag tror det har varit jättebra för oss. 

Isac Brännström om NHL-intresset: “Varit lite snack”

Erik Brännström åkte över till Ottawa Senators organisation 2019 och har till och från spelat i NHL sedan dess, men senaste säsongen var hans första som helt ordinarie. 
– Dels har han fått spela mer nu samtidigt som Ottawa börjar bli lite bättre. Jag tycker det är kul att han nu är uppe och spelar i NHL. 
– Jag tror också att brorsan känner att han har mer att ge och kan ta steg offensivt. Han är en offensiv back. Det kommer komma och jag är stolt över att han har tagit sig dit, har slagit sig in i NHL och gör det bra. 

Hockeysverige.se träffade bröderna Brännström 2017. Foto: Ronnie Rönnkvist

Med tanke på dina två senaste säsonger, har du hört om det finns intresse från någon NHL-klubb att även få över dig dit?
– Det har varit lite snack senaste två säsongerna då det gått bra i landslaget, men inget konkret. Jag hade en lite dipp i slutet av förra säsongen som kanske var lite avgörande. 
– Jag tror att jag behöver hålla i en hel säsong om dom verkligen skulle vilja pröva en där borta. 

Vad har du för förväntningar på säsongen?
– Jag tycker att vi har ett bra och stabilt lag. Vi kommer bli bättre och bättre. Senaste tre träningsmatcherna har vi tagit kliv och mot Rögle spelade vi väldigt bra och stabilt.
– Jag förväntar mig att vi alla fall ska ta oss till slutspel. Sedan får vi se hur långt det bär. Det ska bli väldigt kul då det drar i gång och att få spela i Huskvarna igen, avslutar Isac Brännström.


TV: "Förvånad att det blev han"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games