Erik Ullman.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Intervju

Erik Ullman om turbulenta säsongen – och ovissa framtiden: "Öppen för alla alternativ"

ANNONS

Erik Ullman stod för sin poängbästa säsong i sin hockeyallsvenska karriär. Samtidigt blödde Vita Hästen ekonomiskt och gick sedermera i konkurs.
Nu går backen klubblös.
– Några klubbar från Hockeyallsvenskan har hört av sig, men jag har haft lite intressen från andra håll också. 

Efter några säsonger med blandade prestationer visade Erik Ullman under säsongen 2022/23 att han besitter en hög kompetens. Poängmässigt svarade han för sin bästa säsong i hockeyallsvenskan då han under sina 49 matcher med Vita Hästen svarade för åtta mål och totalt 27 poäng. 

Ett Vita Hästen som svarade för en fin säsong resultatmässigt – på isen, ska tilläggas.
– Jag tycker att vi gjorde det bra. Vi var många nya, vilket alltid blir svårt i början. Vi förlorade också många matcher på övertid, men det skenade aldrig i väg, berättar Erik Ullman för hockeysverige.se och fortsätter:
– Rent sportsligt gjorde vi det, som sagt var, bra med tanke på den ekonomiska situationen utanför. Vi slutade åtta och rent sportsligt tror jag hela föreningen var nöjda eftersom det var länge sedan Vita Hästen var på slutspelsplats i Hockeyallsvenskan. 
– Vi hade kanske kunnat komma någon position högre upp, en sjundeplats tillexempel. Sedan var det ett litet gap upp till topp sex där det var lite andra förutsättningar med pengar och sådant. Utifrån att vi slutade i mellanskiktet tycker jag att vi landade där vi skulle landa. 

Erik Ullman. Foto: Ronnie Rönnkvist

Poängbästa säsongen: “Borde gjort fler”

Hur mycket stördes ni i laget av det ekonomiska hotet som svävade över klubben?
– Egentligen inte jättemycket. Vi märkte inte av någonting under hösten utan vi fick redan på situationen i januari eller februari när dom sa att klubben låg lite minus. 
– Dom sa också att det inte var något som skulle störa oss. Vi fortsatte att åka buss till matcherna. Var det en lång bussresa åkte vi dagen innan och så vidare. Några grabbar hade svårt att få klubbor, vilket egentligen var det enda som vi märkte av. 

Erik Ullman svarade för sin poängbästa prestation i Hockeyallsvenskan, men hyllades även för sitt fina spel under säsongen.
– Det kändes bra. Poängen… Klart att det är kul att få göra mycket poäng, men framför allt mitt egna spel, om jag ser till säsongerna innan, där fick jag ihop defensiven betydligt bättre än jag fått innan. 
– Jag fick också mycket hjälp av både Anders (Olsson) och Tim (Brithén) i tränarstaben. Jag fick träna mycket på det defensiva där jag också blev betydligt bättre. 
– Nästan för första gången i min hockeyallsvenskakarriär fick jag vara ute på isen när andra laget tog målvakten. Jag fick spela sådana situationer också i stället bara när man jagar. Det är vad jag egentligen är mest nöjd med. 
– Visst var det roligt att göra poäng, men jag tycker att jag borde gjort fler poäng och fick till en början också slita hårt för mina poäng. Klart att jag är nöjd med min prestation förra säsongen. Det är ändå högsta poängen jag haft i Hockeyallsvenskan. 

“Styrelsen gömde undan skulder”

Vita Hästen åkte ut ur slutspelet mot Västerås redan i första omgången. 
– Det var egentligen två jämna matcher. Nu var det ett tag sedan, men Västerås hade lite mer medstuds, fick enklare mål och målen i rätt lägen. 
– Vi ledde andra matchen ganska långt in i tredje perioden. Sedan fick Västerås ett ganska billigt mål och dessutom mål direkt i bytet efteråt. Det var lite smågrejer och småstudsar som gjorde att vi inte gick längre. 
– Nu när vi vet hur det slutade för Vita Hästen så kanske vi inte hade haft råd att åka på så många fler bortamatcher. 

Hur upplevde du intresset på stan för laget och fansen?
– Jag tycker att vi ändå hade en bra uppslutning och man har en fin arena. Jag har mött Hästen många gånger. Det kändes som intresset för Vita Hästen förra säsongen var bättre än tidigare säsongerna. Det berodde nog också lite på hur det gick för oss. Vi var väldigt starka på hemmaplan och det bidrog såklart. 
– Norrköping är en stor sportstad där Vita Hästen konkurrerade med många sporter. Jag tyckte ändå för att vara på hockeyallsvensk nivå var det helt okej. 

Hur tänker du idag kring hela den ekonomiska härva Vita Hästen hamnade i, hur allt skötts och så vidare?
– Det är svårt för mig att sätta mig in i deras situation…

Fick ni löpande information om hur läget egentlige var?
– Nej, inte till en början. Vi fick lite information om att det saknades pengar. När vi hade åkt ur och vi skulle få vår sista lön så kom inte den. Det var egentligen då jag fick börja jaga lite. Samtidigt var det då fler svar kom upp. 
– Vi fick informationen sportchefen och vd:n hade. Så som jag förstått det i efterhand då jag pratat med lite människor hade styrelsen gömt undan lite skulder också. 
– Vi fick, som sagt var, lite information, men inte all. Det fanns ingenting vi kunde hjälpa till med heller förrän det var för sent.

Erik Ullman. Foto: Bildbyrån

Oviss framtid: “Öppen för alla alternativ" 

Om inte konkursen varit ett faktum hade du då kunnat tänkt dig att stannat kvar i Vita Hästen ytterligare en säsong?
– Jag trivdes bra och jag tror det var många från årets trupp som trivdes väldigt bra i Vita Hästen. Det var en tajt grupp, många som gjorde en bra säsong och kände att man hade kunnat stanna kvar. 
– Sedan skulle det behövt lösa sig på andra plan också. Jag hade ett snack med sportchefen och båda tränarna om en fortsättning. 
– Samtidigt trivdes jag bra i stan. Min familjesituation är sådan att mamma och pappa bor i Stockholm, så från Norrköping var det nära upp hit. 

Du är klubblös idag, hur går tankarna framåt?
– Jag har öppen för egentligen alla alternativ och har inte riktigt bestämt mig. Några klubbar från Hockeyallsvenskan har hört av sig, men jag har haft lite intressen från andra håll också. 
– Jag hade tyckt det vore väldigt kul att åka utomlands för att spela och skulle vilja se hur det är att spela hockey i ett annat land. Förhoppningsvis blir någonting klart framöver, avslutar Erik Ullman innan det är dags för en promenad i solskenet med hunden.


TV: Carlsson om draften: "Man har väl sina aningar"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM