Foto: Ronnie Rönnkvist
Old School Hockey

Petades från Canada Cup – efter att ha kissat i en papperskorg

ANNONS

I en försmak på söndagens Old School Hockey berättar bröderna Abrahamsson om när de petades från Canada Cup – efter att Christer kissade i en papperskorg i Helsingfors.
– Flera av killarna var beredda att bojkotta hela turneringen, berätta Thommy.

ULLVI/LEKSAND (Hockeysverige.se)

Thommy Abrahamsson gjorde 133 A-landskamper, vann två VM-silver, tre VM brons, spelade med i ett OS och fick Guldpucken som ett bevis på att han var Sveriges bästa hockeyspelare säsongen 1972/73.

Christer Abrahamsson spelare 104 A-landskamper, vann två VM-silver. Två brons, spelade ett OS och vann Guldpucken.

Trots att det var två av Sveriges absolut bästa spelare fanns inte bröderna Abrahamsson från Leksand med då förbundskaptenen, Hans ”Virus” Lindberg, skulle ta ut sin trupp till Canada Cup 1976. Den turnering där alla bästa spelare skulle ställas med och mot varandra för första gången. I en längre intervju, som du kan läsa under söndagen, berättar tvillingbröderna om den märkliga petningen. 
– Ove Rainer var förbundsbas då. Han hade bestämt att jag och Christer inte skulle få vara med i Canada Cup. Än idag så har vi inte fått någon förklaring till varför. Det skylldes på en incident då Christer var tvungen att kissa i en papperskorg i en paus 1974 i Helsingfors. Självklart kunde inte det vara anledningen till att vi inte fick vara med i Canada Cup.

Foto: Arkiv och Ronnie Rönnkvist. Christer Abris då och nu.

Christer:
– Det stämmer och sägs att vi inte fick vara med eftersom jag hade kissat i en papperskorg i ishallen i Helsingfors då jag inte hann fram till toaletten. Skulle jag springa på cementgolvet i stället och förstöra skridskorna så jag inte hade kunnat spela mer den matchen? 
– Hela grejen var barnslig och varken jag eller Thommy fick någon riktigt bra och hållbar förklaring av Rainer varför vi inte fick vara med. 

Hur reagerade dom övriga killarna i laget över petningen?
– Det blev ett jäkla liv. Flera av killarna var beredda att bojkotta hela turneringen. Både jag och Christer sa att det är bättre att vi två stod över än att hela laget skiter i att spela. Så blev det tack och lov, men givetvis var vi väldigt besvikna.

Förklaringen: “Hade sina idéer för sig”

Hans ”Virus” Lindberg:
– Jag fick heller aldrig någon förklaring till varför Christer och Thommy inte fick vara med i Canada Cup. Det var bara ett konstaterande från förbundshåll att dom inte var tillgängliga för att nomineras till spel i turneringen. 
– Med facit i hand kanske skulle jag ha drivit saken till sin spets, men det var min första turnering och jag stod inte på mig tillräckligt. Både Christer och Thommy skulle i alla fall varit aktuella för spel om inte förbundet fattat det beslutet som man nu gjorde.

Foto: Ronnie Rönnkvist och arkiv. Thommy Abrahamsson nu och då.

Sivert Svärling Styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet 1976:
– Ove Rainer hade sina idéer för sig och jag vet faktiskt inte varför han förbjöd Thommy och Christer att vara med i Canada Cup. Jag har ett svagt minne av att det skulle vara någon ekonomisk ersättning från deras lag i WHA som inte Ove ansåg vara korrekt. Mer än så vet jag faktiskt inte.

Det var ofta, i alla fall medialt, att du och Christer fick motstå både spott och spe. Hur tog du den kritiken eller påhoppen om man så vill?
– Positivt faktiskt (skratt). Visst var det tuffa ord stundtals, men det som redan var skrivet kunde vi inte ändra på så det var väl mer att det tände oss ännu mera. 
– Det viktigaste var trots allt vår relation till lagkompisarna och våra motståndare. Den har alltid varit väldigt bra. Visst kunde det vara tuffa matcher mot exempelvis Brynäs, men då matcherna var slut var vi bästa vänner. Vad som sedan skrevs i media var inget som vi egentligen brydde oss om.


TV: Ifrågasätter målvaktssatsningen: ”Inget stort fan”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games