Auston Matthews förlänger med Toronto Maple Leafs.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
NHL

Auston Matthews förlänger med Toronto Maple Leafs

ANNONS

Toronto Maple Leafs superstjärna Auston Matthews blir NHL:s bäst betalde spelare. Det står klart efter att han på onsdagskvällen förlängt sitt avtal med fyra år. Den nya rekordlönen ger honom en lönetaksträff på 13,25 miljoner dollar.

Det är en av kontraktsförlängningarna hockeyvärlden väntat på.

Från och med 1 juli hade Toronto Maple Leafs möjligheten att börja förhandla med Auston Matthews om ett nytt kontrakt. Nu är det påskrivet och klart Och precis som väntat blir den 25-årige amerikanen ligans bäst betalde spelare.

Det nya avtalet, som tar sin början från och med säsongen 2024/24 och sträcker sig till och med säsongen 2027/28, är totalt värt 53 miljoner dollar, nästan 580 miljoner svenska kronor. Det ger Matthews en lönetaksträff på 13,25 miljoner dollar, 650 000 dollar mer än de 12,6 miljoner som Colorado Avalanches center Nathan MacKinnon i snitt tjänar per säsong.

Av de 53 miljonerna kommer nästan 50 miljoner att betalas ut som bonuspengar, rapporterar NHL-reportern Chris Johnston.

För Auston Matthews kommer det nya avtalet att innebära en årlig löneökning på drygt 1,6 miljoner dollar per säsong. Draftettan från 2016 var redan en av NHL:s bäst betalda spelare med sin lönetaksträff på 11,634 miljoner dollar i det femårskontrakt han skrev med klubben 2019.

Auston Matthews: “Lyckligt lottad”

På X, tidigare känt som Twitter, skriver Matthews att han känner sig "lyckligt lottad att fortsätta den här resan som en Maple Leaf framför de bästa fansen i hockeyn”.

Sedan NHL-debuten 2016/17 har Auston Matthews etablerat sig som en av ligans främsta centrar. På 481 matcher för Maple Leafs har han svarat för 299 mål och 542 poäng. Redan nu är han därmed femma på listan över den klassiska klubbens bästa målskyttar genom tiderna. Han behöver 121 mål till för att tangera Mats Sundins klubbrekord på 420 mål.

På meritlistan finns bland annat Calder Trophy som årets rookie i NHL (2017) och under 2022 tog han både hem Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare och Ted Lindsay Award som NHL:s bästa spelare enligt spelarna själva. Dessutom blev han både 2021 och 2022 NHL:s bästa målskytt och fick för detta ta emot Maurice Rocket Richard Trophy.

Den senaste säsongen stannade Matthews på 40 mål och 85 poäng i grundserien.


TV: Auston Matthews målshow mot Winnipeg

Den här artikeln handlar om: