Foto: Bildbyrån
Nyhet

Henrik Lundqvist är invald i Hockey Hall of Fame

ANNONS

Sverige har fått en åttonde medlem i Hockey Hall of Fame. På onsdagen valdes Henrik Lundqvist in.

Daniel Alfredsson, Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Börje Salming, Daniel Sedin, Henrik Sedin och Mats Sundin har fått sällskap av en ny svensk i Hockey Hall of Fame. Henrik Lundqvist valdes in på första försöket, och blev den åttonde svensken i det exklusiva sällskapet.

Henrik Lundqvist är den sjätte mest vinstrika målvakten i NHL:s historia och den överlägset mest vinstrika europeiske målvakten. Den svenske legendaren vann dessutom Vezina Trophy en gång. I landslagsdressen tog han Tre Kronor till ett OS-guld och ett VM-guld. Från OS-guldlaget 2006 har nu sju spelare valts in i Hall of Fame. Dessutom plockade “King Henrik” hem två SM-guld med Frölunda.

“Zäta” nobbades

Nyligen fick svensken också sin tröja upphissad i taket i Madison Square Garden. Detta efter att han tillbringat hela NHL-karriären i New York Rangers, om vi bortser från att han faktiskt skrev på ett kontrakt med Washington Capitals men inte spelade några matcher med klubben. Lundqvist tvingades i stället avsluta karriären på grund av ett hjärtfel.

Henrik Zetterberg var också aktuell för Hall of Fame, men nobbades i år. De övriga som valdes in var Caroline Ouellette, Tom Barrasso, Mike Vernon, Pierre Turgeon, Ken Hitchcock och Pierre Lacroix.


TV: Henrik Lundqvist får sin tröja hissad

Den här artikeln handlar om: