Anton Johannesson och Johan Larsson visade vägen för Brynäs.

Storseger för Brynäs – så gick det i kvällens träningsmatcher

Storseger för Brynäs, obesegrade Timrå avgjorde i slutsekunderna och nykomlingen stod för stark vändning – så gick det i kvällens träningsmatcher.

När Brynäs och Karlskoga möttes tidigare under försäsongen blev det en jämn historia som BIK vann med 6-5 efter straffläggning. När lagen nu återigen möttes under fredagskvällen blev det dock allt annat än jämnt.

Brynäs kunde nämligen vinna med hela 7-2 och spänner musklerna rejält mot en tippad toppkonkurrent inför den hockeyallsvenska säsongen.

Gävlelaget öste på redan i den första perioden då tidigare lagkaptenen Anton Rödin satte 1-0 innan nuvarande lagkaptenen Johan Larsson utökade till 2-0. Unge backen Anton Johannesson klev sedan fram och satte 3-0 innan första periodens slut.

I den andra perioden fortsatte Brynäs sin uppvisning. Noel Nordh gjorde 4-0-målet innan Karlskoga fick in ett reduceringsmål för 4-1 genom nyförvärvet Theodor Pistek. Närmare än så kom dock inte värmlänningarna utan Brynäs fortsatte pumpa på.

Linus Ölund satte 5-1 och därefter blev Anton Johannesson tvåmålsskytt genom att skjuta 6-1. I den tredje perioden kom även 7-1 då toppvärvningen Tyler Vesel blev målskytt. Karlskoga fick sedan ett sent tröstmål när Hampus Plato gjorde 7-2.

Framträdande spelare, förutom tvåmålsskytten Johannesson, var Johan Larsson och Tyler Vesel som båda stod för 1+2 medan Anton Rödin gjorde 1+1.

Ett rejält styrkebesked av Brynäs som därmed har tre vinster på fyra matcher hittills på försäsongen. Vinsterna har kommit mot Hudiksvall, Södertälje och Karlskoga medan den enda förlusten kom mot Karlskoga i det tidigare mötet. BIK däremot är femtioprocentiga på försäsongen med två vinster (mot Storhamar och Brynäs) samt två förluster (mot AIK och Brynäs).

Brynäs – Karlskoga 7–2 (3-0,3-1,1-1)

Brynäs: Anton Johannesson 2, Anton Rödin, Johan Larsson, Noel Nordh, Linus Ölund, Tyler Vesel,
Karlskoga: Theodor Pistek, Hampus Plato.

***

I SCA-cupen möttes det allsvenska topplaget Björklöven och SHL-laget Timrå. Det blev seger för Medelpadslaget – men det satt riktigt hårt inne.

Björklöven tog ledningen genom Alexander Wiklund innan Magnus Pääjärvi skulle kvittera till 1-1 i slutet av första perioden.

I den andra perioden var det exakt samma spelare som slog till då Pääjärvi gjorde 2-1 till Timrå men senare kunde Wiklund kvittera till 2-2 och det var likaläge inför tredje perioden.

Albin Lundin gav Timrå ledningen i början av tredje perioden men Björklöven hade andra tankar och vem var det som satte kvitteringen till 3-3 om inte Alexander Wiklund. Han fullbordade ett hattrick men det räckte inte eftersom han blev “Lövens” enda målskytt i matchen.

Med endast sju sekunder kvar kunde Timrå avgöra då trotjänaren Jeremy Boyce klev fram och satte 4-3-målet. Axel Rindell sköt ett skott som studsade ut igen framför målet och där höll sig Boyce påpassligt framme och stötte in pucken i mål. Rindell var en av isens främsta spelare då han stod för tre assist för Timrå i segern.

Timrå har därmed vunnit båda sina första matcher i SCA-cupen och laget är fortsatt obesegrade på försäsongen då det har blivit vinster mot Ässät, Ilves, Sundsvall och Björklöven på fyra matcher så här långt. Löven å sin sida vann sin första träningsmatch mot Vasa Sport men har därefter fyra raka förluster då Umeålaget har åkt på nederlag mot Vasa Sport, Skellefteå, MoDo och Timrå.

Björklöven – Timrå 3–4 (1-1,1-1,1-2)

Björklöven: Alexander Wiklund 3.
Timrå: Magnus Pääjärvi 2, Albin Lundin, Jeremy Boyce.

***

Malmö är på försäsongsresa till Norge där de under fredagskvällen spelade mot Frisk Asker. Det blev då en enkel seger för skåningarna som vann matchen med 4-1.

Det var däremot norrmännen som tog ledningen men därefter kunde Malmö ta över matchen och vinna komfortabelt. Lagkaptenen Fredrik Händemark kvitterade innan nyförvärvet Lauri Pajuniemi gav Redhawks ledningen i av första perioden.

I mittperioden fortsatte Malmö och kunde göra både 3-1 och 4-1 där Carl Persson och Markus Lauridsen blev målskyttar. Efter det blev det inga fler mål utan Adam Werner höll tätt resten av matchen efter det tidiga baklängesmålet.

Malmö förbättrar därmed sin statistik på försäsongen genom att nu ha två vinster (mot Färjestad och Frisk Akser) och två förluster (mot Linköping och Oskarshamn) på fyra matcher så här långt. Redan i morgon möter de ett nytt norskt motstånd då de ska spela mot Vålerenga.

Frisk Asker – Malmö 1–4 (1-2,0-2,0-0)

Frisk Asker: Christian Bye.
Malmö: Fredrik Händemark, Lauri Pajuniemi, Carl Persson, Markus Lauridsen.

***

Ett lag som, något överraskande, fortfarande är obesegrade på för säsongen är den allsvenska nykomlingen Kalmar – men det såg länge ut som att sviten skulle brytas.

Tingsryd stod för en bra första period och tog ledningen med 2-0 efter att Gustav Olhaver och Felix Olsson blivit målskyttar.

Det blev sedan mållöst i den andra perioden innan Kalmar inledde sin comeback i tredje perioden. Reduceringen kom av A.J. Vanderbeck precis i inledningen av perioden och sedan blev det en längre jakt på kvitteringspucken. Till slut, med endast två sekunder kvar att spela, kunde Jeremias Lindewall kvittera till 2-2.

Det blev inga mål i förlängningen och straffar skulle krävas för att skilja lagen åt. Där kunde bortalaget avgöra där Tatu Kokkola blev enda målskytt och Kalmar vann därmed efter en stark vändning.

Kalmar har därmed fortfarande inte förlorat på försäsongen efter vinster mot Tingsryd två gånger, Tranås och KRIF. Tingsryd däremot har nu förlorat tre av sex matcher. Vinsterna har kommit mot KRIF, Visby/Roma och Kristianstad medan det har blivit förluster mot Kalmar två gånger samt mot Nybro.

Tingsryd – Kalmar 2–3 SO (2-0,0-0,0-2,0-0,0-1)

Tingsryd: Gustav Olhaver, Felix Olsson.
Kalmar: A.J. Vanderbeck, Jeremias Lindewall, Tatu Kokkola (avgörande straff)

***

Kalmar var inte den enda allsvenska nykomlingen att vinna under fredagskvällen utan även Nybro kunde gå segrande ur sin match – däremot med större siffror.

Nybro ställdes mot Kristianstad, som tvångsnedflyttades till Hockeyettan, och smålänningarna kunde då vinna med 6-3.

Målskyttar för Nybro blev Hugo Styf, Jesper Kandergård, Rihards Marenis, Eero Savilahti, Nikolaj Skladnitjenko och Alex Tonge. Kristianstads mål gjordes av Nils Juntorp, Filip Lennström och Wiggo Weinö.

Nybro har nu två vinster och två förluster hittills på försäsongen. Det har blivit segrar mot Tingsryd och Kristianstad men nederlag mot Västervik två gånger om.

Nybro – Kristianstad 6–3 (1-1,4-2,1-0)

Nybro: Hugo Styf, Jesper Kandegård, Rihards Marenis, Eero Savilahti, Nikolaj Skladnitjenko, Alex Tonge.
Kristianstad: Nils Juntorp, Filip Lennström, Wiggo Weinö.

***

I en annan match där ett allsvenskt lag och ett Hockeyettan-lag möttes blev det återigen seger för laget från HockeyAllsvenskan.

Östersund vann nämligen med 5-3 mot Hudiksvall efter att ha haft kommandot under stora delar av tillställningen.

ÖIK:s mål gjordes av Sebastian Fakt, August Hansson, Sebastian Benker, Henrik Marklund och Daniel Öhrn. Målskyttar för Hudiksvall blev Lucas Feuk två gånger om samt Christoffer Jansson.

Östersund har därmed också två vinster och två förluster så här långt. Vinsterna på försäsongen har kommit mot Almtuna och Hudiksvall medan det har blivit förluster mot MoDo och Mora.

Östersund – Hudiksvall 5–3 (2-1,2-1,1-1)

Östersund: Sebastian Fakt, August Hansson, Sebastian Benker, Henrik Marklund, Daniel Öhrn.
Hudiksvall: Lucas Feuk 2, Christoffer Jansson.

***

Mora var på väg mot en chockartad förlust mot Hockeyettan-laget Sundsvall under den sena matchen under fredagskvällen – men till slut kunde dalalaget vända på matchen och vinna.

Sundsvall ledde med både 1-0 och 2-1 och hade ledningen länge under matchen. Med sju minuter kvar av den tredje perioden gjorde däremot Markus Modigs 2-2 för Mora vilket tvingade fram förlängning.

Väl där var det norske talangen Petter Vesterheim som klev fram och sköt segermålet för Mora. Det var 18-åringens andra mål i matchen då han även satte MIK:s första mål i matchen.

Mora har nu vunnit två av fem matcher hittills på försäsongen. Vinsterna har kommit mot Östersund och Sundsvall medan det blivit tre förluster mot Storhamnar, Leksand och MoDo.

Sundsvall – Mora 2–3 OT (0-0,2-1,0-1,0-1)

Sundsvall: Fabian Alm Westling, Joel Nyman.
Mora: Petter Vesterheim 2, Markus Modigs.

TV: "Ingen anledning att göra några större förändringar"