Efter fem tunga år har Filip Zadina lämnat Detroit Red Wings.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
Intervju

Filip Zadina offrade 50 miljoner – för att komma bort från Detroit Red Wings

ANNONS

Fem år efter att ha draftats av Detroit Red Wings som sjätte spelare hade genombrottet fortfarande inte kommit. Då tog Filip Zadina det drastiska beslutet att bryta kontraktet med klubben – och lämna över 50 miljoner kronor på bordet. Nu ska det före detta storlöftet försöka lyfta i San Jose Sharks i stället.
– Ibland måste man offra något för att få ut något mer ur livet, säger tjecken till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

– Du är typ den 26:e personen som ställer samma fråga.

Filip Zadina skrockar när han förstår vilket tema ännu en intervju är på väg att få. Det har inte ens gått två månader sedan den tidigare stortalangen och Detroit Red Wings gick skilda vägar. Men den huvudsakliga frågan är densamma: hur kom det sig att han offrade 4,56 miljoner dollar – över 50 miljoner svenska kronor – för att komma ur de två sista åren på kontraktet med klubben?

Innan vi låter den 23-årige tjecken förklara hur han resonerade kan det vara bra med en tillbakablick på karriären för att skapa lite kontext.

2018 valde Red Wings den skicklige forwarden som sjätte spelare vid draften i Dallas – samma draft som Rasmus Dahlin gick som nummer ett. 

Då hette det att Detroit “gjort en stöld”. 

Zadina var nämligen rankad att gå så högt som tredje spelare. Men när Montréal Canadiens, som alla trodde skulle satsa på vänsterforwarden från Pardubice, plockade den finske centern Jesperi Kotkaniemi som tredje spelare bakom Dahlin och ryske forwarden Andrej Svetjnikov (Carolina) gjordes spelplanen om. Ottawa Senators valde Brady Tkachuk som fyra och Arizona Coyotes centern Barrett Hayton som femma innan Zadina landade i knäet på Red Wings.

– Att få Zadina som sexa kom som lite av en chock. Vi trodde att vi skulle sikta in oss på en av backarna som fanns tillgängliga, men när han blev tillgänglig fanns det inte så mycket att diskutera, sade Red Wings dåvarande scoutchef Tyler Wright vid tidpunkten.

Filip Zadina valdes som sjätte spelare av Detroit Red Wings vid draften 2018. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

Filip Zadina NHL-debuterade 2018

Redan samma höst kastades Filip Zadina in i hetluften. 

I stället för att återvända till QMJHL, där han hade spelat juniorhockey med Halifax Mooseheads under sitt draftår, skrev han på för Detroit och spelade nio matcher i NHL. Merparten av sitt sista juniorår tillbringade han dock i AHL med farmarlaget Grand Rapids Griffins.

Därefter har det blivit 190 NHL-matcher för Red Wings under fem säsonger – utan att ynglingen kommit i närheten av ett genombrott. Redan i fjol började många ifrågasätta om det fanns någon anledning för Red Wings att satsa vidare på tjecken, men general managern Steve Yzerman valde trots dubierna att förlänga hans avtal med tre säsonger.

Säsongen 2022/23 blev dock allt annat än lyckad.

I november fick han en fraktur efter att ha fått ett skott på benet och spelade inte igen förrän början av februari. Efter det spelade han till slutet av mars innan en ny skada tvingade honom att avstå från de sista nio matcherna för säsongen. Totalt blev det bara 30 matcher och magra sju poäng (3+4) under vad som visade sig bli hans sista säsong i Red Wings.

I samband med sommarens draft kom uppgifter om att Red Wings försökte trejda tjecken, men när det inte fanns några intressenter blev det ett mer abrupt avslut på tiden i klubben. Filip Zadina valde självmant att bryta avtalet – och alltså gå miste om de två årslöner på totalt 4,56 miljoner dollar som Red Wings var skyldig honom.

– Jag hade varit där i nästan fem år och saker och ting gick inte som jag hade hoppats, säger Filip Zadina när han ska förklara varför det slutade som det gjorde i Detroit.
– Jag har varit skadad ofta och inte känt mig bra. Ibland är det bäst att försöka lämna det gamla bakom sig, gå vidare och fokusera på framtiden. Ibland är det bättre än att stanna på samma plats och bara hoppas att det ska vända. Hopp kan vara bra, men det är inte något jag vill sitta och vänta på. Jag kände att det var dags för något annorlunda och jag tror att det kommer att hjälpa mig, framför allt mentalt, att få en nystart, glömma det som hände i Detroit och hitta glädjen i hockeyn igen.

Du gav ändå upp väldigt mycket pengar för att göra det och det ser man inte spelare göra speciellt ofta.
– Om jag hade varit 31 år eller så kanske jag hade tänkt annorlunda. Men nu är jag bara 23 och jag tror att det bästa scenariot för mig är att spela hockey för mindre pengar och få en chans att spela regelbundet i stället för att åka in och ut ur laguppställningen. Ibland måste man offra något för att få ut något mer ur livet. Jag är fortfarande ung och pengarna kommer jag att kunna tjäna senare.

“Inte lika stark kärna som andra klubbar har”

Det har påståtts att Zadinas utveckling skadades av att han kom in i proffshockeyn för tidigt, innan han var mogen uppgiften i NHL. Han menar själv att det kan finnas en viss sanning i det, men att han vid tidpunkten inte tänkte i de banorna.

– Det är tufft för en ung rookie att komma till ett lag under ombyggnad som Detroit var då. Ett sådant lag har inte lika stark kärna som andra klubbar har. Jag var glad och lycklig över att jag fick chansen i NHL så tidigt, vilket jag antagligen inte hade fått i många andra klubbar. 
– Jag försökte mitt bästa den gången, men om man inte är en McDavid eller Matthews är det svårt att göra sådan skillnad. Jag kunde inte göra det och det är okej. Det är unika spelare vi pratar om. Det kommer inte fem-sex spelare i draften varje år som spelar för samma lag i 20 år och kan göra en så stor skillnad.

Efter fem år i Detroit Red Wings organisation går karriären vidare i San Jose Sharks för Filip Zadina. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

Nu kommer han till ett annat lag under ombyggnad. Zadina skrev under ett ettårskontrakt med San Jose Sharks värt 1,1 miljoner dollar bara dagar efter att uppbrottet från Red Wings hade offentliggjorts.

– Vi hade en bra konversation med varandra om vad vi förväntade oss av varandra, säger han om kontakten med Sharks general manager Mike Grier
– Vi förstod oss på varandra rätt bra och det var viktigt för mig att vi har samma tankar, att vi vill hjälpa varandra att komma framåt.  

Och det är ingen nackdel att du ska till Kalifornien som har lite trevligare vintrar än Michigan?
– Det blir annorlunda, men jag ska dit för att spela hockey och inget annat. Visst, får jag en ledig dag är det något jag kommer att njuta av. I slutändan spelar det ingen roll var jag befinner mig bara jag får spela hockey och ha kul.

Ser fram emot att spela med Tomas Hertl

I San Jose får han spela tillsammans med landsmannen Tomas Hertl, som är en av Sharks största stjärnor. Hertl tycks redan ha tagit Zadina under sina vingar.

– Han messade mig så fort det var klart att jag skulle komma dit och kom med en hel del uppmuntrande ord. Vi var på samma golfturnering under sommaren och jag var som en detektiv som ställde en massa frågor till honom, men han har gett mig all information jag behöver om hockeyn och var man ska bo. 

I Kalifornien får han nu chansen till en nystart som han tror kommer att få karriären på rätt köl. För trots de uteblivna framgångarna i NHL är Filip Zadina övertygad om att han fortfarande kan bli en spelare som färgar i NHL.

– Det är fem år sedan jag blev draftad och jag är fortfarande samma person. Som spelare är jag större, snabbare och bättre. Jag tror fortfarande på mig själv och det handlar bara om få vara skadefri och känna glädjen till sporten igen.


TV: Expertens utlåtande – efter Filip Zadinas flytt till San Jose

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games