OLD SCHOOL HOCKEY
Lennart Häggroth.
Foto: Arkivbild
Old School Hockey

Old School Hockey – Lennart "Klimpen" Häggroth

ANNONS

I Old School Hockey fortsätter vi att presentera hjältarna från Tre Kronors VM-guld 1962. 
Näst på tur är legendariske målvakten Lennart Häggroth, “Klimpen” kallad, i historien om hans karriär. Häggroth avled 2016 och blev 76 år. 

Lennart Häggroth, även kallad ”Guldklimpen” är en stor del av svensk hockeyhistoria. Hans genombrott vid VM 1962 i Colorado Springs är något av det största vi sett. Han kom med i VM-truppen som en ganska okänd och ny målvakt i allsvenskan för att vara reserv bakom ordinarie målvakten Kjell Svensson. När Svensson blev skadad inför turneringen fick Häggroth kliva in mellan stolparna. Väl där kom han att bli en starkt bidragande orsak till att Tre Kronor vann ett väldigt överraskande guld.

Många minns även ”Klimpen” för sina problem vid sidan av isen. Han har själv öppet berättat om sitt alkoholmissbruk, bland annat i boken Himmel och Helvete. Från 1979 var ”Klimpen” en så kallad nykter alkoholist. När Old School Hockey träffade ”Klimpen” Häggroth för en pratstund är det hockeymålvakten och hockeyhjälten vi låter berätta om sin mycket fina hockeykarriär som letade sig långt in i det svenska folkets hjärtan.

Det står Övertorneå i din födelseattest.
– Det stämmer. Jag bodde hela min uppväxt i Kiruna, men morsan min var från Övertorneå och födde mig där uppe.

Foto: Arkiv

Varför var Kiruna en sådan fantastisk plantskola för hockeyspelare och är till en viss del även så fortfarande?
– Egentligen vet jag inte, men jag kan tänka mig att traditionen och de långa vintrarna med spel på naturis som det var i Kiruna spelade en viss roll. Fast framförallt tror jag att det handlade om att både Kiruna AIF och IFK Kiruna hade väldigt bra ungdomsledare som verkligen tog hand om oss unga killar där uppe.
– Ledarna i Kiruna släppte dessutom fram oss unga så vi fick tidigt lära oss att spela seniorhockey. Jag minns ganska väl när vi åkte ner och spelade mot Bodens BK med ett mer eller mindre pojklag och förlorade med 17-1. Bara ett par år senare då vi möttes igen med ungefär samma lag vann vi i stället.
– Det var otroligt många bra spelare som kom från Kiruna då. Tord Lundström, Börje och Stig Salming, Määttä-bröderna (Eilert, Sören, Börje och Östen) och så vidare. Det kom även fram många bra målvakter som jag, Peter Lindmark och Göte Wälitalo. Alla dom här killarna var bra när dom spelade i Kiruna, men man ska komma ihåg att det var först i sina nya lag som dom blommade ut.

Var det idrott från att du kom hem från skolan till du gick och lade dig?
– Det fanns väl inget annat att göra än att idrotta i Kiruna, skrattar Häggroth.
– Det var ishockey som gällde jämt på vintrarna. På sommaren spelade jag en hel del fotboll och min första riktiga idol kan man säga var ”Rio-Kalle” Svensson.
– Att jag blev just målvakt i ishockey var nog mest en tillfällighet. Vi hade match mot IFK och hade ingen målvakt. “Testa Häggroth” var det någon av ledarna som sa. Det tog säkert en halvtimme att få på sig skydden och när väl matchen var igång gick det bra och det slutade 3-3. Efter det fick jag stå kvar där.

Bodde du nära Matojärvi där idrottsplatsen låg?
– Nej, nej. Jag bodde sju kilometer därifrån. Jag sparkade alltid spark till träningarna och som alla vet är det bara uppförsbackar i Kiruna så det var ganska tungt att fara där fram och tillbaka med målvaktsutrustningen på.

Minns du debuten i Kiruna AIF:s A-lag?
– Jag var bara femton år och spelade i A-laget, juniorlaget och äldre pojklaget samma säsong. Jag spelade närmare femtio matcher dom här säsongerna tack vare det. Dessutom var jag med i länslaget, men debutmatchen minns jag inte.

Flydde från Skellefteå – men hämtades tillbaka

I laget fanns även en Stig Häggroth.
– Min kusin. Han kallades för Bobrov efter den ryske hockeyspelaren. Båda var fantastiska skridskoåkare. Stig blev erbjuden ett kontrakt med Solna (AIK), men redan efter en vecka åkte han från Stockholm, fast inte hem.
– Solna undrade vart Häggroth hade tagit vägen, men det visade sig att han hade åkt till stugan i Övertorneå för att bli människa igen. Efter det spelade han kvar i Kiruna AIF i stället.

Foto: Arkiv

Det var många som redan innan Lennart Häggroths debut i Allsvenskan ville se honom i Tre Kronor, något som inte förbundskaptenen Arne Strömberg och UK-basarna höll med om.
– Det fanns ingen hockey från Norrbotten som kunde vara något att ha tyckte väl förbundsfolket. Den första från Kiruna som spelade i Tre Kronor var ”Garvis” Määttä. Han var ju med och vann VM-guld 1957 och ingick i den klassiska myggkedjan i Skellefteå tillsammans med ”Acka” Andersson och Karl-Sören Hedlund.
– ”Garvis” värvades faktiskt som fotbollsspelare till Skellefteå. Han var en naturbegåvning och jag minns när Skellefteå kvalade upp till allsvenskan i fotboll mot Hammarby och det var sju eller åtta tusen på plats och tittade. ”Garvis” var självklart en av dom bästa på plan.

Hur hamnade du i Skellefteå?
– Det var en lagledare, som jag inte minns namnet på nu, som värvade ner mig från Kiruna. Redan efter tre dagar åkte jag hem igen. Skellefteå låg alldeles för långt hemifrån och jag hade min ungdomskärlek kvar hemma i Kiruna. Skellefteå-ledarna kom upp och hämtade ner mig igen efter någon vecka då dom undrade vart Häggroth tagit vägen. Det var tydligen ett släktdrag att fly hem till Kiruna igen.
– Jag hade faktiskt valt Skellefteå eftersom det var närmaste laget till Kiruna. Trots det så var det tydligen inte tillräckligt nära.

Vilka mer klubbar var aktuella?
– Jag var ner till Gävle och hälsade på Thure Wickberg i Brynäs och på vägen uppåt igen var jag även in till Alfredshem (Modo). Det var även nära att jag skrev på för Frölunda efter att jag kommit hem från VM 1962. Skellefteås styrelsegubbar var dock där och övertalade mig att stanna.
– Debuten i Skellefteå blev för övrigt en mardröm. Vi spelade mot Clemensnäs i en träningsmatch. Innan jag hade hunnit röra pucken låg vi under med 3-0. Då åkte jag ut till båset och sa att nu åker Häggroth hem. Då kom Skellefteås stora back Hasse Svedberg fram och daska till mig i baken och sa åt mig att åka tillbaka i målet och börja ta puckar i stället. Vi vann med 6-3 och det där Hasse sa betydde mycket för mig.

Vem var din argaste konkurrent om målvaktsjobbet i Skellefteå AIK?
– Anders Rönnqvist var väl han som stod när jag kom ner. Han flyttade senare till Västerås. En jätteduktig kille.

Blev stor VM-guldhjälte: “Då kände jag att nu kan vi inte förlora”

Hur minns du den där dagen på Bromma Flygplats då du, som en relativt okänd målvakt, kliver in bland Tre Kronor-spelarna som skulle resa till VM i Colorado Springs?
– Det gick bra direkt från början och jag hade hela tiden killarnas stöd, det var inga problem alls.
– Först åkte vi på ett läger under fjorton dagar inför turneringen. Vi var borta i Minneapolis någonstans och spelade mot Minnesota (3-3), North Dakota (8-2) och Warroad Lakes (6-5, 9-2). Det här lägret svetsade oss verkligen samman.

Foto: Arkiv

Det var inte tänkt att ”Klimpen” skulle vara förstemålvakt i turneringen.
– Jag hade debuterat i Tre Kronor mot Norge i Oslo tidigare den säsongen. Vi vann med 3-0 och 8-0. Jag höll alltså nollan i båda matcherna, vilket gjorde att jag fick åka med till VM.
– Dagen före första matchen i turneringen gör Kjell Svensson illa sig i axeln så det vara bara för Häggroth att hoppa in.
– Vi började turneringen med match mot USA i Squaw Valley. USA hade ett riktigt bra lag och det avgjordes först i mitten av tredje perioden då Rolle Stoltz lyckades lobba in 2-1 via deras målvakts (Mike Larson) axel.

Du kom in bra i turneringen redan från start med andra ord?
– Redan från början var Sven Tumba på och peppade mig. “Du kommer ta varenda jäkla puck och bli VM:s bästa målvakt”. Till slut trodde jag ju på honom och när vi spelade den här klassiska matchen mot Kanada var jag inställd på att han hade rätt.
– I början av matchen mot Kanada fick jag göra en väldigt avgörande räddning då en av deras forwards kom ”sopren” mot mig. Du hinner tänka en hel del som målvakt i dom där lägena. Jag såg att han skulle skjuta 4-5 meter från kassen och kanadensarna sköt gärna is-puckar. Jag slajdade och fick pucken längst ut på skridskon. Efter den räddningen kände jag att nu kan vi inte förlora.

Lennart ”Klimpen” Häggroth in action. Foto: Arkiv

I slutminuten av första perioden sköt Roland Stoltz ett skott som Kanadas (Galt Terriers) målvakt, Harold Hurley, släpper en retur på och Uffe Sterner gör 1-0. Fyra sekunder senare spelar ”Garvis” Määttä fram Tumba som gör 2-0. I andra perioden gör Nisse Nilsson 3-0 och Uffe Sterner 4-0. Kanada gör 4-1 på ett mål som inte var mål. Pucken tog i stolpen och ner i sarghörnet. Kanadensarna åkte fram till måldomaren bakom mål och skrek score, score, score…
– Till slut gav måldomaren med sig och tände den röda lampan. 4-2 gjorde dom på ett skott från blå som styrdes på Gert Blomés skridsko. Sedan kom även 4-3. Sista sju-åtta minuterna blev bara en lång kanonad innan Lasse Lundvall vinner en tekning, passar fram pucken till Nisse Nilsson som lägger den i tom kasse. Ni vet målet som Lennart Hyland skrek: ”Den gliiider in i mål. Vilken härlig känsla.”

Ni var inte världsmästare bara för att ni hade slagit Kanada.
– Nej, men turneringen var tillrättalagd för att USA och Kanada skulle mötas i en final. Vi hade England (17-0) och Norge (10-2) kvar innan turneringen avslutades med match mot Västtyskland mitt på dagen i Denver. Vi vann med 4-0 och när vi åkte för att se avslutningsmatchen mellan Kanada och USA visste vi att Tre Kronor var världsmästare. När vi satt där och såg matchen hade vi svårt att förstå hur vi kunnat slå två så bra lag.

Lennart “Klimpen” Häggroth. Foto: Arkiv

Tackade nej till NHL: “Kan ångra att jag inte tog chansen”

Nu fick NHL klubbarna upp ögonen för det svenska laget och även ”Klimpen” Häggroth.
– Det var en hel del talangscouter på plats i Denver. Efter turneringen blev jag erbjuden att åka över till Boston Bruins fem veckor långa sommarläger. Jag var tvungen att tacka nej eftersom jag gick på teknisk då. Så här i efterhand kan jag ångra att jag inte tog chansen när jag fick den.

Foto: Arkiv

Var VM 1963 en besvikelse?
– Det kan man säga. Jag hade tränat stenhårt den sommaren. Det fanns inget som hette sommarträning då, utan man sa hej då i april och sedan sågs man nästa gång i augusti. Jag som älskar att träna passade den sommaren på att träna med fotbollslaget och jag har aldrig varit så vältränad som då.
– Väl i VM fick jag aldrig chansen. Inget ont om Kjell Svensson, för han gjorde det väldigt bra. I Colorado spelade jag fem matcher, men den här turneringen blev det bara en match. Det var mot USA i en match som vi vann med 17-2. Jag fick liksom aldrig chansen att visa upp mig.
– Det blev silver i den turneringen och sedan spelade jag i Innsbruck-OS 1964 där det också blev silver. Ett guld och två silver på mina tre turneringar med Tre Kronor är väl inte så illa?

Vilken ser du som den bästa säsongen med Skellefteå AIK?
– Säsongen 1962/63. Då var vi ett mål ifrån att bli svenska mästare. Vi ledde hemma på Norrvalla IP mot Djurgården med 1-0. ”Garvis” Määttä hade gett oss ledningen i andra perioden. I tredje perioden tar Sven Tumba pucken direkt på tekning, gör en kroppsfint på en av våra backar som försvinner ut i hörnet. Ensam med mig gjorde Tumba inget misstag, utan han satte upp pucken i nättaket.
– I sista omgången skulle Skellefteå bli svenska mästare om vi slog Leksand samtidigt som Västra Frölunda slog Brynäs. Vi gjorde i alla fall vårt jobb och vann med 3-2, men Frölunda förlorade mot Brynäs med 6-1. Närmare ett SM-guld än så kan man väl inte komma?

Lennart Häggroth är en av våra största målvaktshjältar, här tillsammans med Göran Högosta, Pekka Lindmark och Leif Holmqvist. Foto: Bildbyrån

Efter säsongen 1965/66 valde ”Klimpen” Häggroth att lämna Skellefteå för spel hemma i Kiruna.
– Jag hade lite problem med spriten och flyttade hem till Kiruna 1966. Det kanske var mitt livs misstag. Inte blev det bättre bara för att jag kom hem. Tvärtom, det blev bara värre, även om hockeyn faktiskt till och från gick riktigt bra.
– Jag älskade, som sagt var, att träna och det fortsatte jag med hela tiden. När jag åter flyttade till Skellefteå gjorde jag comeback i målet efter ett års uppehåll. Fast då var det spel med Clemensnäs som gällde. Det gick självklart inte så bra eftersom jag inte matchat på ett år och vi åkte ner i division 2 där jag också spelade några säsonger. Jag var på tok för ojämn. Toppmatcher blandades med riktiga bottennapp från min sida.

Clemensnäs hade väl ett ganska bra lag med Kjell-Arne Wikström, Börje ”Poppen” Burlin med flera under er säsong i Allsvenskan?
– Visst hade vi det. Clemensnäs var nära att hålla sig kvar i allsvenskan det året. Det stod mellan oss, Timrå och Djurgården. ”Lill-Strimma” Svedberg var väldigt viktig för Timrå den säsongen och hade en stor del i att dom höll sig kvar. Även Djurgården blev kvar i allsvenskan medan vi och Sandåkern åkte ur från vår nedflyttningsserie. I den andra serien var det Nybro och Surahammar som åkte ur.


TV: "Det finns en guldtörst i Skellefteå"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 08 december
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL