Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
CHL

David Tomášek sköt första FBK-målet – Färjestad vinner CHL-premiären

Färjestad tar en planenlig seger i säsongens första tävlingsmatch.
Vinstsiffrorna skrevs till 4-2 mot norska Stavanger efter att stjärnvärvningen David Tomášek gjort sitt första mål för FBK.

Växjö vann sin CHL-premiär mot finska Pelicans och det andra SHL-laget som inledde sin tävlingssäsong under torsdagskvällen, Färjestad, ville inte vara sämre utan tog också tre poäng.

FBK tog en väntad seger borta mot norska Stavanger då det blev 4-2 till värmlänningarna.

Det var däremot Stavanger som fick den bästa starten och norrmännen chockade Färjestad genom att ta ledningen efter sju minuters spel. Martin Gran, som spelade för Kristianstad i HockeyAllsvenskan i fjol, satte 1-0 till Stavanger via ett direktskott i powerplay.

Färjestad repade sig däremot och med 22 sekunder kvar att spela kom också kvitteringen efter en läcker aktion av Joel Nyström. Backtalangen fick pucken på blålinjen och gled fram för att göra en skottfint innan han snurrade runt och lade en backhand långt utifrån som letade sig in bakom Stavangers målvakt Henrik Holm

David Tomášek sköt första målet i FBK-tröjan

I den andra perioden växlade Färjestad upp och kunde sedermera även ta ledningen. Backen August Tornberg hade glidit upp och ställt sig ovanligt högt upp och Marcus Nilsson lade en skottpassning mot mål som Tornberg styrde in i mål för 2-1 till Färjestad.

Det blev flera utvisningar i slutet av andra perioden och Stavanger inledde också den tredje perioden genom att dra på sig en utvisning och det kunde Färjestad utnyttja.

Färjestads stjärnvärvning David Tomášek har imponerat på försäsongen med sina fina handleder samt assists men under torsdagskvällen fick han även visa upp sitt målskytte.

1-1-målskytten Joel Nyström dikterade powerplay-spelet på blålinjen och passade över till Tomášek som dundrade in ett direktskott för 3-1 till Färjestad och det är tjeckens första mål sedan han värvades till Karlstadsklubben.

Dramatisk avslutning

Färjestad såg då ut att vara i kontroll under stora delar av tredje perioden men med åtta minuter kvar att spela så fick Stavanger kontakt. Det norska laget kom i en kontring där 41-årige Greg Mauldin kyligt spelade vidare till Anders Tangen Henriksen som kom fri och lade in en backhand bakom Carl Lindbom i Färjestadskassen.

Stavanger var då bara ett mål ifrån en kvittering och det blev en spännande och dramatisk avslutning på matchen då norrmännen tog ut målvakten och jagade ett 3-3-mål. Stavanger pressade på rejält men fick inte utdelning och i stället kunde Färjestad punktera matchen.

Michael Lindqvist spurtade iväg och kom fri mot det öppna målet varpå han kunde stöta in pucken för det avgörande 4-2-målet. Carl Lindbom i FBK-målet räddade 23 av 25 skott i segern.

Färjestad vinner därmed sin första tävlingsmatch för säsongen 2023/24 och de spelar sin nästa match i Champions Hockey League på lördag på tyska Ingolstadt står för motståndet.

Stavanger – Färjestad 2–4 (1-1,0-1,1-2)

Stavanger: Martin Gran, Anders Tangen Henriksen.
Färjestad: Joel Nyström, August Tornberg, David Tomášek, Michael Lindqvist.