Patrice Bergeron lägger av.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
NHL

Patrice Bergeron förklarar beslutet att lägga av

ANNONS

1 294 NHL-matcher och ytterligare 170 slutspelsmatcher fick räcka. I går meddelade Patrice Bergeron att hockeylarriären är över. Under en presskonferens på onsdagen gav 38-åringen bakgrunden till sitt beslut att lämna NHL och Boston Bruins.
– Motivationen var inte lika stor längre, berättade han.

En av tidernas bästa allround-spelare tackade för sig på tisdagen.

Patrice Bergeron kliver bort från hockeyn efter 1 294 grundseriematcher för Boston Bruins.

Under onsdagen mötte han media och gav då sin förklaring till beslutet att lägga av, 38 år gammal. Det visar sig att kroppen gett honom tydliga signaler att det var dags att pensionera sig.

– Jag försökte låta dammet lägga sig och se om det skulle finnas en del av mig som skulle vilja komma tillbaka, och det var aldrig riktigt fallet, sade Patrice Bergeron enligt NHL.com
– Förberedelserna, rutinerna och träningsdisciplinen är viktiga för att kunna vara på topp i sitt spel och se till att man gör rätt saker. Den motivationen var inte lika stor längre – jag kan inte ljuga – den här sommaren. Till slut lyssnade jag på min kropp och de signaler den gav, och den sa till mig att den verkligen inte saknade träningen. Jag hade inte varit på isen på länge, och hade inte riktigt haft någon längtan att komma tillbaka.

Han tog ändå tid på sig för att se om något skulle förändras. Det gjorde det inte.

– Jag väntade på att något skulle hända eller på att någon motivation skulle komma tillbaka, och jag kände bara att det var rätt tid för mig att gå vidare. Till slut måste du lyssna på din kropp. Jag menar, 20 år är mycket hockey, många matcher. Självklart är spelet fysiskt krävande, så det tar ut sin rätt på kroppen. Inga stora problem, men det finns uppenbarligen en del värk och smärtor från det förflutna som jag påminns om när jag vaknar på morgonen. Det är dags att läka och gå vidare.

Patrice Bergeron blev nyligen fyrbarnspappa

Vad framtiden kommer att innefatta återstår att se. För stunden vill Bergeron lägga tid på sin familj. Hustrun Stephanie gav nyligen födsel till parets fjärde barn, sonen Felix. 

– Det har varit en fantastisk resa de här 20 åren, men hockey för också med sig en hel del press och stress, saker på utsidan. Det kommer att bli en skön förändring att agera Uber-förare åt resten av familjen och bara slappna av.

Patrice Bergeron avslutar därmed en synnerligen framgångsrik karriär. Bakom sig har han Stanley Cup-vinsten med Bruins från 2011, två OS-guld (2010 och 2014) samt VM-guld och JVM-guld med Kanada. 

Han är dessutom historisk som den meste vinnaren av Selke Trophy, priset som delas ut till NHL:s bästa defensiva forward. I juni tog han hem utmärkelsen på NHL Awards i Nashville för sjätte gången i sin karriär. Ingen annan har vunnit priset fler än fyra gånger.

På sina 1 294 matcher med Bruins svarade Patrice Bergeron för 427 mål och 1 040 poäng.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games