Oliver Ekman Larsson köps ut av Vancouver Canucks.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
NHL

Vancouver Canucks köper ut Oliver Ekman Larsson

ANNONS

Oliver Ekman Larssons dagar i Vancouver Canucks är förbi. Under fredagen kom beskedet att NHL-klubben köper ut svensken ur de återstående fyra åren av hans kontrakt. Det innebär att klubben kommer att betala svensken över 200 miljoner kronor – för att inte spela för dem.

Under fredagskvällen öppnade NHL sommarens först "buyout window". Det är den period fram till 30 juni där NHL-klubbarna ges möjlighet att köpa ut spelare ur sina kontrakt.

Vancouver Canucks, anförda av svenske general managern Patrik Allvin, utnyttjade omedelbart den möjligheten genom att sent på fredagskvällen meddela att man köper ut Oliver Ekman Larsson från sitt kontrakt.

Utköpet innebär att Canucks under de åtta närmaste åren kommer att få betala 19,5 miljoner dollar – över 200 miljoner svenska kronor – i reda pengar för att bli av med svenskens kontrakt. Det innebär också att man kommer att ha delar av OEL:s lön kvar mot lönetaket ända fram till 2031.

Ekman Larsson blir unrestricted free agent

Oliver Ekman Larsson skrev i juli 2018 ett åttaårskontrakt med Arizona Coyotes värt 66 miljoner dollar (drygt 700 miljoner svenska kronor). Drygt tre år senare trejdades svensken och hans kontrakt till Vancouver Canucks i en stor bytesaffär. Arizona fick då behålla tolv procent av lönen som en del av trejden och påverkas således av utköpet. I deras fall handlar det i sammanhanget om mindre summor.

Utköpet innebär att smålänningen för första gången i sin NHL-karriär blir unrestricted free agent och kommer att finnas tillgänglig på den öppna marknaden för alla NHL-klubbar.

Ekman Larsson har haft det tufft sedan han lämnade Arizona för Vancouver. Trejden som tog honom till Kanada har kritiserats högljutt och backen själv, som fyller 32 år i sommar har haft svårt att prestera på samma nivå som han gjorde under sina bästa säsonger i den tidigare klubben. Under den gångna säsongen blev han till och med petad i en match mot Tampa Bay Lightning i januari. Det var första gången sedan rookiesäsongen 2010/11 som han ställdes utanför en laguppställning.

Under sina två säsonger i Vancouver stod “OEL” för sju mål och 51 poäng på 133 matcher. Totalt har han spelat 902 NHL-matcher och gjort 439 poäng under sina 13 NHL-säsonger. Han draftades ursprungligen som sjätte spelare av Phoenix Coyotes i första rundan 2009.


TV: Experterna om uppmärksammade petningen av “OEL”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL