Hlinka Gretzky Cup

Kanada vinner Hlinka Gretzky Cup 2023

ANNONS

Kanada tar hem årets upplaga av Hlinka Gretzky Cup. I finalen mot Tjeckien i Breclav blev det vinst med 3–2 efter ett avgörande i förlängningen. Där blev Malcolm Spence den stora matchvinnaren – med sju sekunder kvar att spela.

Finalen i Hlinka Gretzky Cup blev en riktig nagelbitare.

Värdnationen Tjeckien, som utklassade Finland med 8–2 i sin semifinal, ställdes mot ett Kanada med vind i seglen efter 7–2-segern i sin semi mot USA. Inför turneringen hade Kanada besegrat tjeckerna med 5–0 i en träningsmatch, men nu visade motståndarna betydligt bättre toga.

I en jämn tillställning krävdes det förlängning för att sära på lagen. Och det var en dramatisk sådan.

Efter ett Tjeckien kvitterat matchen till 2–2 sent i den tredje perioden fick man ett bra läge att avgöra i powerplay sent i den tio minuter långa förlängningen. Men när chansen gick om intet var det i stället Kanada som satte spiken i kistan.

Malcolm Spence – stor kanadensisk hjälte

Den tjeckiske forwarden Ondrej Kos blev lite för ivrig med pucken i ett anfall. Det utnyttjade Malcolm Spence. Kanadensaren snodde pucken, fick upp farten i mittzonen, åkte sig fri och lyfte in segermålet bakom målvakten Jakub Milota. Och det med bara sju sekunder kvar av övertiden.

Spence, till vardags i Erie Otters i juniorligan OHL, hade bara skjutit ett mål tidigare i turneringen.

Det här var 24:e gången som Kanada tog hem U18-turneringen, som existerat sedan 1991 under flera olika namn. För Tjeckien var det en framgång att ta sig till final. Man hade inte varit där sedan 2017, då man tog hem turneringen.

I bronsmatchen mellan USA och Finland blev det amerikansk seger med 5–2. USA gick fram till 3–0 redan i första perioden och släppte sedan aldrig taget.

De svenska Småkronorna slutade femma efter att ha slagit Schweiz med 3–2 i fredagens placeringsmatch. Bistert för svenskarna att lämna Tjeckien utan medalj trots att man vann tre av fyra matcher i Hlinka Gretzky Cup. 1–6-förlusten mot USA i gruppspelet blev nederlaget som gjorde att man missade semifinalspel för första gången på tio år.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL